avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, va rog daca imi puteti raspunde la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, va rog daca imi puteti raspunde la urmatoare problema. ...

Buna ziua, va rog daca imi puteti raspunde la urmatoare problema. Locuiesc intr-un apartament, curte comuna. Corpul de cladire are 2 nivele, eu locuiesc la demisol. Proprietarul de la etaj a hotarat in 2021 ca trebuie renovat luminatorul care deserveste ambele apartamente si ca trebuie vopsita fatada cladirii. Eu nu am fost de acord, nefiind lucrari de urgenta si i-am propus sa faca respectivele lucrari doar pentru partea sa de apartament. Lucrarile s-au efectuat in baza unui contract semnat de acest propietar. In contract este prevazuta renovarea DOAR pentru partea sa de fatada si, in cazul luminatorului, DOAR o jumatate din ce mi-ar reveni mie ca si cheltuieli. Acum, prin intermediul unui avocat, sunt chemat la "negociere" pentru suma ce mi-ar reveni mie ca plata. Intrebarea mea este daca sunt obligata sa platesc in conditiile de mai sus, respectiv contract incheiat fara acordul meu si renovari facute partial, doar in dreptul apartamentului care nu-mi apartine. Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 17:00, 23 Mai 2024
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu există, delimitate partea lui sau a dvs. de fațadă sau luminator , sunt părți comune în coproprietate. Atunci când se efectuează lucrări de reparații pe o parte comună, costurile se repartizează fiecăruia dintre coproprietari, în funcție de cota parte indiviză.
Va trebui să suportați o parte dintre cheltuieli.
Temeiul legal este dat de codul civil, partea ce se ocupă de proprietate comună.
Ex. art. 654.
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2024
latka, utilizator
Chiar daca vecinul a luat aceasta hotarare de unul singur? Practic s-a renovat doar partea lui si repet, lucrarile nu erau urgente.
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2024
Ana_1959, utilizator
5 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul civil nu pomeneste de urgenta, ci de impartirea cheltuielilor.. Poate ca dvs. nu ati fi dorit niciodata sa reparati proprietatea comuna.
Va rog daca ma puteti lamuri referitor la intrebarea mea: este legal ca aceste hotarari sa le ia doar unul dintre cei doi proprietari? Practic, eu as putea face orice renovari la partile comuna, fara sa am acordul celuilalt si apoi sa cer cota parte din cheltuieli.
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2024
Ana_1959, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-am explicat deja, legea nu cere vreun acord inainte, dar, chiar dvs. ati spus ca ati fost anuntata initial de acele lucrari. Puteti si dvs. sa faceti renovari, la partile comune, nu va opreste legea. Anuntul initial e pentru a putea participa cu o parte din suma.
CAPITOLUL IV
Proprietatea comună

SECŢIUNEA a 3-a
Coproprietatea forţată
Art. 647

Regimul juridic general

(1) Fiecare coproprietar poate exercita folosinţa bunului comun, cu condiţia să respecte destinaţia acestuia şi să permită exercitarea folosinţei de către ceilalţi coproprietari.

(2) Când bunul comun are caracter accesoriu în raport cu un bun principal, fiecare coproprietar poate să dispună cu privire la cota sa parte din dreptul de proprietate asupra bunului comun numai odată cu exercitarea dreptului de dispoziţie asupra bunului principal.

(3) Cheltuielile pentru întreţinerea şi conservarea bunului comun se suportă în mod proporţional cu cota-parte din drept a fiecărui coproprietar. Când bunul comun are caracter accesoriu, în absenţa unei convenţii contrare, cota-parte din drept a fiecărui coproprietar se stabileşte în funcţie de întinderea bunului principal.


Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2024
latka, utilizator