avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE in Instanta - Plata avocatului se imparte ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE in Instanta - Plata avocatului se imparte intre mostenitori? ...

SUCCESIUNE in Instanta - Plata avocatului se imparte intre mostenitori?

In cazul in care o ruda nu vrea sa se prezinte la notar la succesiune, desi este de acord cu impartire la jumatate, inteleg ca trebuie mers in instanta.
Daca fratele nu inititaza actiunea in instanta si va trebui sa o inititez eu, cine plateste cheltuielile avocatului , doar eu sau se imparte la amindoi?
Situatia este urmatoarea , ca p emine nu ma intereseaza sa ajung in instanta, dar fratele vrea sa ma puna p edrumuri si la cheltuiala.
In cazul in care nu facem succesiunea intr-un an, inteleg ca sint alte plati si penalitati.
Asadar cum sta cu regulamentul ca daca una din parti nu se prezinta timp de 1 an de zile la notar, se considera ca a ramas la masa succesorala?
De ce daca lega imparte egal masa succesorala, nu se impart si cheltuielile la notari sau avocati?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 09:05, 18 Martie 2024
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avocatul îl plătește cel care l-a angajat și cel cu care s-a încheiat contractul de asistenta juridica și reprezentare.
Dvs aveți un avocat, la fel și celălalt moștenitor.
Nu poate același avocat sa va reprezinte pe amândoi, fiindcă sunteți părți adverse.

In cazul in care nu facem succesiunea intr-un an, inteleg ca sint alte plati si penalitati.

Nu sunt penalități, ci e impozitul de 1% din valoarea masei succesorale, pe care îl datorați statului, dacă nu finalizați procedura succesorala în termen de 2 ani de la deces.

Asadar cum sta cu regulamentul ca daca una din parti nu se prezinta timp de 1 an de zile la notar, se considera ca a ramas la masa succesorala?

Nu sta în niciun fel. Celalalt moștenitor poate face oricând dovada ca a acceptat succesiunea tacit, prin acte de conservare, administrare și folosinta a bunurilor din masa succesorala.

De ce daca lega imparte egal masa succesorala, nu se impart si cheltuielile la notari sau avocati?

Pentru ca nu e aceeași situație.
Procedura succesorala notariala este necontencioasa și presupune acordul tuturor moștenitorilor.
Dacă nu se inteleg, se ajunge în instanță, fiecare își plătește avocatul, iar cheltuielile de judecata vor fu stabilite de judecător.
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2024
raluk0207, utilizator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Să nu amestecăm termenele, @infogather.

UN AN de la data decesului = termenul de opțiune succesorală (= termenul până la care un succesibil trebuie să se hotărască dacă vrea ori nu vrea să fie moștenitor, respectiv dacă acceptă moștenirea ori renunță la ea și dă o declarație în acest sens)

DOI ANI de la data decesului = termenul până la care este necesar să fie finalizată dezbaterea succesorală, dacă vreți ca ea să fie mai ieftină, adică fără impozit.

Peste DOI ani (și fără maxim) = termenul după care se poate finaliza dezbaterea, dar se datorează și un impozit, care, în prezent, este de 1% din masa succesorală (și nu ghicim in viitor)

Oricând = momentul in care se poate face partajul, zis și impărțeală sau iesire din indiviziune (și care nu se confundă cu dezbaterea. Partajul este o etapă ulterioară obținerii certificatului de moștenitor). Partajul voluntar poate fi făcut oricând vreți sau dacă unul vrea și altul nu, atunci partajul judiciar îl face instanță atunci când i se cere de către unul dintre coproprietari.

Dacă dezbaterea și/sau partajul se vor face în instanță atunci fiecare parte își plătește avocatul (iar la sfârșit se compensează, teoretic, cheltuielile de judecată)

Pare că mai aveți ceva vreme. Dar e bine să nu ocoliți avocatul nici in această fază. Căci el mai are și abilitatea de a fi convingător (și nu numai) in a-l urni pe fratele delăsător. (banii nu se obțin doar din interminabile procese)
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2024
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Consider că, având o notificare avocationala prin care cere ca succesiunea să se rezolve la notar și prin care se avertizează că orice cheltuieli și plăți vor fi suportate de, cealaltă parte, aceasta este ținută să achite aceste cheltuieli ocazionate de abordarea în instanță, Cealaltă parte are dreptul de a alege, dar trebuie să își asume responsabilitatea, riscurile...
Pe de altă parte, nu sunt neapărat obligat să am asistență avocationala, chiar fiind vorba de o masă succesorală cat de cat de valoare...
Cel care refuză notariatul, nu are dreptul de a tracasa, de a-și bate joc, chiar daca are bani de cheltuit...iar victima să fie batjocorită etc.
“Nu sta în niciun fel. Celalalt moștenitor poate face oricând dovada ca a acceptat succesiunea tacit, prin acte de conservare, administrare “

Nu inteleg exact termenul acesta.
Spre exemplu , daca ma duc la notar și dau o declarație ca accept partea mea de 50% a masei succesorale , fratele se duce la alt notar avind o declarație similară , atunci cum se finalizează succesiunea?
Eu nu locuiesc în țară, și doresc să rezolv situația cit mai repede posibil, fără avocați, instanțe și cheltuieli majore, avind în vedere ca masa succesorală nu reprezintă o valoare atit de mare .
Care sint pașii succesiunii la notar, daca fratele refuza sa vina, iar eu nu ii cunosc adresa și datele buletinului de identitate? Notarul il poate găsi prin evidența populației ?
Dacă notarul îi trimite notificare să vină la succesiune , și nu se prezintă timp de un an , nu se considera ca renunță la masa succesorală ?
Tot sistemul mi se pare ciudat, dind ocazie unor persoane (ca fratele meu) să își bată joc de celelalte rude, punându- le pe drumuri și la cheltuială . Va multumesc

Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2024
gi-jane2, moderator
cititi doar ce vreti , cititi pe sarite sau care e explicatia pt care nu intelegeti?
Acceptarea succesiunii e una si se accepta prin declaratie sau tacit si dezbaterea succesiunii e alta.

Spre exemplu , daca ma duc la notar și dau o declarație ca accept partea mea de 50% a masei succesorale , fratele se duce la alt notar avind o declarație similară ,

asta e acceptarea, da fiecare declaratie ca accepta, asta e fara finalitate, nu se cereceteaza ce a avut defunctul si cum se imparte.
Mai departe, deci dupa acceptare , se dezbate succesiunea... se analizeaza acet , ce a avut decedatul, cine a cceptat mostenirea, cine nu, ce datorii sunt si se trece la imparteala , asta e dezbaterea. Se poate face amiabil la notar sau instanta.
Daca nu stiti unde e fratele si nu se prezinta la notar, notarul va da o hartie , o incheiere cu care va prezentati in instanta.
Daca castigati procesul, veti obtine de la frate si ce ati cheltuit sub forma cheltuielilor de judecata.
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2024
gi-jane2, moderator