avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna, lucrez intr-o companie de telecomunicatii, avand ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna, lucrez intr-o companie de telecomunicatii, avand salariul ...

Buna , lucrez intr-o companie de telecomunicatii , avand salariul fix si bonusul lunar care este in functie de targetul realizat.
Recent s-a primit un e-mail cu niste clienti la care li s-au perceput un depozit în momentul efectuării unei cereri de abonament, din greseala s-a bifat in aplicația repsectiva ca fiind platit , insa defapt este unpaid, neplatit, Cei din firma ne obliga sa achitam sumele cu numarul de chitanta , intrebarea mea este , ce poate sa mi se intample daca nu vreau sa achit , mi se pare absurd, este o suma foarte mare. Poate sa mi se scada din bonus sau salariu ? Nu inteleg daca s-a facut o greseala de ce nu se poate face nimic, se intampla atatea magarii in firme.
Cel mai recent răspuns: CST1976 , utilizator 14:27, 4 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa va opreasca banii vor trebui sa aibe acordul dvs sau o hotarare judecatoreasca in care se mentioneaza ca trebuie sa achitati suma de ... .

1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. Daca vi se va retine fara acordul dvs, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal sau sesizati ITM-ul.
Dvs. ati facut greseala sau cine?

Indiferent de greseala cu bifa, firma este obligata sa constate eroarea, sa anunte clientul si sa solicite plata clientului, nu salariatului care a gresit. Salariatul poate fi cercetat disciplinar, nu obligat sa plateasca o suma datorata de un client. Si oricum, fara acordul scris al salariatului (angajament de plata, declaratie notariala etc) sau fara o hotarare judecatoreasca, angajatorul nu are voie sa va opreasca nicun ban.
Buna ziua , noi avem salariu fix lunar plus un bonus realizat dintr un target , ar fi sanse sa imi opreasca din banii de bonus , sau nici asa nu ar avea voie … ?!
Din salariu chiar nu are cum sa imi ia nu a ajuns chestia asta mai sus la HR sau altii .
Posibil cel mult sa mi ia tot bonusul , insa nici asa nu sunt de acord …

Ultima modificare: Vineri, 1 Martie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
targhetul care e ? adica ii cuprinde si pe astia care sunt in realitate, clienti ratati ?
in rest, nu are de ce sa va retina pt ca nu e o paguba, banii aia nu ai fost reali, se face o rectificativa, ceva.
Ultima modificare: Vineri, 1 Martie 2024
gi-jane2, moderator
Mai sus aveti postate posibilitatile prin care vi se pot face retineri din salariul, indiferent de ce targhet aveti.

Alte discuții în legătură

Am si eu eu o intrebare in legatura cu oprirea din salariu nejustificata ... Bogdan2001 Bogdan2001 Am si eu eu o intrebare in legatura cu oprirea din salariu nejustificata Lucrez intr o firma de vanzari si am ca parte salariala fixa plus un target din ... (vezi toată discuția)
Prejudiciu cauzat firmei mariusastra mariusastra Prejudiciu cauzat firmei Salut am si eu o problema ce insemna prejudiciu cauzat firmei lucrez la un depozit ... (vezi toată discuția)
Salarii Ioana 1987 Ioana 1987 In luna Decembrie 2017 am primit o prima de 650 Ron. (250 Ron fiind bonus pentru ca nu am beneficiat de concediu medical ) . Dupa ce am luat aceasta prima am ... (vezi toată discuția)