avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Vin iar cu o intrebare legata de infiintarea unui ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Vin iar cu o intrebare legata de infiintarea unui serviciu extern ...

Vin iar cu o intrebare legata de infiintarea unui serviciu extern de prevenire si protectie.
Printre altele, pentru a putea fii sef serviciu extern din hg. 1425/2006 art. 50 alin.1 lit.b zice asa:

Art. 50. - (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior, care trebuie indeplinite in mod cumulativ, sunt urmatoarele:

a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;

Acum, am gasit un articol care zice ca studiile universitare de scurta durata au fost reintroduse in programa.

Asa cum zice si extrasul din lege la sfarsit "sau diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata"

Inteleg ca nu mai este nevoie neaparat de cei 4 ani de studii de licenta?
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2024
sophia0406, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:28, 10 Martie 2024
Citind cu atentie art. indicat de dvs. constat ca va inselati. Diploma de absolvire puteti obtine dupa cei 4 ani de studii de licenta. Despre ce articol ziceti ca ati gasit ?
HG nr. 1425/ 2006 a fost modificata prin HG nr. 955/ 2010 astfel:
-art. 50 (1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenţă, ori a studiilor universitare de lungă durată sau
absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
Ma refer exact la asta "sau
absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată".
Noua legislatie a educatiei reintroduce studiile superioare de scurta durata, cum erau cele pentru subingineri de 3 ani, doar ca acum sunt de 2 ani.
Sunt aplicabile prevederile din legea ssm si normele de aplicare a legii.
După cum a zis și colega, citând articolul 50, alin. 1 lit. a, se face mențiunea ca să ai dovada absolvirii inclusiv a studiile superioare de scurta durata. Dacă coroboram aceasta fraza cu legile în vigoare ale educației, asta ar însemna absolvirea studiilor universitare cu o durata de 2 ani. Nu știu sigur dacă legea respectiva este aprobata sau nu dar dacă este sa fie în vigoare, nu vad de ce nu ar fi valabila.
Pai fix în L319 este prevazut ca să ai absolvit studii superioare de scurta durata. Ceea ce în conformitate cu legea 199/2023 sunt studii cu durata de 2 ani și un minim de 60 credite.
Deci din punct de vedere legal se poate încadra funcția de șef serviciu, în urma absolvirii cursurului de evaluator.

Alte discuții în legătură

Buna! conform hg 1425/2006 pentru a putea fi evaluator de risc ... Sofia0406 Sofia0406 Buna! Conform HG 1425/2006 pentru a putea fi evaluator de risc si sef sepp ai nevoie de studii superioare tehnice, agricole sau silvice. Exista asa ceva la ... (vezi toată discuția)
Pot fi pfa, fără alte condiții , dacă fac cursul de inspector ssm sau psi ? Georgianavictoria Georgianavictoria Pot fi PFA, fără alte condiții , dacă fac cursul de inspector SSM de 80 ore sau PSI ? Pot da avize și semna avizele, fisele Etc ? (vezi toată discuția)
Cursuri ssm adrcarlos adrcarlos Buna seara, Poate cineva sa ma ajute, va rog, ... Explicandu-mi daca se poate face cursul SSM de 180 de ore fara a avea vreun curs anterior absolvit de 80 ... (vezi toată discuția)