Buna ziua,va rog sa ma sfatuiti intr-o problema .
Am o plangere prealabila la politie pentru furt.Am vorbit cu persoana care mi-a depus plangerea si ne-am inteles asupra unei sume de bani si astfel isi retrage plangerea.Nu inteleg cum se poate rezolva ,eu stiam ca nu se poate la infractiuna de furt.
Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca exista vreo posibilitate ca acea persoana sa dea o declaratie sau cum sa scrie pentru a nu inainta dosarul si a se da NUP urmarie penala.
Cum pot sa fiu sigur ca dosarul este inchis si mi se v-a face cazier?
Astept un raspuns si poate o propunere de rezolvare.
La infractiunea de furt este posibila aplicarea art. 210 Cod penal, daca se savarseste intre soti ori intre rude apropiate, de catre un minor in paguba tutorelui, de catre cel care locuieste impreuna cu persoana vatamata sau este gazduit de aceasta. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Daca nu este cazul de cele scrise mai sus, chiar daca si-a retras plangerea, infractiunea subzista si cercetarea penala merge mai departe.
Intr-adevar, pentru infractiunea de furt (cu exceptia furtului intre soti sau rude apropiate, ceea ce cred ca nu este cazul), urmarirea penala nu incepe numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar retragerea plangerii nu inlatura raspunderea penala. De aceea, cred ca solutia ar fi ca persoana care s-a plans impotriva dvs. sa faca o declaratie la politie prin care sa determine inlaturarea totala fie a existentei faptei (a fost o eroare si a pierdut bunul pe care ulterior l-a gasit), fie a vinovatiei dvs. (v-a spus sa luati bunul chiar el si apoi a uitat, dar si-a reamintit etc.).
In urma mentinerii unei asemenea declaratii, orgaul de cercetare penala si cel de urmarire vor propune, respectiv vor dispune, NUP.