avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitute în favoarea unei persoane cu acces la drum, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitute în favoarea unei persoane cu acces la drum, grănițuire imposibilă, contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere

Bunicii mei au împărțit o casă și terenul pe care aceasta era construită și au încheiat cu părinții mei un contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere (prețul vânzării fiind convertit în obligația de întreținere, înmormântare, pomenire etc.) pentru jumătate din proprietate și cu o mătușă au încheiat un contract de vânzare-cumpărare (a cărui preț nu a fost plătit în fapt), pentru cealaltă jumătate. Problema este că împărțirea terenului s-a făcut exact pe jumătate, împărțindu-se și casa existentă pe teren tot în funcție de linia care ar desparte cele două loturi, astfel mătușii revenindu-i partea de teren cu mare parte din construcții (80% din casă, anexe, grajduri, etc) iar părinților mei revenindu-le terenul liber și două camere din casă. În prezent, mătușa nu poate intra în partea din casă care îi revine decât dacă trece pe terenul părinților mei, nefiind împiedicată în niciun fel să facă acest lucru, neexistând niciun fel de opoziție din partea nimănui sau vreun gard, cu excepția gardului de la drum. Această mătușă dorește acordarea în mod oficial a dreptului de servitute pentru a trece pe terenul părinților mei sau cedarea unei părți din terenul părinților. 1) Este posibilă acordarea dreptului de servitute având în vedere că și dânsa are ieșire la drum, dar nu există o ușă la casă la care să aibă acces fără trecerea pe terenul părinților mei? 2) Contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere poate fi contestat de către moștenitori până la decesul vânzătorului? 3) Contractul de vânzare-cumpărare (fără clauză de întreținere), în fapt, o donație deghizată, poate fi contestat de către moștenitori până la decesul vânzătorului supraviețuitor? 4) Cum s-ar putea face grănițuirea proprietăților, dacă oricum ai ceda din teren, în final unii nu vor putea intra în locuință decât dacă vor trece pe terenul celuilalt? Mulțumesc!