avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna seara! In luna martie a acestui an, in timp ce ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna seara! In luna martie a acestui an, in timp ce mă îndreptam ...

Buna seara! In luna martie a acestui an, in timp ce mă îndreptam către casa de la munca, (in ziua aceea avusesem activitate de teren , am coborat într-o stație de autobuz pe traseul către instituție, pentru că programul de lucru se terminase iar la sediu era inchis),am căzut și am suferit un traumatism la picior care a dus la imobilizare in aparat ghipsat și implicit concediu medical (de la spital au eliberat certificatul pentru boala obisnuita).Seful meu nu a deschis dosar de cercetare invocând faptul că nu este accident de traseu.As dori să știu dacă această situație se încadrează la accident de traseu și ce pot face mai departe. Mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2024
mitimama, utilizator
Cel mai recent răspuns: mitimama , utilizator 19:50, 13 Aprilie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Evenimentul trebuie comunicat la ITM si cercetat de catre comisia desemnata de angajator.
Numai in urma cercetarii si a avizului ITM se poate stabili incadrarea/ neincadrarea ca AM. Seful dvs. nu poate stabili singur daca evenimentul produs este sau nu AM.
Pentru ca evenimentul sa fie incadrat ca accident de munca, de traseu trebuie indeplinite anumite conditii conform prevederilor legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-Art. 29 (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
(2) Rezultatul cercetării evenimentului se va consemna într-un proces-verbal.
-Art. 30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator, şi invers;
h) accidentul suferit în timpul deplasării de la sediul persoanei juridice sau de la adresa persoanei fizice la locul de muncă sau de la un loc de muncă la altul, pentru îndeplinirea unei sarcini de muncă;
i) accidentul suferit în timpul deplasării de la sediul persoanei juridice sau de la adresa persoanei fizice la care este încadrată victima, sau de la orice alt loc de muncă organizat de acestea, la o altă persoană juridică sau fizică, pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă, pe durata normală de deplasare;
(2) În situaţiile menţionate la alin. (1) lit. g), h), i) şi l), deplasarea trebuie să se facă fără abateri nejustificate de la traseul normal şi, de asemenea, transportul să se facă în condiţiile prevăzute de reglementările de securitate şi sănătate în muncă sau de circulaţie, în vigoare.
In cazul dvs., in documentul in baza caruia ati fost in munca de teren trebuia mentionat traseul de deplasare de la firma la teren si intervalul de timp.
Puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite si prin posta/ e.meil cu confirmare de primire.
Mulțumesc pentru răspuns!
Buna ziua! Revin cu o întrebare. Intrucat a trecut o luna de la eveniment, angajatorul mai poate deschide acum dosar de cercetare?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa comunice evenimentul produs la ITM si sa efectueze cercetarea.
Puteti sesiza dvs. ITM, caz in care angajatorul va primi dispozitie de la ITM sa efectueze cercetarea si posibil, sa primeasca amenda contraventionala pentru neanuntare la data producerii evenimentului.
Daca doriti sa comentati, dati clik pe butonul "raspunde" pentru a nu mai aparea integral, un text deja scris.
Mulțumesc frumos! In cazul in care angajatorul deschide totusi dosarul de cercetare poate fi sancționat că nu a comunicat în timp util?