avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Va rog ajutor cu cateva informatii. ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Va rog ajutor cu cateva informatii. -Sedinta din camera ...

Buna ziua! Va rog ajutor cu cateva informatii.
-Sedinta din camera de consiliu cu privire la audierea unui minor, este inregistrata?
-Daca da, se poate solicita instantei inregistrarea?
- Audierea minorului este considerata proba la dosar?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:46, 28 Mai 2024
Buna ziua! Sedinta din camera de consiliu este uneori un fel de a spune, adica se desfasoara in sedinta publica, sens in care da, este obligatoriu inregistrata. In ceea ce priveste minorii, aici este, sau aici se poate face o discutie. Insa discutia pleaca de la obiectul procesului. Noi nu stim care este obiectul procesului dvs (si nici nu ne intereseaza), si pe cale de consecinta nici nu putem sa va raspundem in concret la intrebare.
La ce putem raspunde este : DA, se poate solicita instantei inregistrarea. Si in cazul in care exista inregistrarea va poate fi pusa la dispozitie. Si, DA, audierea minorului poate fi o proba la dosar. La fel, notiunea de este considerata proba este cam fara sens in conditiile in care chiar daca poate fi considerata proba nu este incuviintata ca proba. Una peste alta, sunt niste nuante, si DACA aveti avocat in cauza incercati sa intrebati avocatul si nu sa intelegeti dvs procedura judiciara.

Buna ziua!
Multumesc frumos pt raspuns. Am inteles foarte clar explicatiile dvs.
Raspunusul a fost: NU am primit inregistrarea pt ca nu e exista, nu s-a integistrat. NU s-a postat PVb de ascultare , cel refactat nici pe dosarul electronic ( chipurile pt confidentialitatea minoruluii) si am inteles ca NU mi se va aproba nici copie simpla dupa PVb redactat, pt “protectia minorului”(?!) si ca NU e proba in dosar ( obiect schimbare program de vizitare cu parintele nerezident) .
Cum opinati va rog pe aceste rezolutii?

Evident ca le consider abuzatoare , dar pot naste motive de recuzare sau stramutare? Asta, incepand de la simplu fapt ca judecatorul este obligat sa ia in considerare opinia autoritatii tutelare si a copilului in urma ascultarii si sa tina cont de ea. Apoi cum se poate face dovada ca cel care a redactat a scris conform declaratiilor minorului( si sunt indarjita pt ca copilul a iesit de la audiere cu ochii in lacrimi si fata rosie si pt va in dosar e vb de violente aplicate minorului, dna judecator a trecut din prima pa episoadele de violenta , deci halal “protectie”!
Am avit pe rol pana acum 2 OP si pt ambele am avut acces la Pvb de ascultare si pe dosar pe calea OP, chiar s-a si postat pe dosarul electronic. Deci, de ce atunci conduita instantelor nu este unitata si unii se prevaleaza de aspecte care nuci macar nu sunt mentionate in Regulament de ordine interioara.

Apreciez va rog raspunsurile domniilor dvs!
Cu respect!
trandafir2 a scris:

Buna ziua! Sedinta din camera de consiliu este uneori un fel de a spune, adica se desfasoara in sedinta publica, sens in care da, este obligatoriu inregistrata. In ceea ce priveste minorii, aici este, sau aici se poate face o discutie. Insa discutia pleaca de la obiectul procesului. Noi nu stim care este obiectul procesului dvs (si nici nu ne intereseaza), si pe cale de consecinta nici nu putem sa va raspundem in concret la intrebare.
La ce putem raspunde este : DA, se poate solicita instantei inregistrarea. Si in cazul in care exista inregistrarea va poate fi pusa la dispozitie. Si, DA, audierea minorului poate fi o proba la dosar. La fel, notiunea de este considerata proba este cam fara sens in conditiile in care chiar daca poate fi considerata proba nu este incuviintata ca proba. Una peste alta, sunt niste nuante, si DACA aveti avocat in cauza incercati sa intrebati avocatul si nu sa intelegeti dvs procedura judiciara.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La ce judecatorie, va rog?

Ascultarea minorului este ca si ascultarea partii. Desi unii juristi vorbesc despre asta ca fiind o proba in dosar, ea nu este reglementata ca o proba, ci mai degraba ca o garantie a respectarii drepturilor copilului. In opinia mea, nu e proba, e un drept al copilului si atat.

Pentru protectia minorului, imi pare complet nepotrivit sa gasesti in dosare acele redactari ale audierilor, fie in forma unor PV sau numite audiere minor sau alte aberatii, niciuna nefiind prevazute de lege.
Conduita instantelor difera dupa cum se valorifica echilibrul dintre interesul minorului si dovada indeplinirii procedurilor de instanta.
Nu inteleg cum a trecut judele „pa episoadele de violenta”, insa nu este de judecat, ele sunt traumatizante pentur copil, nu e musai sa fie necesar sa insiste pe acestea.
Abuzurile sau violentele reies din alte probe, sper ca aveti. Copilul nu e proba.
Copilul trateaza aceste audieri in functie de presiunea parintilor. In cazuri de violente sau indarjiri, acest lucru este, din pacate, normal sa se reflecte asupra sa. Copiii informati corect, care discuta cu un avocat inainte, sunt relaxati si inainte si in timpul si dupa audieri.

Este de subliniat ca acea indarjire despre care pomeniti nu este de ajutor nimanui. Ea este o forma de violenta si va poate submina restul eforturilor din dosar. Daca ambii parinti dovedesc o forma de violenta, este mai dificil pentru judecator sa dea o hotarare echilibrata.
Vorbiti cu avocatul dv. si axati-va pe copil, nu pe altceva, ca sa aveti succes. Si nu intrebati copilul ce a spus, cat de mult, de ce etc., este traumatizant si in fata judecatorului se poate vedea ca este invatat si presat cu privire la audiere. Am avut copii care au cedat in 2 minute, altii in 10, am avut judecatori care au tinut teorie in instanta despre presiunea asupra copiilor. Cert e ca, daca judecatorul vede asa ceva, partea care a exercitat presiuni asupra copilului (inclusiv interogandu-l) este dezavantajata in dosar. Am avut incheieri in care s-a argumentat despre garantia drepturilor copilului si confidentialitate. Daca nu vedeti lucrurile din acest punct de vedere, mai discutati avocatul sa va explice, asa va puteti gasi avantajele in dosar.

Judecatorul nu tine cu una dintre parti, dar e obligat de lege sa puna copilul deasupra ambilor.
Va multumesc fff frumos dna avocat ( din nou) pt timpul alocat de a-mi raspunde intr-un mod concret si cu acurateze. Voi tine cont de sfatul dvs expertizat. Nu am vazut asa lucrurile, desi sunt expuse intr-o lumina corecta. Mai multe puncte de vedere de la experti ma ajuta sa imi pastrez echilibrul in a “judeca” lucrurile chiar si antagonic opiniilor mele, in conditiile in care presiunea si incarcatura unui proces este mare.

Cu recunostinta!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2024
colinsmarty, utilizator
Regret daca pozitia mea a fost antagonica dv., nu asta am urmarit, ci sa va explic pentru ca sa va ajut putin sa intelegeti instanta si legea. Unele asemenea actiuni pot fi interpretate ca alienare, aveti mare mare grija. Vorbiti cu un avocat, nu e ok cum va pozitionati in proces si e posibil sa fie din neintelegerea lui.

Daca presiunea si incarcatura unui proces este mare, imaginati-va cum se simte copilul acela! Cautati o cale de mijloc.

Va rugasem, la randul meu, sa imi comunicati la ce judecatorie s-a intamplat asta. Va rog mult, nu uitati. Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2024
Liliana Gradinaru, Avocat