avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chirie teren exorbitanta - Administratia Fondului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chirie teren exorbitanta - Administratia Fondului Imobiliar - PMB

Am un apartament cumparat pe Legea 112/1995. Aferent acestuia am o fisa de calcul pt terenul aferent acestui apartament. Plateam chirie vreo 40 de lei / luna pt acesta.



Saptamana trecuta am fost informat printr-o scrisoare ( normala, nu recomandata ) ca tariful de inchiriere pentru terenul aferent apartamentului meu, a fost majorat abrupt de la suma modica de 40 de lei pe luna la o suma exorbitanta de 498,45 de lei pe luna, si ca asta s-a intamplat incepand cu 1.10.2023.



In luna Octombrie citisem pe site-ul Administratiei Fondului Imobiliar ca se anuleaza fisele de calcul urmand sa primim o instiintare cu privire la acest aspect:

[ link extern ] /



Textul facea referire la Hotarerea Consiliului General al Municipiului Bucuresti pe care o puteti gasi aici:

[ link extern ]



In cursul lunii octombrie am fost la sediul acestei institutii pt a obtine informatii, si mi s-a spus sa astept plicul cu documentatia acasa.

Intrucat nu am primit nimic in cursul lunii octombrie, am decis ca pe 1 noiembrie sa trimit un e-mail catre aceasta institutie in care am solicitat informatii. Am primit acest raspuns: Buna ziua,e-mailul transmis de dvs. a fost inregistrat la registratura AFI nr....../02.11.2023 . Atat, nimic mai mult.

Pe 10 ianuarie am facut revenire la acest e-mail in care mi s-a raspuns: Incepand cu data de 08.01.2024, casuta de e-mail afi@pmb.ro<mailto:afi@pmb.ro> nu mai este utilizata in relatia cu cetatenii (persoane fizice/persoane juridice/ institutii publice).

Vazand ca nu primesc niciun raspuns, pe data de 14 ianuarie am decis sa fac un ordin de plata catre Compania Municipala Imobiliara SA ( catre aceasta am platit si inainte ) in valoare de 260 de lei ca sa acopar contravaloarea chiriei pe lunile octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie, conform vechiului tarif de care aveam cunostinta. Acum nici nu stiu unde s-or fi dus banii, daca pot sa-i recuperez sau....



Pe plic e trecuta data de 30.01.2024, iar nr de inregistrare al trimiterii din interior este ,,,,,,,, / 29.12.2023



Nu mi se pare corect ca tariful sa se majoreze de 12 ori.

De asemenea sa mi se ceara din urma atata timp cat eu nu am fost instiintat. Tariful este absolut exagerat. Vorbim de o suprafata de aproape 300 mp, la comun cu alti locatari de la aceasta adresa. Eu nici nu folosesc acest teren. Inchirierea mi-a fost impusa o data cu vanzarea apartamentului. La momentul respectiv nu am acordat importanta, intrucat tariful era modic.



Pe net nu am gasit mai nimic despre asta. Singurii care au abordat subiectul ( pe scurt ) sunt cei de la Antena3:

[ link extern ]

Si au trecut deja 5 zile de atunci...

In rest nimic... Sunt cel putin cateva mii de persoane in situatia asta... dar nimeni nu e interesat sa abordeze aceasta problema.



Ce as putea sa fac?
Buina seara, mă interesează răpusul sunt în aceeași situație insa la mine Chitila ternului a devenit din. 68 Ron/luna, 823 Ron /luna, adică cât plăteam pentru un an plătesc pe luna. Nu este normal din moment ce am cumparat casa în 1997,platesc chirie la teren+impozit.
Așteptăm un răspuns din partea dvstra.
Mulțumesc,
În viata nimic nu e gratis,când ați cumpărat pe sume modice raportat la valoarea de piață a imobilului probabil ați fost fericiți.Acum e greu de spus ce soluții exista,trebuie văzută legislația care a modificat tarifele,dacă poate fi contestata in contencios administrativ(vad ca faceti referire la o hotarare a cons gen)etcetv.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2024
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vad ca mesajul meu a adunat cateva sute de vizualizari... Deci probabil suntem multi in situatia asta.
Hai sa ne unim sa facem ceva...
Scrieti si voi daca ati facut ceva / ce ati facut.

Personal nu am mai platit deloc chiria. Astept sa ma dea in judecata.
Nu inteleg cum ar putea sa-mi solicite in instanta niste sume cu care nu am fost de acord / nu am semnat nimic. Pur si simplu nu vad in baza a ce anume ar putea sa-mi ceara acele sume. Ca asa au decis ei? Pai poate la anul mai maresc de inca 12 ori... Ce-o sa facem? Mergem la munca doar ca sa platim ceva ce nu folosim? Defapt stai... ca nici nu mi-ar ajunge salariul....

Nu stiu vreo modalitate legala prin care poti obliga / constrange pe cineva sa se foloseasca de un lucru daca nu vrea ( in cazul de fata terenul aferent cladirii ). Iar acel contract de inchiriere efectiv e o bataie de joc. Nici daca mori nu poti scapa de el.

Ca sa nu mai zic ca eu am cumparat apartamentul in conditiile de la momentul respectiv. Daca imi spuneau de atunci " Vezi ca iti marim chiria pe teren de 12 ori " cu siguranta nu as mai fi achizitionat apartamentul.

Am depus sesizare la Institutia Prefectului:
[ link extern ] /
Inca nu am primit raspuns. Va recomand sa le scrieti si voi.

Am sa continui sa scriu aici doar in situatia in care intra si altcineva in discutie.




CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

În viata nimic nu e gratis,când ați cumpărat pe sume modice raportat la valoarea de piață a imobilului probabil ați fost fericiți.Acum e greu de spus ce soluții exista,trebuie văzută legislația care a modificat tarifele,dacă poate fi contestata in contencios administrativ(vad ca faceti referire la o hotarare a cons gen)etcetv.


Bună seara !
Hristos a înviat!
Nu am cerut nimic gratis , nu nu am cumparat pe sume modice asa cum spuneți dvstra,
Dacă vi e pare normal ca in decurs de 30 de ani sa se mărească. Chiria de câte ori doresc acești consilieri cred ca nu este un răspuns. Just din partea dvstra.
Dacă tot răspundeți în acest fel vă rog să mă lămuriți :
“ De ce trebuie să plătim impozit pentru Contractl de închiriere atatat timp cat plătim o chirie lunară către Afi.
Nu suntem proprietari iar din câte știu doar proprietari plătesc impozit pe casă sau teren.
Poate uni din noi putem substinem aceste sume astronomice însă pensionari ce fac? Când se trezesc cu o chirie de 820 Ron luna iar ei au o pensie de 1500 Ron maxim 2000 ron.
Vi se pare normal ?
De ce după 30 de ani de când am cumpărat aceste locuințe încă suntem jupuiți și de chirie și de impozit?
Aștept răspunsul dvstra ,
Mulțumesc .
[...] Daca este legal sau nu v am sugerat sa va adresați unui av specializat în contencios contencios administrativ pt a vedea dacă exista soluții în funcție de modul in care au fost stabilite sumele respective.[...] Aveti oricând varianta sa vindeți imobilul respectiv de data asta cu valoarea de piață și sa va comparați ceva [...] Explicatia e simpla după 89 chiriașii reprezentau o masa de manevra aducătoare de voturi azi a devenit irelevanta în planurile electorale ale actualei clase politice..

Editat din motive de offtopic.
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2024
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Buna ziua am depus si eu actele pe care primaria sector 5 le-a ... Rusudoina Rusudoina Buna ziua am depus si eu actele pe care primaria sector 5 le-a pretins pt eliberarea titlului de proprietate a terenului curte aferent locuintei pe care am ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren casa nationalizata misha1 misha1 Buna seara! In luna august s-a vehiculat ideea ca guvernul a pregătit un proiect de lege care stabileşte că proprietarii de case naţionalizate care au ... (vezi toată discuția)
Este legal sau nu sa torn ciment pe teren inchiriat? pukkaa pukkaa Buna seara. Locuiesc la curte comuna cu inca doua familii. Una dintre ele este mai ciudata, imi cheama politia pentru absolut orice. Am in chirie de la ... (vezi toată discuția)