avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Clasare dosar penal si nu inteleg motivul
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Clasare dosar penal si nu inteleg motivul

Buna ziua, va scriu si eu o situatie personala in speranta ca ma poate lamuri cineva din domeniu. In luna septembrie a anului trecut, pe 13, ma deplasam pur si simplu pe strada spre casa pe un bulevard principal al orasului la ora de varf, iar la un moment dat din spate ma depaseste in fuga o persoana de etnie roma, care se tranteste in mine puternic, moment in care imi scap telefonul. Practic omul meu ma sterge cu jumatate de corp si ma determina sa fac 3-5 pasi fortati in fata, tineam telefonul in mana, ajunge jos si aluneca ca pe gheata peste 5 metri in fata mea, si se sparge complet. Se intoarce sa-si ceara scuze dar voia sa plece, si avand in vedere ca stiam ca reparatia ma va costa jumatate din valoarea lui, nu l-am lasat sa plece. Am sunat la 112, au venit doi agenti, au constatat, ne-au luat la sectie. Mai eram cu inca o persoana, un prieten, el este martor la dosar. In acea seara cred ca am stat vreo 4 ore in sediul Politiei Judetene, iar faptasul isi recunostea fapta atat verbal cat si in scris. Am fost intrebat daca doresc sa depun plangere penala si am fost de acord. Stiam ca nu pot recupera vreun leu de la el - 17 ani, fara loc de munca, probleme cu pacanele, alcool, insa imi ajungea sa stiu ca pe viitor ii va fi patat macar cazierul. Mare greseala, uitasem in ce tara platesc taxe.
Bun, timpul a trecut, la 6 luni de la fapta nu am primit nici o veste, fac o cerere de informare la IPJ, si primesc raspuns in 10 zile, prin Posta, ca dosarul meu este trimis la Parchet inca din 30 ianuarie a.c.. si ca cererea mea de informare a fost trimisa si Parchetului care ma va anunta de starea dosarului.
In cursul zilei de ieri a fost probabil postasul in lipsa mea la adresa de domiciliu cu o comunicare din partea Parchetului, foaia pe care am primit-o era pe pres, semn ca in Romania nu exista protectia datelor cu caracter personal (trebuie sa stie tot blocul ce probleme ai) dar asta e o alta discutie. Deschid foaia, care era un A5 injumatatit in doua, si citesc: dosarul meu se claseaza, probabil din lipsa de probe - spun apropiatii. Urmeaza sa merg sa ridic decizia.

De ce in Romania:
- declaratia faptuitorului si recunoasterea faptei NU CONTEAZA LA DOSAR?
- devizul de reparatie DEGEABA L-AM ATASAT DOSARULUI desi mi se cerea inca din primele zile altfel dosarul nu s-ar fi deschis si nu era proba?
- camerele video din zona sau cele de tip bodycam pornite pe uniforma agentilor de politie NU SUNT DOVEZI?

Daca individul reusea sa imi fure telefonul si era plecat cu el, tot clasat urma sa fie dosarul si pe ce motiv? Daca intr-adevar patesc sa nu ajunga sa fie invinuit ca eu sa-l pot actiona in instanta, atunci ma voi apuca sa fur si eu telefoane pe strada, iar in fata Onoratei Instante, sa arat dosarul meu in care nu am fost credibil.

Din experienta voastra, care o fi cauza clasarii? Mersi.
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2024
GEKO17, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 20:12, 4 Aprilie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
UNU. Din povestea d-voastram, astfel cum ati scris-o, se inteleg doua lucruri diferite: a) ca tanarul de 17 ani v-a imbrancit pe strada si v-ati deteriorat astfel telefonul mobil; b) ca tanarul a incercat sa va fure telefonul si ca astfel ati scapat pe jos telefonul.
DOI. a) nu este infractiune si nu e treaba politiei si a parchetului dand nastere doar la o actiune civila in despagubiri. Asadar ramanem cu b). Insa pentru ca b) sa fie adevarat sunt necesare mai multe conditii decat banuiala d-vastra ca v-a imbrancit pentru ca sa va fure telefonul. Asadar: ati depus plangere pentru furt (tentativa)? tanarul a recunscut ca voia sa va fure telefonul sau a recunoscut ca v-a imbrancit? din filmarile de pe camerele de care ati vorbit rezulta ca a incercat sa va ia telefonul sau altceva?
GEKO17 a scris:
insa imi ajungea sa stiu ca pe viitor ii va fi patat macar cazierul

Din nefericire pentru d-voastra art. 18 din Legea 290/2004 privind cazierul judicar dispune ca faptele savarsite in timpul minoritatii sa nu fie inscrise in cazier.
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2024
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Am fost impins cu o deosebita violenta, dar chiar si asa, telefonul nu ar fi zburat 5 metri in fata daca nu ar fi incercat sa si-l insuseasca prin imbrancire. Daca procurorul ar fi vrut, ar fi verificat camerele, si ar fi observat daca mana acestuia ar fi dus inspre obiect in momentul actului iar de acolo se putea schimba usor incadrarea. Dar cum traim in Romania, nimeni nu se ocupa cum trebuie de un caz care, aparent minor, lasa in libertate un individ care fura si din Kaufland si din alte zone din apropiere. Am fost corect si am depus plangere nu pentru furt, ci pentru distrugere. A recunoscut fapta si ca n-a fost cu intentie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Furtul inseamna luarea unui bun din posesia altuia cu scopul de a-l insusi pe nedrept. Distrugerea ca si furtul se savarsesc numai cu INTENTIE. De vreme ce ati depus plangere pentru distrugere ce sens ar fi avut ca politia si procurorul sa verifice daca nu cumva e vorba despre alta fapta? Apoi, D-voastra credeti ca daca pe camera se vede ca duce mana catre telefonul d-voastra este o dovada clara a intentiei de furt, mai ales ca totul se petrece in viteza si poate si in cadere, si ca este suficienta o astfel de dovada pentru ca cineva sa fie arestat si inchis? Poate ca asta se putea intampla prin anii 1880 in Alabama sau Mississippi, dar nu in 2024 in Uniunea Europeana.
Daca eu vand la un magazin, cineva vine si din neatentie cand eu sunt cu spatele ia ceva de pe raion si sparge, e considerat distrugere din neatentie sau tentativa de furt?
Eu va intreb pe dumneavoastra, in calitate de avocat, cu ce drept are cineva acces la bunurile mele fara acordul meu?
Pe mine nu ma intereseaza ce facea individul, ci ca am fost nevoit sa scot 1500 lei din buzunar sa repar un bun care pana in acel moment era nou. Am sa merg mai departe pe cale civila fiindca omul crede ca daca scapa cu 10 persoane, poate scapa si cu a 11-a.
In Romania dumneavoastra europeana pare-mi-se trebuie sa-ti ceri si voie sa iesi din casa.
Eu cand merg pe strada sunt atent pe unde merg si nu deranjez spatiul personal al cuiva.
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2024
GEKO17, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
GEKO17 a scris:
... ma depaseste in fuga o persoana de etnie roma, care se tranteste in mine puternic, moment in care imi scap telefonul ....

Eu n-am scris ca tanarul acela nu a gresit si ca nu trebuie sa va plateasca reparatiile. Desigur ca trebuie sa o faca si e foarte corect sa-l actionati in judecata daca nu plateste de buna-voie. Ar trebui sa-i cereti despagubiri si pentru timpul pierdut si pentru eventualele vatamari. Am scris ca pentru asa ceva nu se poate sa fii arestat si sa ramai cu "cazierul patat" cum ziceti d-voastra. In plus n-am inteles ce importanta are pentru discutia despre infractiuni mentiunea d-voastra de la inceput ca tanarul era rom? Daca era sas sau svab sau maghiar la fel ati fi scris? " ... ma depaseste in fuga o persoana de etnie saseasca ..."?