avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună seara Cine trebuie să plătească impozitul pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună seara Cine trebuie să plătească impozitul pe salariile ...

Bună seara
Cine trebuie să plătească impozitul pe salariile celor din asociație ( pentru președinte și cei 4 membrii CEX)?
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 06:18, 28 Mai 2024
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Toti locatati conform cotei indivize (proportional cu suprafata).
1 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine incaseaza salariul/indemnizatia, bineinteles. Nu sunt obligati proprietarii sa asigure si plata impozitului, nu exista o astfel de prevedere legala. Orice persoana din tara asta plateste impozit pe toate veniturile sale, indiferent de unde sunt veniturile. Cei cu functii Cex pot avea n surse de venit, nu scrie nicaieri ca altcineva trebuie sa le plateasca impozitul, pentru contractul cu asociatia de proprietari. Conform art. 85 din legea 196/2018, proprietarii sunt obligati sa suporte doar sumele pentru salarii/indemnizatii, nu si impozitele.

Shakespeare a scris:

Bună seara
Cine trebuie să plătească impozitul pe salariile celor din asociație ( pentru președinte și cei 4 membrii CEX)?

Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2024
latka, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit articolului 58 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, președintele asociației de proprietari poate fi remunerat, la fel ca membrii comitetului executiv, pe baza unui contract de mandat, "conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, consemnată în procesul-verbal”.

Potrivit art. 76 alin (2) din Codul fiscal, remunerația primită de președintele asociației de proprietari sau de alte persoane, precum cenzorii angajați ai acestor asociații, în baza contractului de mandat, este considerată venit asimilat salariilor.

Așadar, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică și remunerației primite de președintele asociației de proprietari sau de alte persoane, precum cenzorii angajați în baza contractului de mandat.

Din pacate art.85 din Legea 196/2018 nu face referire la salariul net ..astfel, ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus, adică unde legea (norma juridică) nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă.
Potrivit uzantelor, sunt doua variante :
1. plata impozitelor cad in sarcina presedintelui sau membrilor CEX numai daca in contractul de mandat este stipulat asa ceva;

2. plata impozitelor cad in sarcina asociatiei, daca nu este mentionat asa ceva in contract.
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păi articolul 85 din legea 196/2018 nu distinge absolut deloc nici în privința impozitului (nu e pomenit), care, conform procedurii fiscale e datorat intotdeauna de către cel care incaseaza acel venit.

Nu există indemnizație neta, sau bruta, legea nu are ce sa distingă aici. Și nu trebuie sa scrie în legea 196/2018 cine plătește impozitul, evident ca e o chestiune de fiscalitate, se stie ca plătește cel ce primește.
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2024
latka, utilizator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unde scrie ceea ce sustineti dvs?

Atat timp cat contractul este legea partilor .... partile pot decide.

Alte discuții în legătură

Bună seara ,în legea 196/2018 nu se menționează că cenzorul ... timpuriu timpuriu Bună seara ,în legea 196/2018 nu se menționează că cenzorul trebuie sa semneze listele de plata a întrețineri ,dar are ca atribuții verificarea ... (vezi toată discuția)
Remunerare comitet executiv cyan cyan Legea 230/2007 prevede la Art. 32. - (1) Preşedintele asociaţiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remuneraţi pe baza unui contract de ... (vezi toată discuția)