avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casnicie: un sot are loc de munca la tert, celalalt ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casnicie: un sot are loc de munca la tert, celalalt srl + munca la srl

Pe durata casniciei un sot are loc de munca la un tert, celalalt infiinteaza un srl si totodata devine si angajat si presteaza efectiv munca in cadrul propriei societati.
In timpul casniciei cel de-al doilea sot contribuie la cheltuielile familiale cu o parte a retributiei sale, cel putin echivalenta nivelului salarial al primului sot, iar restul il investe din mers inapoi in societate.
La divort ce pretentii poate avea sotul cu doar loc de munca fata de cel care a cumulat venituri din afacere + retribuirea muncii prestate? Poate pretinde 50% din patrimoniul societatii?
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2024
Domn_singur, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit disp. art. 340 Cod civ. NU sunt bunuri comune
bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;

Ce inseamna elemente ale unui fond de comert care face parte din comunitatea de bunuri? Adica acele bunuri achizitionate de oricare dintre soti in timpul casatoriei care sunt folosite de unul dintre ei in activitatea lui comerciala. Spre pilda, o garsoniera folosita ca birou si automobilul folosit pentru deplasari ale unui topograf. Daca teodolitul, telemetrul laser, computerul, Autocadul, ploterele si restul bunurilor destinate exercitarii profesiei sunt evident bunuri personale ale topografului, garsoniera si automobilul cumparate de soti inainte de deschiderea biroului de topografie si alocate pentru a fi folosite de societate sunt bunuri comune.
Art. 349 Cod civ. reglementeaza regimul aporturilor facute din bunurile comune in ipoteza aporturilor facute din bunurile comune
Asadar, faptul ca d-voastra ati reinvestit profitul in firma nu da dreptul celuilalt sot la partile sociale detinute de d-voastra cat timp patrimoniul firmei nu a fost marit prin aportul de bunuri comune.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bine a spus colegul. Cat priveste partile sociale, depinde si cu ce bani s-a infiintat societatea si cine cu ce munca a contribuit la societate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu inteleg din mesajul initiatorului ca a reinvestit o parte din salariu, nu profitul firmei...
In plus, firma este infiintata in timpul casatoriei...
Iar "bunurile destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti" banuiesc ca fac parte din patrimoniul SRL, nu sunt luate pe persoana fizica... Nu se partajeaza patrimoniul SRL ci partile sociale, care in momentul de fata inteleg ca sunt detinute (in acte) 100% de unul dintre soti.
Intrebarea este deci: Cat din societate i se cuvine fiecarui sot in urma partajului? Se poate considera SRL ca fiind bun propriu?
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2024
DinuX, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cam asta e esenta intrebarilor. Dar, asa cum spui, astea depind de mai multe detalii decat avem, inclusiv ce patrimoniu are SRLul, cat era destinat familiei si cat desfasurarii activitatii etc.
NU este chiar clar ce anume s-a investit in societate, parte din veniturile sotului care detinea societatea, probabil dividende sau, cine stie, poate nu asa s-au facut investitiile, fiscal vorbind. Trebuie vazut in amanunt si asta.
Cert este ca intai trebuie vazut cand si cu ce bani s-a infiintat societatea, cine cu ce a contribuit la aceasta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


DinuX a scris:

Nu se partajeaza patrimoniul SRL ci partile sociale, care in momentul de fata inteleg ca sunt detinute (in acte) 100% de unul dintre soti.
Intrebarea este deci: Cat din societate i se cuvine fiecarui sot in urma partajului? Se poate considera SRL ca fiind bun propriu?

Nu se partajeaza partile sociale. SRL e societate de persoane, nu societate de capitaluri si nu vad cum s-ar putea sa-i asociezi fortat in mod legal pe cei doi fosti soti. Daca aportul in SRL s-a facut in comun sotul fara SRL are dreptul la o sulta.