Conform noi legi a pensiilor inteleg ca un pensionar care a cotizat efectiv 35 ani fara grupe de munca primeste o crestere a pensiei in functie de coefecientii de stabilitate , iar un pensionar care a cotizat efectiv tot 35 de ani dar care are grupe de munca ( grupa I si grupa II) are pensia inghetata datorita calculului cu coeficientii de stabilitate intrucit depaseste valoarea din calculul celui dinainte. In caz se considera valabil numai stagiul de cotizare efectiv si nu conditiile de munca in care a lucrat fiecare . CONSIDER CA ESTE O LEGE PROASTA
Poate ca asa considerati , dar ... e Lege , nu-i tocmeala ... NU e o lege pentru marirea pensiilor , ci are scopul de a schimba modul de calcul al acestora . Pe de alta parte , cred ca nu ati inteles bine prevedeile acesteia. . Un pensionar care a cotizat 35 ani efectiv , ca a avut sau nu grupe , va avea puncte de stabilitate pentru 10 ani . De asemenea , si noua lege suplimenteaza punctajul cand exista munca prestata in grupe , nu este “ ori - ori “ , ci “ si - si “ . De ce credeti ca ii “ ingheata “ pensia ? PS . Poate nu am inteles eu bine ce va framanta .
Carp Mircea
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
De ex:
Un prim viitor pensionar a realizat un stagiu total de cotizare de 36 ani si 4 luni, compus din:
22 ani in grupa I de munca
2 an in conditii normale
1 ani si 4 luni armata
11 ani stagiu aferent
Un alt viitor pensionar a realizat tot 36 a ni si 4 luni:
35 ani stagiu contributiv
1 an si 4 luni armata
Deci, ambii viitori pensionari au un stagiu total de cotizare de 36 ani si 4 luni.
Primul viitor pensionar va primi 6 puncte ca majorare de 0,5 puncte/an pentru care a contribuit.
Acest prim viitor pensionar nu poate beneficia de reducerea varstei standard de pensionare si nici nu are dreptul la pensie anticipata.
Al doilea viitor pensionar va primi 6,25 puncte de stabilitate pentru care nu a contribuit si are si dreptul la pensie anticipata.
In concluzie:
Cel cu 22 ani de grupa I va mai beneficia doar de majorarea cu 0,5 puncte/luna/an.
Stagiul aferent nu mai are nicio valoare.
Reducerea este eliminata de prevederile legii 360/2023.
O fi echitabil ?
In ceea ce priveste statul pe loc cu acelasi cuantum al pensiei:
Eu personal voi sta pe loc pana ce VPR-ul va depasi valoarea de 98,5 lei.
Aveti perfecta dreptate , dl. Carp , stiu si eu mecanismul prin care cei care au lucrat in grupe pot sa nu beneficieze de pensie majorata de la 01.09.2024 . Doar ca , userul a dat exemplul a doi pensionari care au muncit efectiv fiecare cate 35 ani ( deci , stagiu contributiv ) , si a facut referire la punctele de stabilitate versus punctajul suplimentar datorat grupelor . Eu am subliniat doar ca ambii vor avea acelasi numar de puncte de stabilitate , iar cel cu grupe si de suplimentul de punctaj datorat acestora , atat .
Ca intotdeauna sunteti bine documentat si m-ati ajutat de cateva ori sa inteleg niste lucruri
Va rog sa ma ajutati inca o data
Barbat fiind, am iesit la pensie in 2015, printre primii cu varsta de 65 ani si stagiu minim de 35 ani
In decizie (dau numere intregi pentu usurinta in calcul) am punctajul de 50 si o vechime de 44 ani,
dintre care 5 ani stagiu asimilat (facultate si armata)
Deci vechime contributiva 39 ani
Stiu sa-mi calculez punctele de stabilitate conform transelor 26 - 30 (2,50 pct); 31 - 35 (3,75 pc);
36 - 39 (4,00 pct) Pana aici imi rezulta un punctaj nou de 50 + 2,50 + 3,75 + 4 = 60,25
Stiu si ca trebuie sa inmultesc cu 81 ca sa aflu ce voi avea in septembrie
Ce se intampla cu perioada de stagiu asimilat?
Cautand exemple pe internet am gasit doua cazuri calculate chiar de Dl Director Baciu
La unul, ia in consideratie si 0,25 puncte pentru an asimilat In alt exemplu, nu le mai ia in consideratie
Va rog frumos, mai lamuriti-ma inca o data: mai adaug la noul punctaj si 2,25 pct conf celor 5 ani de
stagiu asimilat sau raman cu 60,25 ?
Multumiri anticipate pentru timpul si atentia acordate
Daca sunteti pensionar, inseamna ca pentru stagiul asimilat(armata, cursuri universitare de zi) ati primit puncte si cu acelea veti ramane.Ele se regasesc in total puncte acum,ulate.D-voastra veti primi in plus doar puncte de stabilitate.Eventual puncte pentru stagiul adaugat daca veti mai depune adeverinte pentru sporuirile nepermanente pentru care vi s-a retinut si virat CAS.