avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vecinul de sub mine mi-a intrerupt apa!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vecinul de sub mine mi-a intrerupt apa!

Buna ziua ,
Vecinul de sub mine si a pus in timpul renovarii un robinet pe teava mea de apa la el in apartament si de 6 zile mi a inchis apa si a zis ca nu imi da drumul daca nu ii dau 5000 ron ...ce fac?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 14:46, 18 Aprilie 2024
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adevarul sta in amanunte.
Unu. Raspunsul cel mai simplu este sa-l dati in judecata si sa il obligati sa va deschida robinetul. Banuiesc ca vecinul a schimbat tevile la instalatia de apa si vrea banii insa solutia aleasa de el, sa va opreasca apa, e prosteasca si nefericita. Chiar daca ii datorati bani, daca schimbarea tevilor era necesara, nu va poate opri apa pentru asta.
Doi. Trebuie sa-l dati in judecata si sa introduceti si o cerere de ordoanta presedintiala ca sa aveti apa pe timpul procesului. Nu o sa va descurcati cu aceste cereri de unul singur asa ca mergeti la un avocat.
Bună seara ! Aveti dovezi (mesaje, inregistrări, martori) cu privire la conditionarea deschiderii robinetului de plata sumei de 5000 ron ? Nici măcar amplasarea robinetului in locuintă nu mi se pare foarte normală, dar, să zicem că, dacă e doar pentru urgențe (inundație) am putea să ii găsim utilitatea. Coloanele au robinet de inchidere in boxă pentru aceste situatii si nu văd de ce ar necesar unul suplimentar, la discretia unui locatar. In ce context v-a cerut banii ? Pentru ce anume consideră că trebuie să ii dați acesti bani? Chiar dacă a schimbat tevile și ar avea dreptul la o anumită sumă de bani, avea posibiltatea de a actiona in judecată. Nu este legală condiționarea utilizării apei de plata unei sume incerte, nerecunoscute de dumneavoastră și stabilite în mod arbitrar de către el.
Eu unul văd o veritabilă infracțiune de șantaj (art. 207 Cod penal alin. 3 ) . Chiar dacă ar avea dreptul la o anumită sumă, ea trebuie stabilită fie de comun acord, fie pe calea instanței, pe bază de documente justificative ( facturi) . Eu as face plângere penală la cea mai apropiată unitate de poliție și aș cere și daune morale pentru zilele in care nu am beneficiat de condiții normale de habitație ( nu am putut spala vasele, nu am putut fac ebaie, nu am putut spăla rufele și mai ales am fost nevoit să car apă pentru a putea folosi toaleta) eu as estima la cel puțin 1500 de lei pe zi daune morale ( e dreptul dumneavoastră să cereti orice sumă dar nu e neapărat să vă fie acordată de instanță.) Ancheta va stabili dacă sunt intrunite toate elementele sau nu, dar sigur vă va drumul la apă repede. Dacă suma ce i s-ar ciuveni ar fi de exemplu 4000 de lei, diferența de 1000 de lei e folos injust. Sunt prea putine elemente pentru a trage concluzii la acest moment.

Şantajul Art. 207 Cod penal

(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

In paralel cu plângerea penală, ati putea face o sesizare la primărie și la compania care vă furnizează apa , sesizare in care specificați faptul că vecinul a efectuat modificări fără autorizație asupra coloanei de apă ( trebuie să fie cel puțin o sancțiune contravențională pentru ce a făcut).
Aveți și posibilitatea menționată de d-l avocat cu darea in judecată și solicitarea de ordonanță președințială pentru deschiderea robinetului, dar,dacă depuneți cererea mâine, ar mai dura minim 5-6 zile până se rezolvă .
Ati oferit destul de puține elemente pentru a primi un raspuns mai complet. Alegeți varianta care o credeți mai accesibilă sau pe toate simultan ( ele nu se exclud).
Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2024
adrian@13, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Coloana de apa este parte comuna administrata de Asociatia de proprietari. Nu intercaleaza robinet orice proprietar pe ea. Luati legatura cu AP pentru a reglementa situatia. In caz ca nu rezolva exista compartimentul dedicat AP la Primarie. Mai puteti face sesizare la DSP caci daca nu aveti apa sa va spalati apar diverse boli. Intre timp demersul pentru santaj poate merge inainte. Succes!
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceti plangere la politie
Se va alege cu cercetare penala
Eu am patit-o cu vecina de deasupra care m-a inunda continuu si pentru ca nu raspundea sa discutam ,am montat si eu un robinet,fara sa m-a informez asupra consecintelor
Drept urmare,m-am trezit cu ...cercetare penala la politie
Norocul meu a fost ca aveam filmari cum curgea apa pe peretii locuintei mele si martor instalatorul cu care am fost la usa ei pentru a opri avaria si am primit NUP si...am avut noroc si de oameni care m-au facut sa inteleg...
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punctul meu de vedere, ceea ce face vecinul dv e clar o fapta penală, prevăzută de
Art 364, respectiv Tulburarea folosinţei locuinţei | Codul Penal.
Sigur, faceți urgent plângere penală.