avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot vinde casa parinteasca fara acordul fratelui?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot vinde casa parinteasca fara acordul fratelui?

Detin cota parte din apartamentul parintesc ( mostenire de la tata ) pe care eu si mama vrem sa-l vindem, insa fratele se opune ( ca mai bine ia jumatate din bani dupa moartea mamei decat acum ).
Eu sunt singura care are grija de mama ( cumparaturi, programari doctori etc ) si mi-ar fi mai usor sa o iau la mine sau sa o mut intr-o garsoniera langa mine.
Cum putem sa vindem fara acordul fratelui ?

Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 1 Mai 2024
Bambi4true, utilizator
Dumneata @Bambi4true deti cota parte? Cum? Cu acte? Cu certificat de mostenitor? Fratele dumitale detine si dansul cota dansului? Cu acte? Cum o detine? S-a facut debatarea mostenirii de pe urma tatalui? Este important de stiut.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteți.
Presupunând ca ați dezbătut moștenirea și aveți un certificat de moștenitor, dvs si mama nu va puteți vinde decât cotele părți pe care le dețineți din apartament.
Asta înseamnă că un eventual cumpărător, va rămâne în indiviziune cu fratele dvs. Asta dacă găsiți pe cineva dispus sa cumpere doar o cotă dintr-un imobil.
Întregul apartament nu îl puteți vinde decât împreună, toti 3.
Cumva are sens argumentul fratelui. Înțeleg ca nu se opune vânzării de principiu, ci se opune vânzării acum.
Într-adevăr, după moartea mamei, ați vinde doar dvs și fratele și ați împărți suma obținută, la doi.
Va vindeti doar cotele dvs sau cereti ieșirea din indiviziune în instanță.
Ca să vindeti acumntot ap, va trebuie acordul fratelui.
Da, succesiunea dupa tata a fost a si fiecare detine cotele aferente cu acte doveditoare.
Deci sa inteleg ca nu nicio sansa in instanta, nu? Eu si mama adica, sa-l fortam prin instanta, pe baza argumentelor de mai sus ( ca doar eu ma ocup de mama ).
O varianta ar fi sa vindem si sa ia el jumate, dar asta deja mi se pare nedreptate, mai ales ca nici nu a investit vreun ban in casa aia ( din contra, i-am mai cedat un teren de la tata pe care a zis ca mi-a dat banii in acte, dar nu a facut-o, dar a promis ca nu are pretentii la casa parinteasca…evident ca nu mai recunoaste nimic).
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata @Bambi4true , n-ati prea inteles ceea ce vi s-a raspuns , binenteles ca puteti , prin instanta , sa ajungeti la vanzarea apartamentului , exact asta inseamna iesirea din indiviziune . Acum , sunteti 3 proprietari , pe cote-parti . Cereti in instanta partajul ( iesirea din indiviziune ) , si aici vor fi variant ele : unul dintre coproprietari ia apartmentul si plateste celorlalti sulte - contravaloarea cotei lor - sau niciunul nu vrea apartamentul ( sau nu are banii necesari platii sultelor ) , iar atunci instanta va decide vinderea la licitatie si impartirea banilor obtinuti conform acelor cote . Desigur , prin instanta e mai de durata si sunt costuri . Faceti efortul si cereti o consultatie unui avocat , caruia sa ii prezentati documentele si ceea ce doriti ( inclusiv in legatura cu acel teren ) . Chiar merita , o consultatie nu e o avere , cateva ( putine ) sute de lei ...

Alte discuții în legătură

Vânzare apart dumas2000 dumas2000 Bună ziua, am și eu o întrebare..Vrem sa vindem un apartament. Suntem o sora și un frate la părinți. Mama este la a 2a căsătorie după ce tata a ... (vezi toată discuția)
Tata vrea să renunțe la cota lui de moștenire în favoarea noastră, a copiilor. cum se poate împărți ulterior apartamentul? cataleata cataleata Buna ziua, Am un frate cu care am mostenit un apartament cu 2 camere,tata are 75% din el ,iar noi fratii restul.Eu am un contract de credit cu suma de 16000 ... (vezi toată discuția)
Cota parte imobil vanzare Corsico89 Corsico89 Am mostenit 1/8 dintr-un apartament (tata decedat, urmasi eu, 2 frati si mama). Vreau sa ii vand fratelui meu cota mea din apartament. Se poate face aceasta? ... (vezi toată discuția)