avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Incetare contract de inchiriere Buna ziua! As dori ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Incetare contract de inchiriere Buna ziua! As dori opinia dvs ...

Incetare contract de inchiriere

Buna ziua!
As dori opinia dvs legat de incetarea unui contract de inchiriere. Contractul de inchiriere pe care il am in acest moment , va expira in data de 12 Mai 2024. Intrebarea mea, este necesar sa fac o instiintare scrisa, prin avocat ca nu doresc sa prelungim contractul sau el va inceta automat daca nu il semnam amandoi ?
In contract (inregistrat la ANAF), la cap.3 - Durata , este specificat : "Cu 30 de zile inaintea expirarii contractului, chiriasul va putea prelungi acest contract pentru aceeasi perioada sau pentru o perioada mai mica, numai cu acordul scris al proprietarului." Nu stiu care este procedura legala dupa expirarea perioadei contractuale si as dori un sfat in acest sens.
Problema este ca ei sunt o familie cu 2 copii si din cate am mai citit nu e chiar asa usor sa ii scoti afara din apartament, chiar si in conditiile in care nu platesc 2 luni, asa cum este cazul meu.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: AllyP , utilizator 11:15, 22 Martie 2024
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Contractul inceteaza la termen, nu este necesara emiterea unei notificari, in acest sens.
Prelungirea contractuala se va face in acord cu clauza din contract, sau avand in vedere acordul partilor contractuale.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde!

O ultima intrebare: daca chiriasii refuza sa plece din apartament, Politia ma poate ajuta cu evacuarea lor sau trebuie sa apelez tot la avocat si executor ? Intreb pentru ca banuiesc ca aici se va ajunge ... Nu vor vrea sa plece , si vor invoca faptul ca nu au unde sa mearga cu copii.

Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2024
nelugigi, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Va este necesara o hotarare judecatoreasca, privind evacuarea chiriasilor.

Puteti uza de procedura speciala, cu notificare prealabila.
Art. 1831 Cod civil prevede expres faptul că evacuarea chiriașului se face doar în baza unei hotărâri judecătorești, dacă prin lege nu se prevede altfel.

Așadar, persoana interesată de procedura evacuării va trebui să aleagă între cele două alternative oferite de legiuitor, cu mențiunea că procedura specială se arată ca fiind cea mai optimă din punct de vedere al timpului și al costurilor pe care le presupune.

Procedura specială de evacuare implică următorii pași:

1. Notificarea scrisă a chiriașului/ocupantului: Proprietarul trebuie să notifice chiriașul sau ocupantul fără drept cu privire la intenția sa de a cere evacuarea, indicând motivele evacuării și termenul în care trebuie să părăsească imobilul, care este de 30 de zile în cazul chiriașului, respectiv 5 zile în cazul ocupantului fără drept.

2. Introducerea unei acțiuni în instanță: În ipoteza în care chiriașul/ocupantul fără drept nu se conformează notificării, proprietarul poate înainta o acțiune în instanță pentru obținerea unei hotărâri de evacuare pe care o poate pune mai apoi în executare. Instanța competentă va fi judecătoria în circumscripția căreia se află imobilul.

3. Judecarea și soluționarea cauzei: Judecarea cererii de evacuare se face cu citarea locatarului sau a ocupantului la adresa imobilului, în regim de urgență, în camera de consiliu, cu dezbateri sumare. Apărările pârâtului pot viza temeinicia motivelor de fapt și de drept ale cererii, inclusiv lipsa titlului reclamantului.

4. Executarea hotărârii: Dacă instanța dispune evacuarea chiriașului sau ocupantului, hotărârea se va pune în executare. În această etapă, chiriașul sau ocupantul poate formula contestație la executare.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
absolut fals dna avocat! fiind contract inregistrat la anaf este titlu executoriu la expirarea termenului pentru predarea bunuluj. Sens in care nj are nevoie de nicio hotarare pt a ii evacua, ci doar de executor

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Buna seara,
Va este necesara o hotarare judecatoreasca, privind
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
@cris0811 - Gresit!!! Este titlu executoriu doar in legatura cu sumele restante. Pentru evacuare este necesara hotararea instantei.

Ce a mers foarte bine la mine de fiecare data (de 2 ori) fost notificarea privind incetarea contractului si obligatia eliberarii imobilului conceputa de mine personal (nu sunt jurist) dar transmisa prin executor (costa 50-60-70 lei). Lumea cand vede stampila de executor se sperie si isi inchipuie cine stie ce, cand de fapt el doar transmite notificarea si confirma comunicarea notificarii (util si daca ajungeti in instanta).
Va sfatuiesc ca pe viitor sa treceti in contract o clauza care sa prevada ca in caz de intarziere a platilor cu mai mult de x zile contractul se considera reziliat din culpa chiriasului, fara a fi nevoie de o notificare prealabila.