avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune + partaj teren agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune + partaj teren agricol

Buna seara,
avem un titlu de proprietate pentru un teren agricol, pe numele a 3 frati dintre care unul decedat (mama mea).
Suprafata terenului este impartita conform unei intelegeri verbale intre cei 3 frati.
Avand in vedere ca vreau sa vand lotul aferent mamei mele, va trebui sa fac succesiunea pentru acesta, insa va trebui facut si partaj/dezmembrare.
Am urmatoarele intrebari:
1. Se face intai succesiunea si apoi partajul, sau invers?
2. Cei 2 frati supravietuitori au domiciliul in judete diferite. Unde se poate face partajul? La un notariat de pe raza unuia dintre cele 2 judete?
3. Cu ocazia partajului, banuiesc ca cei 2 frati supravietuitori vor trebui sa dea o declaratie in fata notarului, referitor la cotele din teren care revin fiecaruia, conform intelegerii verbale, corect?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: cl710521 , utilizator 20:25, 29 Februarie 2024
1. Prima data succesiune și apoi partaj. Sau simultan.
2. Notarul competent pentru succesiune este cel de la ultimul domiciliu al defunctei.
3. Cotele se stabilesc de notar.
Buna ziua si multumesc pentru mesaj.
La pct. 2 intrebam unde anume se poate face partajul. Despre succesiune stiu.
Partajul il puteti face oriunde.
Multumesc!
Art 117 cod proc civ:
Cererile privitoare la imobile

(1) Cererile privitoare la drepturile reale imobiliare se introduc numai la instanţa în a cărei circumscripţie este situat imobilul

(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică, prin asemănare, şi în cazul acţiunilor posesorii, acţiunilor în grăniţuire, acţiunilor privitoare la îngrădirile dreptului de proprietate imobiliară, precum şi în cazul celor de împărţeală judiciară a unui imobil, când indiviziunea nu rezultă din succesiune.

Când indiviziunea rezulta dim succesiune de aplica art. 118 cod proc civ:
(1) În materie de moştenire, până la ieşirea din indiviziune, sunt de competenţa exclusivă a instanţei celui din urmă domiciliu al defunctului:

2. cererile privitoare la moştenire şi la sarcinile acesteia, precum şi cele privitoare la pretenţiile pe care moştenitorii le-ar avea unul împotriva altuia;

Deci, concluzia e răspunsul dat anterior - și partajul este de competenta instanței sau a notarului de la ultimul domiciliu a defunctului.

Alte discuții în legătură

succesiune in judetul buzau ghbala ghbala Se poate deschide dosar de succesiune in Bucuresti cu toate persoanele din Bucuresti , bunurile in discutie fiind in judetul Buzau ? (vezi toată discuția)
Iesire indiviziune - instanta competenta faneduru74 faneduru74 Care este instanta competenta sa solutioneze o cerere de indiviziune asupra unui teren potrivit noului cod de procedura civila? (vezi toată discuția)
Partajul suprafetelor ce nu sunt trecute in certificatul de mostenitor emyo emyo Buna ziua, M-ati putea indruma cu urmatoarea dilema? Se da un certificat de mostenitor \"A\" cu 3 mostenitori si o lista de bunuri ce fac parte din masa ... (vezi toată discuția)