avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fostul proprietar nu imi pune la dispozitie actele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fostul proprietar nu imi pune la dispozitie actele locuintei

Buna ziua. Am urmatoarea situatie: am achizitionat un apartament si am primit contractul de vanzare-cumparare aferent. Fostul proprietar ezita sa imi dea restul de documente aferente (titlul initial de proprietate si restul de documente prin care se atesta istoricul schimbarilor de proprietate). Notarul mi-a transmis ca nu intra in responsabilitatea lui. Asadar:
- Care este procedura legala pentru obtinerea respectivelor acte (trebuie sa alerg dupa proprietar sau este ceva ce notarul trebuia sa faca in momentul semnarii achizitiei)?
- Care este cadrul legal care reglementeaza acest aspect?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:52, 4 Aprilie 2024
Art 80 alin 2 din legea 36/1995 obliga notarii sa ceara părților toate înscrisurile necesare perfectarea contractului. Era treaba notarului sa-i pună în vedere vânzătorului sa depună contractul prin care a dobândit bunul și alte acte.
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2024
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Tocmai aici este partea interesanta: vanzatorul a pus la dispozitia notarului toate actele apartamentului in cauza, aceste fiind de altfel mentionate si in contractul semnat. Problema este ca le-a returnat vanzatorului inainte de semnarii. Acestea fiind spuse, notarul poate fi notificat pentru reobtinerea actelor de la fostul proprietar pentru a mi le pune la dispozitie sau ramane sa ma descurc cum pot?
Notarul era obligat sa fi făcut copii si va poate elibera copii legalizate care au aceeași putere ca originalul. Art 152 din Legea 36/1995. Depuneți cerere scrisa la biroul notarial
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2024
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Titlul dvs de proprietate este contractul de vânzare cumpărare. Istoricul posesiei îl puteți obține de la ANCPI și e în funcție de intabulările anterioare. Nu cred că veți obține copia actului de proprietate al vânzătorului fiindcă nu sunteți persoană interesată.
Pe lângă contract, vă mai trebuie extrasul CF și atât.
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2024
adriandimitriu, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ba, este chiar interesat!

Cod civil
1.686 - Întinderea obligației de predare.

(1) Obligaţia de a preda bunul se întinde şi la accesoriile sale, precum şi la tot ce este destinat folosinţei sale perpetue.
(2) Vânzătorul este, de asemenea, obligat să predea titlurile şi documentele privitoare la proprietatea sau folosinţa bunului
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2024
romascanu, moderator