avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Clarificare schimbare grad de handicap / drept de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Clarificare schimbare grad de handicap / drept de muncă

Bună ziua
Va rog frumos sa mi spuneți daca de la 1 sept .se da voie sa lucrezi indiferent de gr de invaliditate as vrea sa va întreb dacă se poate trece din gr 3 în gr 2 de invaliditate (neoplasm de gr 3) și sa pot munci cu 4 ore
Mulțumesc frumos
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2024
mariacrisss, utilizator
Cel mai recent răspuns: flore tina , utilizator 21:34, 19 August 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
Doar comisia de expertiza medicala va poate schimba gradul de invaliditate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde de cât de gravă vă e boala. Dacă boala de care suferiți e de gradul 3, n-aveți cum să cereți COMISIEI de expertiză medicală să vă treacă în gradul 2.
Oare de când dictează pacientul în ce grad de invaliditate să fie încadrat`?!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2024
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 360/2023
art. 62
(1) În raport cu gradul de diminuare a capacității de muncă, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizată de deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută;
b) de gradul II, caracterizată de deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial;
c) de gradul III, caracterizată de deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată.
(2) Pentru oricare dintre gradele de invaliditate prevăzute la alin. (1), în funcție de diminuarea capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale, în condițiile art. 64.

art. 64
(1) Evaluarea capacității de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, până la data împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, cu excepția urmașilor prevăzuți la art. 74 lit. c), de către medicul specializat în expertiza medicală a capacității de muncă din cadrul INEMRCM, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale.
(2) Pentru evaluarea capacității de muncă, cererea și documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacității de muncă din subordinea INEMRCM, în funcție de domiciliul solicitantului, de către acesta, respectiv de către aparținător, în cazul persoanelor nedeplasabile.
....
(4) În urma examinării clinice, a analizării documentelor medicale prezentate și, după caz, a avizului INEMRCM, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacității de muncă și emite decizia medicală asupra capacității de muncă.
(5) În situația în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (4), sunt necesare investigații sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condițiile legii.
(6) Decizia medicală prevăzută la alin. (4) se emite în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii și se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situațiile prevăzute la alin. (5), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungește corespunzător......
Mulțumesc frumos!
Va mulțumesc frumos dar nu trebuia sa fiți asa dur la sfârșit
Eu chiar va apreciez foarte mult
A fost o simpla întrebare, ,
Zi frumoasa!!

Dapix a scris:

Depinde de cât de gravă vă e boala. Dacă boala de care suferiți e de gradul 3, n-aveți cum să cereți COMISIEI de expertiză medicală să vă treacă în gradul 2.
Oare de când dictează pacientul în ce grad de invaliditate să fie încadrat`?!