avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... VÂRSTĂ PENSIONARE SECTOR PUBLIC
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

VÂRSTĂ PENSIONARE SECTOR PUBLIC

Până la ce vârstă pot lucra pensionarii de peste 70 de ani, în sectorul public, dacă aceștia au iesit la pensie anterior datei de 1 anunarie 2024? Conform Legii 360/2023 și Normelor de aplicare a Legii 360/2023
Art. 46. -
(1) Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute în anexa nr. 5.

(2) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.


Art. 19. -
(1) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă, respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr. 5 la lege, începând cu data intrării în vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract individual de muncă/raport de serviciu, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, în condiţiile prevăzute de art. 46 alin. (2) din lege.

(2) Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplică în următoarele cazuri:

a) persoanelor care au îndeplinit condiţiile de vârstă standard de pensionare şi stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;

b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;

c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea vârstei standard de pensionare, conform legii;

d) persoanelor care ulterior înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, la vârsta standard de pensionare, continuă activitatea în baza unui alt contract individual de muncă/raport de serviciu.
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2024
Legal Advisor, utilizator

Alte discuții în legătură

Art. 19. — (1) persoanele asigurate în sistemul public de ... Algeria Algeria Art. 19. — (1) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă, respectiv ... (vezi toată discuția)
O persoana încadrată în munca a împlinit vârsta standard ... Alinab01 Alinab01 O persoana încadrată în munca a împlinit vârsta standard de pensionare de 63 ani în anul 2021. A făcut o solicitare de prelungire a activității cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! daca o persoana are dreptul sa se pensioneze in luna ... laura1964 laura1964 Buna ziua! Daca o persoana are dreptul sa se pensioneze in luna martie mai poate cumula pensia cu salariul ( pana la 01.09.2024) cand se aplica noua lege a ... (vezi toată discuția)