avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum s-ar imparti mostenirea corect in acest caz ? ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum s-ar imparti mostenirea corect in acest caz ? Suntem 3 frati ...

Cum s-ar imparti mostenirea corect in acest caz ?

Suntem 3 frati . Doi baieti si o fata .Toti suntem casatoriti cu copii acum. Fratele meu mai mare si cu mine , cand ne-am casatorit , am plecat din casa parinteasca , urmand ca fratele mai mic sa ramana in casa , si sa ingrijeasca de parinti . Dar , au intervenit neintelegeri , si , si-au facut casa pe un teren primit de la parinti . Asa ca parintii au ramas singuri in casa . Casa parinteasca se compune din doua case intr-o curte . Una mai mare, cu 3 camere, si una mai mica cu doua camere , in care locuiesc parintii . Dupa plecarea fratelui mai mic, eu ca fata , m-am ocupat de parintii mei , in mod deosebit cu umblarea pe la medici , cu medicamentele , cu toata framantarea si stresul . Si de atunci inca fac asta. ( Din 2010 ). Fratele mai mare si cu mine , am primit de la parinti ca si bani lichizi ( dintr-o mostenire de-a lor ) cate 70 de mii de lei ( 1996 ) , iar fratele mai mic a primit 30 de mii . T
Tata a facut asa impartirea mostenirii respective ( de la bunicii nostrii ) , ca sa ne ajute pe noi, cei doi sa ne cumparam apartamentele primite in chirie de la stat , si pentru cel mic , a zis ca el oricum beneficiaza de ajutorul lui in continuare , locuind impreuna . L-a mai ajutat si pe el la renovarea casei, cu bani , cu materiale.

De 7 ani , in casa mare s-a mutat fiul fratelui nostru mai mic , casatorit cu trei copii , care a crescut de fapt acolo , pana la momentul in care au plecat in urma neintelegerilor . Relatiile s-au mai imbunatatit cat de cat , si nepotul meu dupa casatorie s-a mutat in casa parinteasca , Eu , fata, avand o situatie mai grea , divortand si cu un copil , am fost mereu ajutata de parinti cu bani, cu diferite produse din gospodarie , de fapt toti am primit produse , parintii locuind la tara . Insa eu am primit si bani . Acum tatal meu , vrea sa treaca casa toata pe nepotul meu , considerand ca ar fi mostenirea fratelui meu mai mic , si considerand ca ,,are 3 copii , ce-o sa faca el cu trei copii "( el fiind IT-st , si sotia medic stomatolog , care inca nu activeaza , intrucat copiii au venit unul dupa altul . ) .
Este corect gandit , oare ? Fratele meu mai mare , spune ca nu e corect , intrucat ei nu au mai ingrijit de parinti , doar cand si cand cate o vizita . Fratele meu mai mare , spune ca ar fi fost corect sa-mi dea mie casa mica, intrucat eu am fost mereu langa ei . Eu, parca nu pot zice nimic , pentru ca mereu am fost ajutata , fiind in situatia mea .
Fratele meu mai mare spune ca terenul pe care este casa e mare , si fratele mai mic ar trebui doar casa mare unde a locuit sa o primeasca , nu tot .

Cum vedeti dumneavoastra lucrurile ? Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra si pentru rabdare .
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 11:52, 27 Martie 2024
In primul rand mostenirea apare la decesul celui a carui bunuri impartiti ( parinti, bunici...), asta este o impartire a propriilor bunuri dupa bunul plac, pentru a nu mai exista discutii apoi ( ceva de genul... fiecare a primit ce consider eu ca merita, acum sa fie sanatosi si sa se inteleaga ca doar sunt frati).

Si dvs. aveti unde sa locuiti?
Mama dvs. are cota parte din bunuri?
Ce parere are legat de asta?

In functie de actele prin care da* casa nepotului, aceste se pot ataca sau nu in instanta dupa decesul parintilor.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2024
Ionut.ion, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da , eu am unde sa locuiesc , Mama gandeste cum zice tata . Ea este mai influentabila . Sigur ca nu as vrea discutii intre noi fratii , si in instanta nu cred ca ne-am duce , dar cred ca imi este foarte greu sa ma gandesc ca dupa decesul lor , nu voi mai avea legatura cu casa parinteasca unde m-am implicat atata . Dupa discutiile care au fost, care se uita greu , cu toate ca ne-am straduit sa inbunatatim relatiile , parca si eu as zice ca nu e corect ca fratele mai mic , sa primeasca din nou toata casa , chiar daca nu s-a implicat emotional si fizic in ingrijirea parintilor . E usor sa vii cate o jumatate de ora cu niste fructe , la doua-trei saptamani , si apoi mergi sa-ti faci treburile tale , fara stres.

Parintii , vor sa faca cat de bine pot ei , nu ar vrea sa fim nemultumiti , (cred ca nu-i usor sa fii parinte in aceasta situatie ), au facut multe pentru noi , insa cu fratele mai mic e mai problematic , e vesnic nemultumit .

Ar trebui sa fiu multumita cu faptul ca am fost ajutata in tot acest timp si financiar, ? sa nu mai am alte pretentii ? practic sunt bani care m-au ajutat si ma ajuta la traiul de zi cu zi , Acesti bani sunt luati in considerare atunci cand s-ar face o impartire a proprietatilor ? sunt considerati ,,un bun " ?
Eu de 3 ani lucrez doar o jumatate de norma , (mai aveam un loc de munca dar s-a desfiintat postul ) , si nu am mai cautat loc de munca , tocmai ca sa fiu disponibila in mod special pentru mama mea, care este mai bolnava , si apoi mai este si gradina care trebuie lucrata .






Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2024
doina-marieta, utilizator
Cred ca doar dvs. puteti decide ce faceti mai departe, nu stiu ce sa va spun...

Poate va ajuta daca discutati cu dumnealor, poate impreuna cu fratele mai mare, le spuneti ca acolo ati copilarit, v-ati atasat de casa si nu ati vrea sa mai plecat de acolo si sa gasiti alta solutie ( poate niste bani sa i-si cumpere/ construiasca nepotul alta casa pe alt teren sau tot in acea curte ).

Legat de bani... nu cred ca vor fi probleme, banuiesc ca nu va da sume importante pe luna, ci cateva sute de lei... si nu ar trebui sa renuntati la casa daca asta va doriti ( nu pentru bani, pentru amintiri...), discutati impreuna si poate ajungeti la o intelegere...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dupa parerea mea, parintii nu ar trebui sa faca nimic, dupa decesul lor, veti imparti egal la 3, asa e corec si firect si cum vreti.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
multumesc pentru raspuns ,
nepotul vrea acum sa construiasca o casa noua, in spatele casei mai mari , urmand ca pe aceasta din urma sa o darame ulterior . Nu m-ar deranja sa impartim la 3 in mod egal , insa implicarea nu este in mod egal. Eu ma implic foarte mult emotional , pentru ca sunt mai des langa parinti , fratii mei sunt plecati prin natura muncii , vin la sfarsit de saptamana acasa . Eu fac curatenia, eu merg sa fac retete la medic , eu o duc pe mama la spital , la analize , tot stresul asta pe care eu il am , si fratii mei nu, ......nu mi se pare ca ar fi corect . Si greul de abia acum incepe , mama avand inceput de dementa , si atacuri cerebrale , pe mine ma consuma emotional. E usor sa ai acelasi avantaj , fara efort si fara consum.

Alte discuții în legătură

Drept de propietate , mostenire GRYRazvan GRYRazvan Buna ziua , Doresc sa ma lamureasca cineva vizavi de situatia mea familiara. Sunt 3 frati ambii din aceasi parinti , in ziua de azi doar mama mai este in ... (vezi toată discuția)
Buna seara mă confrunt cu următoarea problema! suntem 8 frați ... Marin Maria 61 Marin Maria 61 Buna seara Mă confrunt cu următoarea problema! Santem 8 frați la părinți și tatăl nostru a decedat în anul 1988 atunci sa discutat că toți să ... (vezi toată discuția)
Succesiune casa parinteasca Tarheb Tarheb Buna ziua, Am o nelamurire, daca ma puteti ajuta sau sfatui in aceasta privinta. Mama a murit acum 6 luni, iar tata urmeaza si el in curand din ... (vezi toată discuția)