avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Am un apartament achiziționat prin credit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Am un apartament achiziționat prin credit ipotecar ...

Buna ziua. Am un apartament achiziționat prin credit ipotecar Prima Casa. Conform regulilor acestuietip de credit, apartamentul se poate înstrăina foar după 5 ani de la primirea creditului. Întrebare: daca găsesc pe cineva care sa fie dispus sa il achite cash, exista posibilități juridice sa fac asta? In sensul ca as vrea sa inchei un act notarial cu acea persoană prin care el sa imi vireze banii cu care eu sa achit integral creditul, sa aștept ok ul fondului de garantare pentru înstrăinare si ulterior sa fac contractul de vânzare cumpărare? Cred ca speță aceasta este des întâlnită, daca stiti o soluție prin care sa pot vinde acel apartament înainte de cei 5 ani. Mulțumesc anticipat pentru răspuns. O zi cat mai plăcută!
Cel mai recent răspuns: stefanmcm10 , utilizator 11:10, 23 Mai 2024
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Scopul interdictiei de a instraina imobilele procurate cu ajutorul programului "Prima casa", acum "Noua casa", este acela de a preveni comertul fraudulos dintre persoanele eligibile pentru program si cele neeligibile. Pe scurt, daca X nu este eligibil face o intelegere cu Y care, este eligibil. Y aplica pentru program, si dupa ce primeste casa o transmite lui X.
Asadar, daca cel care are cash e eligibil la randul sau nu va fi o problema pentru ca FNGCIMM isi va da acordul pentru novatie. Daca nu este eligibil insa nu are cum sa-si dea acordul pentru ca e nelegal.
Teoretic se poate incheia un contract care sa produca efecte translative de proprietate doar la implinirea termenului de 5 ani iar in perioada dinainte sa produca efectele unei locatiuni, dar si pentru locatiune trebuie acord FNGCIMM iar problema este ca nici un om normal nu va da o suma cash astazi pentru ceva peste 5 ani, fara garantie, ori garantia este tcmai locuinta asupra careia exista deja o ipoeteca. Asadar, nu, nu se poate.
Buna ziua si mulțumesc pentru răspuns. Înțeleg ca practic trebuiesc îndeplinite simultan două condiții. Prima ar fi ca cel care doreste sa cumpere sa aiba cash suma pe care o agreez cu el si sa fie eligibil la rândul lui pentru creditul "prima casa". Cumva creditul aceasta înțeleg ca nu mai există acum, se numește "noua casa" sau ceva de genul, nu cunosc diferențele între ele, poate asta sa reprezinte o problema? Cum se stabilește eligibilitatea pentru un program care nu mai există, sau se merge pe criteriile de eligibilitate de la "prima casa"?
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt de părere ca daca faceți o promisiune de vânzare, luati avans cât trebuie sa dati, apoi achitati, scoateți casa de sub ipoteca, nu mai sunteți sub contract , respectiv,interdictie.

Doar în cazul unei novații adica când cumpărătorul preia și creditul, ar fi trebuit sa fie eligibil.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2024
gi-jane2, moderator
Mulțumesc frumos pentru răspuns! Logica mea spunea la fel, dar voiam sa stiu si legal daca se poate. Exista posibilitatea de a face contactul cu un posibil cumpărător asa incat sa fie stipulate lucruri cum ar fi obligatia mea ca banii primiti de la el sa fie utilizați cu prioritate pentru achitarea creditului si ridicarea interdicției de vanzare? Stiu ca dureaza ceva timp ridicarea acestei interdicții si ma gândesc ca vrea si el sa fie acoperit. Nu stiu care sunt limitele unui contract si ce se poate stipula dau nu in el.

gi-jane2 a scris:

Sunt de părere ca daca faceți o promisiune de vânzare, luati avans cât trebuie sa dati, apoi achitati, scoateți casa de sub ipoteca, nu mai sunteți sub contract , respectiv,interdictie.

Doar în cazul unei novații adica când cumpărătorul preia și creditul, ar fi trebuit sa fie eligibil.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
puteti stabili orice prin contract, nu exista limita (daca orice scrieti in el nu incalca vreo lege), e o intelegere intre parti.
In principal , primiti de la promitentul cumparator suma de pt a achita creditul de . Va obligati sa faceti demersurile ca sa o scoateti de sub ipoteca si stabiliti un termen de x luni pt a perfecta vanzarea.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2024
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament cumparat prin prima casa Daniela_83 Daniela_83 Buna ziua tuturor, Am cumparat in ianuarie 2011 un apartament prin programul Prima Casa. Pentru ca eu si prietenul meu nu eram casatoriti, el nu a putut fi ... (vezi toată discuția)
Prima casa perioada de 5 ani fulminator fulminator Am achizitionat un apartament prin programul Prima Casa 1 in dec. 2009. Dupa cum stiti, exista o perioada de 5 ani in care nu ai voie sa instrainezi ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament luat prin programul prima casa euggen23 euggen23 Buna ziua tuturor, am o nelamurire in caz ca ma pueti ajuta. Prin februarie-martie 2010 am cumparat un apartament prin prima casa, iar acum as ... (vezi toată discuția)