avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bună ziua! În urma cu o luna fiul meu de 17 ani a ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bună ziua! În urma cu o luna fiul meu de 17 ani a avut un încident ...

Bună ziua! În urma cu o luna fiul meu de 17 ani a avut un încident în strada cu un alt băiat de 18 ani. Fiul meu s-a îndreptat spre el pentru ca celalalt îl înjura și a fost lovit cu pumnul în fata iar el l-a lovit la fel. Fratele băiatului de 18 ani a chemat salvarea, desi acesta nu era rănit iar băiatul meu împreună cu cei doi prieteni ai lui au fost duși la secție pentru declarații. Ulterior am aflat ca s-a depus plângere împotriva lui și s-a deschis un dosar de loviri și alte violente. Noi nu am depus plângere deși a fost lovit și el, am mers ulterior la politie și am întrebat care este procedura, aceștia ne au spus ca dosarul este la parchet și așteaptă sa vina la un agent de politie pentru cercetări. A trecut o luna de atunci și nu am mai fost chemați pentru declarații. Ce se poate întâmpla mai departe, se poate închide în lipsa de probe sau cu vreun alt motiv? Noi cum putem afla asta? Menționez ca noi am mers la politie și am spus ca vrem sa ii împăcăm pe cei doi, aceștia fiind, la început de drum, al nostru ar vrea sa urmeze și o cariera militara iar faptele au fost minore. Ce ne sfătuiți sa facem?
Este posibil ca dosarul sa ajungă în instanta fără audieri? Ei au dat declarații doar în acea seara și li s-a spus sa aștepte ca vor fi chemați pentru alte declarații.
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2024
Anahi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Anahi , utilizator 08:43, 31 Mai 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Declarația a fost dată doar în calitate de suspect sau și de inculpat? Dacă a fost dată și în calitate de inculpat, atunci a fost pusă în mișcare și acțiunea penală. Dacă va fi trimis în judecata sau se va da renunțare, depinde de foarte multe aspecte. De declarațiile martorilor dacă au existat, de gravitatea loviturii, dacă victima și-a scos certificat medico-legal etc
Pe de altă parte, am înțeles că vreți să îi împăcati, însă nu se poate dacă persoana care a depus plângerea nu dorește. Împăcarea e posibilă doar la anumite infracțiuni urmărite din oficiu. Or, lovirile și alte violențe se urmăresc la plângerea prealabilă a victimei. Deci nicio șansă de împăcare. Doar dacă se retrage plangerea.
Dacă vă doriți poate și băiatul cu încuviințarea dvs fiind minor să depună la rândul lui plângere. Ați spus că și el a fost lovit. Sunteți încă în termen dacă s-a întâmplat acum o lună. Termenul de introducere a plângerii prealabile e de 3 luni de la cunoașterea săvârșirii faptei.
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2024
Ștefania_26, utilizator
Doar în ziua incidentului a dat declarație și în prezenta soțului, ulterior nu a mai fost chemat. Ei au spus ca dosarul este la parchet și urmează sa se facă cercetări. Bănuiesc ca în urma cercetărilor se va ajunge la concluzia dacă este inculpat sau nu. În declarația lui și a martorilor este specificat ca și celălalt a lovit. Are certificat medico legal, nu știm câte zile,am fi putut scoate și noi dar nu am scos. A trecut deja o luna și nu mai știm nimic, urma sa ne sune când dosarul ajungea la agentul de politie pentru cercetări. Sa merg iarăși la ei și sa întreb sau sa mai așteptăm?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Să înțeleg că nu știți dacă acea declarație a fost dată doar în calitate de suspect sau și de inculpat? Vedeți că trebuie să fi primit acolo un exemplar al procesului verbal cu drepturi și obligații pe care scrie dacă e pentru suspect sau inculpat. Dacă e și pentru inculpat trebuie să fi primit 2 astfel de procese verbale, unul pentru suspect, celalalt pentru inculpat. Așa vă dați seama ce calitate are.

De multe ori se ia declarația în calitate de suspect (obligatoriu de luat prima dată), apoi imediat se pune în mișcare acțiunea penală și se ia încă o declarație în calitate de inculpat care practic e aceeași ca aia de suspect, dacă nu are altceva de adăugat. Cumva pentru un necunoscător on domeniu, are impresia că a fost audiat o singură dată, dar de fapt sunt 2 declarații date în acel interval de timp. Desigur, în funcție de cazul concret declarația de inculpat se poate lua și la o dată ulterioara.
Acum ca să vă dați seama care e situația baiatului verificați acele procese verbale și vedeti dacă e unul (suspect) sau doua (suspect, inculpat). Trebuie să le aveți.

Anahi a scris:

Doar în ziua incidentului a dat declarație și în prezenta soțului, ulterior nu a mai fost chemat. Ei au spus ca dosarul este la parchet și urmează sa se facă cercetări. Bănuiesc ca în urma cercetărilor se va ajunge la concluzia dacă este inculpat sau nu. În declarația lui și a martorilor este specificat ca și celălalt a lovit. Are certificat medico legal, nu știm câte zile,am fi putut scoate și noi dar nu am scos. A trecut deja o luna și nu mai știm nimic, urma sa ne sune când dosarul ajungea la agentul de politie pentru cercetări. Sa merg iarăși la ei și sa întreb sau sa mai așteptăm?

În acea seara declarația s-a luat în calitate de suspect, au fost martori de ambele părți și nu am primit nici un proces verbal. Ulterior agentul care se ocupa de caz a spus ca așteaptă dosarul de la parchet ca să facă audieri și sa vadă daca au existat camere în zona. De atunci a trecut o luna și nu mai știm nimic. La audieri ar fi bine sa participe și un avocat? Agentul spune ca nu este nevoie deoarece va fi audiat întâi în calitate de martor. Ma gândesc sa nu se taraganeze prea mult și sa treacă 3 luni iar noi sa nu mai putem depune plângere. Noi vrem împăcare, din acest motiv nu am făcut plângere dar dacă altfel nu se poate vom depune. În cât timp ar trebui sa ajungă un dosar de la parchet la agentul de politie pentru cercetări? Am înțeles ca tatăl băiatului ar fi politist și ne este frica sa nu intervină cumva.
Mulțumesc mult pentru răspunsuri!!
Păi dacă a fost audiat în calitate de suspect, era obligatorie participarea avocatului ales sau din oficiu, fiind minor. Și nu mai poate fi audiat ca martor, fiind deja suspect. De asemenea să I se dea acel proces verbal cu drepturi și obligații ale suspectului.

Dar din câte spuneți, nu a fost o audiere efectiva în nicio calitate, ci doar o discuție simplă, iar ei acum cercetează cu privire la faptă, urmând să decidă dacă îl fac suspect sau nu.
Nu avea cum să fie audiat ca suspect fără respectarea celor de mai sus.

El poate depune plângere împotriva celuilalt independent de ce se întâmplă în dosarul deja deschis. În urma plângerii se va deschide un nou dosar în care el va fi victima și celalalt făptuitorul. Cel mai probabil cele 2 dosare se vor reuni.
După cum spuneam nu se poate împăcarea, decât retragere plângerii. Sau sa se dea renunțare pentru a nu fi pedepsit.

Anahi a scris:

În acea seara declarația s-a luat în calitate de suspect, au fost martori de ambele părți și nu am primit nici un proces verbal. Ulterior agentul care se ocupa de caz a spus ca așteaptă dosarul de la parchet ca să facă audieri și sa vadă daca au existat camere în zona. De atunci a trecut o luna și nu mai știm nimic. La audieri ar fi bine sa participe și un avocat? Agentul spune ca nu este nevoie deoarece va fi audiat întâi în calitate de martor. Ma gândesc sa nu se taraganeze prea mult și sa treacă 3 luni iar noi sa nu mai putem depune plângere. Noi vrem împăcare, din acest motiv nu am făcut plângere dar dacă altfel nu se poate vom depune. În cât timp ar trebui sa ajungă un dosar de la parchet la agentul de politie pentru cercetări? Am înțeles ca tatăl băiatului ar fi politist și ne este frica sa nu intervină cumva.
Mulțumesc mult pentru răspunsuri!!