Buna ziua daca mă poate ajuta cineva sunt președinte de bloc proprietarii au făcut sesizări că unul dintre chiriaș are un câine care face murdărie in bloc adică par îmi permite legea sa trec câinele la cheltuieli?
Asa este, catelul nu e persoana, dar tinde sa fie persoana, mai devreme sau mai tarziu va fi si persoana, deja au toate drepturile, insa lasand gluma, mai in serios, in opinia mea daca exista o hotarare a adunarii generale, legal adoptata in acest sens, privind cheltuielile suplimentare cu catelul, opinia mea este ca poate fi pus la plata. Justificare exista.
Sunt de acord ca hotararile AG nu sunt izvor de drept, dar de ce discutam despre izvor de drept, caci nu suntem la judecata. Noi discutam despre conventia partilor/conventia membrilor asociatiei, respectiv un act adoptat prin conventie care isi produce efectele intre membrii asociatiei. Iar pentru a se adopta o hotarare in acest sens, nu trebuie sa existe o alta lege care sa specifice in mod expres chestiunea, exista deja legea asociatiilor si codul civil care, in opinia mea, permit adoptarea unor astfel de hotarari AG, si cuantificarea unor cheltuieli suplimentare cu catelul.
Nu exista asa ceva, ce ziceti dvs., prin reducere la absurd ar rezulta ca orice "nazbatie" cu iz de lege poate fi adoptata in modul asta. AG nu poate "legifera", izvorul de drept nu inseamna doar sala de judecata, acolo doar se constata ca astfel de nazbatii nu inseamna izvor de drept... Daca tot ati vorbit de legea asociatiilor de proprietari, poate ca ati sarit peste:
Articolul 52
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiție respectiva hotărâre.
In nici un caz AG nu poate hotari sa schimbe modul de repartizare a cheltuielilor de intretinere, hotarind ca un caine e asimilat persoanei.
Articolul 75
(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.