avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme instalații bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme instalații bloc

Dețin un apartament și am o problema în baie cu conductele de scurgere ce vin de la apartamentul de deasupra ce nu este locuit. Acestea s-au corodat și s-au spart datorita varstei și neutilizarii instalațiilor sanitare din apartamentul de deasupra de mai bine de 10 ani. Mentionez ca fiind o clădire veche țevile de scurgere sunt de fonta și sunt aparente la mine pe planșeu. Am luat legătura cu proprietarul de deasupra în vederea realizării reparațiilor și înlocuirii țevilor ce vin de la el . I-am propus sa împărțim cheltuielile jumate jumate dar acesta refuza susținând ca dacă scurgerile de la apartamentul sau sunt pe planșeul meu este doar problema mea.
Problema este ca nici dacă vreau sa efectuez reparațiile pe propria cheltuiala tot nu pot pentru ca ar trebui sa le tai pentru înlocuire ceea ce ar rezulta ca îl las fără scurgeri pe perioada reparațiilor si mi-ar trebui acordul sau, acord pe care refuza sa îl dea.

Întrebarile ar fi urmatoarele:
1. Legal cui aparțin acele scurgeri ce se afla la mine pe planșeu?
2. Cui revine responsabilitatea reparării sau mentenanța lor?
3. Exista o instituție/lege ce reglementează astfel de cazuri?
4. Care ar fi soluția legala de rezolvare a unei astfel de probleme?
Conducta de scurgere montata aparent pe proprietatea dvs. prezintă scurgeri ?
Dacă da, atunci dvs. trebuie să reparati.

Dacă scurgerile nu sunt din acele portiuni de conductă, rezulta ca vina e din partea de instalație a vecinului.

Dacă nu aveți asigurare, singura posibilitate e sa rezolvați în instanță problema. Angajați un avocat și dat-l în judecată pe vecin.

Când vecinul va înlocui conductă sa, în urma pierderii procesului, probabil cu plastic, cred ca e indicat ca și dvs. sa faceți aceeași operațiune la dvs., ca să scăpați de griji viitoare.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e asa domnul Latka! Va arat imediat o poza ca sa intelegeti.
E teava de scurgere a vecinului de deasupra si el trebuie sa repare. Pleaca scurgerea in Y lung in loc sa fie Y la tine in casa este jos la vecin.
In majoritatea blocurilor oamenii au schimbat instalatia orizontala asta care era pe tavanul vecinului de dedesubt si au facut doar verticala catre vecinul de jos.

ONMK ati putea sa va adresati administratiei daca veti asociatie sa inlocuiti instalatia poate pe toata coloana.
Daca nu va puteti apuca de reparat dv si ii anulati complet partea orizontala care vine spre dumeavoastra sa vedeti ce repede intelege atunci vecinul.

Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2024
w_v_w_v, utilizator
Cum să repari ceva ce nu e pe proprietatea ta. Ar insemna ca, prin reducere la absurd, cel ce are acea conductă de scurgere, chipurile, a vecinului de deasupra, e obligat sa-i dea o cheie de la apartament, ca vecinul să-și controleze când dorește, la orice ora, "proprietatea".

Tot ce e pe proprietatea ta, îți aparține.

Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2024
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@latka
Intotdeauna ceva ce este pe proprietatea a 2 apartamente se rezolva cu implicare ambelor persoana.
Cel de dedesubt s-a implicat si a cerut reparea de cel ce le foloseste.

aici sunt pozele cerute:
[ link extern ]

nu mai e fonta de mult timp in tevile din poza asta dar curge apa prin cele 140 straturi date cate 2 pe an de paste si craciun, date de matusa mea de 90 ani.

Teava verticala este proprietate comuna si teava orizontala este proprietate individuala. in cazul de fata a celui de deasupra. Evident ca la inlocuiri de tevi toti incearca sa aiba un deranj minimal sau deloc pe cat posibil.
In cazul de fata se renunta la sistemul de canalizare prin tavan si si se trece la cel vertical cu Y -ul tau in propriul apartament.
Se astupa 2 gauri sau 3 dupa caz si se face una noua(sau ramana daxca exista) in dreptul tevii orizontale si se scapa astfel de zgomot si deranjul viitoarelor reparatii.
In unele situatii vecinii care tocmai au renovat au platit vecinilor de deasupra cat si celor de dedesubt o suma mare de bani numai sa li se permita inlocuirea tevilor de canalizare si apa pe la ei intrucat ei totcmai renovasera si nu voiau sa sparga ghena si ghresia aferenta.

Instalațiile de pe proprietatea oricui, care nu sunt părți comune, îi aparțin.

Altfel, trebuie sa-i dai cheie vecinului de deasupra, ca să poată oricând, și la miezul nopții dacă e nevoie, să-și supravegheze proprietatea .