avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Buna seara, Pot ataca in instanta niste IFN-URI care ...
Discuție deschisă în Executare silită

Buna seara, Pot ataca in instanta niste IFN-URI care practica ...

Buna seara,

Pot ataca in instanta niste IFN-URI care practica dobanzi foarte mari si penalitati extra mai mari decat dobanzile ? Practic daca ai probleme o luna si depinzi de un singur salariu si nici acela intreg iti e aproape imposibil sa revii cu linia de credit respectiva.

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 08:32, 29 Februarie 2024
Dar nu vă obligă aceste instutuții financiare să vă împrumutați cu dobânzi foarte mare.
De ce nu vă împrumutați de la băncile comerciale, care practică dobânzi decente`?
Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2024
Dapix, utilizator
Curtea Constituţională a României a admis, pe 28 ianuarie 2021, (Decizia nr. 69/2021) sesizarea asupra Legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, stabilind că actul normativ este neconstituţional în ansamblul său
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Le atacați degeaba, aveti contractul, v-ati asumat din capul locului dobânzile și penalitățile. E cea mai proasta soluție sa împrumutați de la IFN -uri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti ataca in instanta..accesul este liber la justitie, chiar exista situatii de practica judiciara - chiar daca practica judiciara nu constituie izvor de drept - in care o instanta a anulat dobanda contractuala dispusa la ifn-ul in cauza.

"Curtea de Justitie a Uniunii Europene stabileste ca o dobanda penalizatoare disproportionata fata de incalcarea contractului si fata de compensatie pe care o primeste creditor, sa fie considerata ABUZIVA.

Directiva 93/13 trebuie interpretată în sensul că nu se opune unei jurisprudențe naționale, precum cea a Tribunal Supremo (Curtea Supremă, Spania) în discuție în litigiul principal, potrivit căreia sau clauză nenegociată a unui contract de împrumut încheiat cu un consumator care stabilește rata dobânzilor moratorii aplicabile este abuzivă, pentru motivul că impune consumatorului care întârzie la plată să achite o sumă disproporționat de mare drept compensație, din moment ce această rată depășește cu mai mult de două puncte procentuale rata dobânzilor obișnuite prevăzute în acest contract."
Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc mult pentru raspuns. Eu imi inteleg greseala , mi-o asum , si daca sunt ceva sanse de castig in instanta ma duc sa ma lupt fara regrete, de aici si intrebarea mea. Linia de credit e de 3000 lei cu 20 lei dobanda pe zi si de la 1 zi de intarziere 20 lei dobanda/zi + 24 de lei penalitate/zi. Am incercat intelegere la ei dar nu m-au ajutat cu nimic. Indiferent ca sunt incluse in contract, acest lucru nu inseamna ca nu pot fi clauze abuzive.