avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Imobil cu bulina Buna ziua, Imobilul in care locuim ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Imobil cu bulina Buna ziua, Imobilul in care locuim din Sector ...

Imobil cu bulina
Buna ziua,
Imobilul in care locuim din Sector 4, Bucuresti, apare ca fiind incadrat in clasa 1 de risc seismic in baza unei evaluari facute in 2023. Evaluarea aceasta nu a fost efectuata, sau a fost efectuata fara acordul si fara sa se aduca la cunostinta celor 18 din 19 proprietari. Este posibil sa fi fost facuta la solicitarea unui singur proprietar si fara ca restul apartamentelor sa fie verificate? Noi, cei 18 proprietari, am aflat de aceasta incadrare de pe site-ul amcrss-pmb.ro si o consideram incorecta. Blocul este construit in 1983, este cu 4 nivele. La parter unul dintre proprietari si-a construit 2 balcoane cu autorizatie de la Inspectoratul de Stat in Constructii. Ce putem face pentru a remedia aceasta incadrare?
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 10:43, 12 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In tabel aveti numele expertului si, eventual institutia care a inregistrat expertiza tehnica. Cel mai probabil primaria.
Faceti o cerere la primarie sa va permita studierea expertizei . Dupa ce veti afla in ce baza a fost incadrat imobilul Dvs la risc seismic ,va puteti face un plan sa remediati situatia.
In sectorul 3 de exemplu , Negoita incadreaza blocurile reabilitate la risc seismic. Deja sunt cateva cateva zeci inregistrate la AMCCRS. Locatarii nu sunt anuntati/informati. Majoritatea nu au habar ca locuiesc in bloc cu risc seismic.
Daca aveti blocul reabilitat sau in curs de reabilitare , e posibil sa fiti in aceeasi situatie fiind recunoscuta 'prietenia' dintre cei doi primari .
Multumesc pentru raspuns insa nu este cazul unui bloc reabilitat termic sau in curs de reabilitare. Si oricum nu se pune grad 1 de risc seismic (bulina) daca am fi fost in aceasta situatie. Bineinteles ca vom solicita expertiza in baza careia s-a pus bulina. Nedumerirea mea (si a celorlalti 18 din 19 proprietari) era cum de o singura persoana a putut sa faca acest lucru (un dintre proprietari a facut asta singur, nu este niciun dubiu). Adica el a initiat expertiza, informatie confirmata de primarie. La solicitarea unui singur proprietar si fara acordul celorlalti se poate face o astfel de expertiza?
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2024
Manuela Rășină, administrator
Oricine poate solicita o expertiza .Important este cine o plateste . Un vecin a suportat costurile expertizei ???? Ati vazut expertiza ? De la primarie aveti raspuns scris sau oral ?
De la primarie avem momentan raspuns oral, vom merge si in audienta. Intre timp am aflat ca expertiza o poate solicita un singur vecin si nu e scumpa. Vedem cat de “valabila” este.
[ link extern ] /
Multumesc

Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2024
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În primul rând și în primul rând citiți această lege, cu modificările și completările din 2023 și vă veți lămuri cum e cu clasele de risc seismic (apropo de mirarea unui preopinent, toate clădirile din București se încadrează la o clasă de risc seismic, doar că nu la aceeași). Veți vedea care e rolul autorităților, care e rolul asociațiilor de proprietari, cum se fac expertizele de risc seismic etc.

Apoi, în ce privește încadrarea unui bloc de 4 etaje din 1983 la clasa I de risc seismic, mie mi se pare foarte posibilă dacă proprietarul unui apartament de la parter a dărâmat pereți, cu autorizație de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). Pentru un simplu motiv: potrivit Legii nr. 50/1991, autorizațiile de construcție, inclusiv pentru modificarea unor clădiri existente, se eliberează de către primării. Mai exact, în cazul dumneavoastră, Primaria Sectorului 4 sau, dacă blocul e situat într-o zonă protejată, de Primăria Municipiului București. ISC are atribuții de control, inclusiv de constatare a contravențiilor, dacă este sesizat, dar NU autorizează niciun fel de lucrări de construcție sau de demolare.

Așa că vecinul ăla v-a mințit și numai el știe ce cretinisme a făcut prin apartament.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2024
Alexandru Surcel, Avocat