avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Statie/priza electrica in parcarea blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Statie/priza electrica in parcarea blocului

Buna seara! Ma poate ajuta cineva cu cateva detalii: ce este necesar pentru a instala o priza electrica pentru incarcare masina pe un loc de parcare privat? Dar o statie electrica? Intr-un bloc cu peste 100 de locuri de parcare.

In momentul de fata ne confruntam cu o situatie complexa pentru comitetul executiv si ne dorim sa ii dam de cap. Fostul presedinte si administratia au aprobat pe baza unei cereri a unui proprietar si al unui proiect aprobat de o firma ANRE instalarea unei statii electrice. Ceilalti membri CEX nu au stiut de existenta acestor discutii.

Cei de la administratie si presedintele au scris celor de la ISU, iar in baza acelui raspuns s-a dat aprobarea. Dar raspunsul este cel putin ambiguu. Ulterior, dupa ce cativa vecini au sesizat o statie electrica si au reclamat ca nu li s-a cerut acordul s-a organizat AG pentru obtinerea acordului, iar la reconvocare a si fost votata aprobarea de montare de statii pe viitor.

Intre timp, fostul presedinte si comitetul executiv au demisionat si cei care au fost alesi sunt pusi in situatia de a rezolva aceasta situatie. A fost intrebata si primaria, dar senzatia este ca raspunsul a fost dat pentru o statie care ar deservi mai multi proprietari, nu doar unul singur.

Proprietarul care a instalat statia electrica a fost informat de raspunsul primariei, dar spune ca el ca nu a stiut despre toate aceste informatii, ca le-a solicitat de la asociatie si nu i s-ar fi dat toate detaliile. Mai mentioneaza ca lui i s-a oferit acordul de catre presedinte si administratie si ca daca i se spune sa modifice proiectul ca sa fie totul legal, el da in judecata asociatia pentru daune.

Apoi, alta situatie din bloc - sunt vecini care solicita instalarea de prize electrice, inteleg ca pentru acestea procesul nu ar fi atat de complicat. Pentru acestea ce ar fi nevoie?

Ne poate ghida cineva cum sa iesim din aceasta situatie si cum sa intram in legalitate in asa fel incat sa nu ne trezim ca asociatie cu o amenda? Sunt deja vecini care ameninta ca merg sa dea in judecata asociatia. Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2024
ergonomic, utilizator
Cel mai recent răspuns: ergonomic , utilizator 22:57, 20 Martie 2024
Până nu aveți un acord solid cu toți vecinii pe o perioadă nedeterminata nu veți reuși nici un proiect.
Cum se poate obtine acest acord?
In principiu trebuie acordul asociatiei doar daca proiectul respectivei statii de incarcare afecteaza partea comuna si/sau alte proprietati private, caz in care trebuie acordul explicit al celor care au acele proprietati.

Articolul 39
Modificările constructive și utilizarea în alte scopuri a unor părți sau elemente de construcție ale condominiului, precum și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai asociației de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectați și pe baza autorizației de construire, cu respectarea legislației în vigoare.
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2024
latka, utilizator
Da, statia este pusa pe un perete comun si cablurile trase printr-un cap comun. Nu are autorizatie de construire de la primarie si nici acordul vecinilor nu a fost luat. Problema este ca noul CEX ii cere proprietarului sa intre in conformitate cu legislatia si sa isi ia toate autorizatiile, dar raspunsul lui este ca avand acord de la administratie si fostul presedinte, ameninta sa dea in judecata asociatia pentru despagubire sau pentru suma de bani pe care ar trebui sa o investeasca ca urmare a solicitarii tuturor autorizatiilor.

Practic noua structura a CEX-ului si noul presedinte sunt pusi in situatia in care trebuie sa isi asume raspunderea pentru aprobarea data. Noi dorim sa rezolvam totul amiabil si cu intelegere, cum am putea sa abordam proprietarul si sa evitam sa ajungem la amenzi/instanta si alte tipuri de conflicte?
Să dea în judecată asociația, nu avea dreptul sa construiască în condițiile în care lipseau aprobări. Vă angajați avocat și cereți și plata cheltuielilor de judecată.

Dacă doriți amiabil, îl chemați la discuții și-i prezentați situația, foștii dvs. "asociați " nu au știut legea și avizul lor nu tine loc de lege.

Amenințarea e doar un mod de apărare.
Era de datoria sa sa cunoască toate demersurile legale, înainte de a se apuca de treaba. Necunoașterea legii din partea sa, nu e argument în instanță.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2024
latka, utilizator