avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Vanzare la licitatie. Buna ziua Sunt parte intr-un ...
Discuție deschisă în Executare silită

Vanzare la licitatie. Buna ziua Sunt parte intr-un proces de partaj judiciar (1/2 cu ...

Buna ziua
Sunt parte intr-un proces de partaj judiciar (1/2 cu 1/2) cu o alta persoana pentru o suprafata de teren de 222 mp. ce a fost evaluata la 200 Euro/mp. Avand in vedere ca nici unul dintre noi nu poate plati sulta impusa celuilalt, neavand banii necesari, instanta, cu acordul nostru, a scos pamantul la vanzare prin licitatie.

In aceasta situatie, am urmatoarele intrebari:

1. Conform art. 846 alin.(8) din NCPC, daca la prima licitatie nu ofera nimeni pretul de pornire de 200 Euro/mp sau mai mare, se amana licitatia. La a doua infatisare, licitatia pleaca de la 75% din pretul initial, respectiv 150 Euro/mp. In conformitatate cu prevederile acestui articol daca sunt doi ofertanti prezenti la licitatie, poate unul dintre ei care liciteaza o suma de peste 30% (exemplu 32%) din valoarea de pornire de 200 Euro/mp.(adica 64 Euro/mp.), sa castige lictatia, daca celalalt competitor nu mai liciteaza?
Asa se intelege din acest articol. Cu alte cuvinte daca sunt 2 ofertanti si doar unul dintre ei liciteaza 30% sau mai mult, poate castiga licitatia?

2. Este valabila si varianta cand licitatia pleaca de la 50% din valoarea initiala? Asta deoarece legea spune ca acesta varianta este valabila doar “la cererea creditorului” iar in cazul de fata nu exista creditor si debitor, nefiind o executare silta.

Conform articolul 992 NCPC:
“(…)
(5) Coproprietarii pot conveni ca vânzarea bunurilor să se facă la orice preţ oferit de participanţii la licitaţie. De asemenea, ei pot conveni ca vânzarea să nu se facă sub un anumit preţ.
(6) Dispoziţiile prezentului articol se completează în mod corespunzător cu dispoziţiile prezentului cod privitoare la vânzarea la licitaţie a bunurilor mobile şi imobile prevăzute în materia executării silite.”

In cazul de fata, una din parti este de acord cu vanzarea la orice pret a terenului iar cealalta parte vrea o anumita suma minima. Legea precizeaza explicit “partile pot conveni”, asta inseamna ca daca una din parti nu este de acord cu un pret minimal, terenul se va vinde la orice pret oferit cu conditia ca acesta sa fie mai mare sau egal cu 30% din pretul de pornire conform prevederilor legale sus-mentionate.

Precizez ca in cazul de fata este o vanzare la licitatie in cadrul unui partaj judiciar si nu de o executare silita. In acest caz se pot aplica prevedrile art. 992 alin. (6) in sensul aplicarii prevederilor privind executarea silita desi aici este vorba de un partaj judiciar.

Multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra!

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am un partaj judiciar cu o alta persoana pentru o ... stoicanu68 stoicanu68 Buna ziua, am un partaj judiciar cu o alta persoana pentru o suprafata de teren ce a fost evaluata la 200 Euro/mp. Eu trebuie sa iau 1/2 din suprafata si el ... (vezi toată discuția)
Vanzare la licitatie prin expert judecatoresc. buna ziua, am un partaj judiciar cu o alta persoana pentru o ... stoicanu68 stoicanu68 Buna ziua, am un partaj judiciar cu o alta persoana pentru o suprafata de teren ce a fost evaluata la 200 Euro/mp. Eu trebuie sa iau 1/2 din suprafata si el ... (vezi toată discuția)
Mai multe nelamuriri cu achizitionarea de bunuri prin licitatie inchiriez2012 inchiriez2012 Buna ziua, am niste nelamuriri in legatura cu achizitia de bunuri imobile si mobile la o licitatie si poate cineva poate sa imi explice putin mai bine in ... (vezi toată discuția)