avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Executare silita succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Executare silita succesiune

Paratul intr-un proces pentru pensie de intretinere copil, la care s-a dat hotararea executorie, nu are trecut nimic pe numele lui ca urmare a decesului unui parinte in timpul procesului. In ce caz poate fi atacata succesiunea in vederea executarii silte pe partea pe care ar fi mostenit-o el? Daca a facut altcuiva donatie?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actiune revocatorie sau pauliana se numește calea prin care puteți cere revocarea actelor făcute de debitor în defavoarea creditorului.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu succesiunea vreti sa atacați, ci donatia daca ziceti ca a donat.
Conteaza si cand a donat. Sfatuiti-va cu un avocat înainte sa va aruncați intr-o actiune revocatorie.
Domnul nu are salariu?
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2024
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Faptul ca este încă într-un proces nu înseamnă ca exista o sentința definitiva, deci pana la proba contrarie este nevinovat. Pe de alta parte, trebuie sa dovediți reaua credință a donatorului etc. Mergeți cu toate actele la un avocat înainte de a porni o cauza de revocare a donației. Repet probele ca sa dovediți reaua credință trebuie sa fie hotărâtoare. Pe de alta parte o pensie de întreținere minor se executa de-obicei din salariul respectivului. Nu e clar daca doriți mărirea acesteia sau el nu plătit timp de 3 luni consecutive (art.533 Cod Civil si 378 Cod Penal. Deci aveți instrumentele necesare pentru o acțiune in acest sens, depinde de situația in câre va găsiți.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este relevant daca hotararea este sau nu definitiva, copilul trebuie sa manance, asadar legea face hotararea executorie inainte de a fi definitiva.
Ea poate fi executata asupra oricarui bun al debitorului.
Creditorul poate cere dezbaterea mostenirii in numele debitorului sau.
Nu este relevanta reaua credinta, important este ca donatia s-a facut in dauna creditorului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si cum se dovedeste ca s-a facut in dauna creditorului?!!..Cum am spus nu este clar daca petenta dorește o mărire a pensiei sau pârâtul nu a plătit timp de 3 luni consecutiv cu consecințele de rigoare, cauza desfășurându-se-se in acel caz in sediu penal. Nu sunt multe date, când cum s-a făcut donația? Pana una alta o persoana este libera sa facă ce dorește cu bunurile sale. Sigur ca minorul trebuie sa mănânce îmbrace, etc. In ce stadiu de judecata este cauza? Nu devine executorie o acțiune doar pentru ca s-a introdus la tribunal. O hotărâre trebuie sa existe si abia apoi vorbim de executare, ca sa nu mai spun ca plata unei rate restante întrerupe executarea ( in cazul in care nu s-a plătit timp de 3 luni). Daca insa vorbim de o mărire a pensiei iar pârâtul plătește regulamentar atunci ne aflam într-o alta situație si daca se cere revocarea donației , reaua credință trebuie demonstrată. Mi se pare improbabil. Nu am spus ca este corect dar trebuie avute toate datele înainte de a da o părere.