avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Accept sau nu mostenirea de rezervatar? (Urgent!)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Accept sau nu mostenirea de rezervatar? (Urgent!)

Tatal meu a murit acum aproape doi ani. Urmasi suntem sora mea, mama si eu. Mama a deschis procedura de succesiune si a aparut in mod neasteptat un testament, prin care tata ma deszmosteneste.

Peste cateva zile se implineste 1 an de la procedura si notarul mi-a trimis citatie sa ma prezint pt. a-mi accepta sau declina partea (mica) cuvenita ca mostenitor rezervatar. Daca nu ma prezint, scrie in continuare, se asuma conf. art. 112 Cod Civil ca am renuntat.

Ce (mai) pot face?
Ce doresc eu este sa vad testamentul in original. Sa vad semanatura lui taica-meu, atunci voi crede autenticitatea testamentului. Am, din anumite motive, banuieli temeinice ca el este contrafacut
Notarul care detine testamentul, nu vrea sa mi-l arate.

Va rog sa ma sfatuiti, ce pasi am de intreprins pt. a forta pe cale legala sa imi fie aratat testamentul?
Opreste adresarea in instanta termenul acela de 1 an? Ce se intampla daca accept partea mea de rezervatar? (Ca sa nu pierd chiar tot, bineinteles sora-mea s-ar bucura nespus sa primeasca absolut totul, complet.) Pot pe urma sa procesez contra testamentului? (Daca vad ca semnatura e falsificata?)
10 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acceptați sau nu moștenirea. Punct ("nu știu" ce-o fi aia "moștenirea de rezervatar")

Obiectul opțiunii (accept sau renunț) privește succesiunea. (nu partea din stanga, nici aia din dreapta, nici te miri ce altă "parte". Succesiunea!)
Ori acceptați succesiunea, ori renunțați la ea.
Dar, renunțătorul este considerat că nu a fost niciodată moștenitor Deci, renuntătorul nu are nici dreptul la rezervă, pentru că nu este moștenitor.

Practic, opțiunea este între a fi sau a nu fi moștenitor.
Și rezultâ că vreți să fiți.

Este limpede că trebuie să acceptați succesiunea. Să dați (urgent) o declarație de acceptare a succesiunii. Primind caitatea de moștenitor legal, vedeți ce faceți mai departe, că nu vă obligă nimeni să fiți de acord, pe loc, cu cu te miri ce altceva. Că de-aia e dezbatere.
Apropo, de unde știm că testamentul acela nu vă include? Că zicea te miri cine că s-ar fi scris prin el te miri ce? Firește că notarul trebuie să vă prezinte și testamentul apărut. Că doar face obiectul dezbaterii.
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2024
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca testamentul ma exclude stim de acolo ca nu este prima prezentare la notar. Cand mama a decis procedura de succesiune atunci am fost deja chemat odata, mi s-a spus ca a aparut testamentul (la alt notar) si ca tata a lasat totul surorii si ne-a exclus pe mine si pe mama.
Mama a acceptat atunci succesiunea (sora-mea oricum), eu am zis ca ma mai informez. Si mai ales ca vreau sa vad testamentul in original. (Celalt notar nu mi-l da, notarul la care decurge succesiunea are doar textul, nu se vede vreo semnatura.)

Acuma citatia de la notar mi-a fost trimisa pt. ca se incheie (in cateva zile) perioada de 1 an in care ar fi trebuit sa dau declaratia de accept. Dupa cate inteleg eu va fi o dezbatere, desi nu stiu ce am mai putea dezbate. In citatie sunt atentionat ca. "In cazul in care nu ati acceptat mostenirea in termen de un an de la data deschiderii mostenirii, se va prezuma, conform art. 1.112 Cod civil ca ati renuntat la mostenire."

Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului. (Art. 1087 Cod Civil) Iar mostenirea de rezervatar e ce primesc acestia chiar daca in testament sunt expres exclusi.

Bun, accept succesiunea. Intrebarea mea este daca acceptand succesiunea in conditiile testamentului, mai pot ulterior ataca testamentul? (Respectiv in primul pas macar sa-l vad, daca ma conving ca este intr-adevar lasat de tata atunci asta e.)

romascanu a scris:
Firește că notarul trebuie să vă prezinte și testamentul apărut. Că doar face obiectul dezbaterii.

Exact asta e problema. Imi prezinta un transcris. Eu doresc sa vad originalul, mai ales semnatura tatalui meu.
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2024
Radu Palu, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
La proces se poate analiza ceea ce vreți.

București 2024


CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

La proces se poate analiza ceea ce vreți.

București 2024


Deci pot accepta succesiunea si partea mea din rezerva acum si deschide proces ulterior? (In esenta ma intreb daca am acceptat acum, in ce baza mai pot deschide proces si contra cui?)
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce "și"...? De ce. "acum"? Aveți timp 3 ani să cereți rezerva.

Vă obligă careva, cu pistolul la ceafă, să finalizați azi-mâine dezbaterea succesiunii!?

Acum (urgent) e musai doar să dați declarația de acceptare a succesiunii legale. Declarația aceasta e "chioară", fără floricele, fără condiții. (declar că accept in mod expres, in cf. cu art. 1100 C civ, succesiunea de pe urma defunctului...)
Mai departe, vă declarați în dezacord cu ... orice. Spuneți că, în opinia dvs. testamentul acela e un fals și il veți ataca in instanță. Și notarul nu va elibera certificatul de moștenitor dacă părțile nu ajung la o înțelegere. Apoi, vedeți ce faceți (vå întoarceți la notar, mergeți în instanță)

Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2024
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Renuntarea expresa la succesiune este necesara daca exista testament? Valentinat22 Valentinat22 Este necesara declaratia de renuntare expresa la o mostenie in cazul in care exista testament legal in favoarea unei alte persoane, in situatia in care partea ... (vezi toată discuția)
Mostenire 2 surori, una are testament. valahul valahul Situatia suna cam asa: Sunt doua surori, singure mostenitoare, cu mama decedata care a supravietuit sotului. Mama a lasat uneia dintre ele testament. Poate ... (vezi toată discuția)
Succesiune în urma unui testament care încalcă rezerva succesorală. cum se dezbate moștenirea în acest caz? carmenfulop carmenfulop Decedeaza sotul.Acesta lasa un testament notarial , in care toate bunurile mobile si imobile le lasa sotiei.Se specifica , ca are 2 copii. Care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)