Ca testamentul ma exclude stim de acolo ca nu este prima prezentare la notar. Cand mama a decis procedura de succesiune atunci am fost deja chemat odata, mi s-a spus ca a aparut testamentul (la alt notar) si ca tata a lasat totul surorii si ne-a exclus pe mine si pe mama.
Mama a acceptat atunci succesiunea (sora-mea oricum), eu am zis ca ma mai informez. Si mai ales ca vreau sa vad testamentul in original. (Celalt notar nu mi-l da, notarul la care decurge succesiunea are doar textul, nu se vede vreo semnatura.)
Acuma citatia de la notar mi-a fost trimisa pt. ca se incheie (in cateva zile) perioada de 1 an in care ar fi trebuit sa dau declaratia de accept. Dupa cate inteleg eu va fi o dezbatere, desi nu stiu ce am mai putea dezbate. In citatie sunt atentionat ca. "In cazul in care nu ati acceptat mostenirea in termen de un an de la data deschiderii mostenirii, se va prezuma, conform art. 1.112 Cod civil ca ati renuntat la mostenire."
Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului. (Art. 1087 Cod Civil) Iar mostenirea de rezervatar e ce primesc acestia chiar daca in testament sunt expres exclusi.
Bun, accept succesiunea. Intrebarea mea este daca acceptand succesiunea in conditiile testamentului, mai pot ulterior ataca testamentul? (Respectiv in primul pas macar sa-l vad, daca ma conving ca este intr-adevar lasat de tata atunci asta e.)
romascanu a scris: Firește că notarul trebuie să vă prezinte și testamentul apărut. Că doar face obiectul dezbaterii.
Exact asta e problema. Imi prezinta un transcris. Eu doresc sa vad originalul, mai ales semnatura tatalui meu.