avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Copil in intretinere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Copil in intretinere

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie pe care nu stiu cum sa o rezolv. In intervalul iulie 2006 - aug 2007 fostul angajator nu a fost de acord sa-mi treaca copilul in intretinere, pentru acordarea deducerii. In intervalul sept 2007 - prezent, am intampinat acelasi refuz de la actualul angajator. Pana in prezent, copilul nu figureaza ca si coasigurat (pers in intretinere) desi intre timp a intervenit si o hotarare judecatoreasca prin care mi-a fost incredintat. Ce e de facut pentru a reccupera diferenta de impozit care a fost virat la stat in perioadele mentionate?
Cel mai recent răspuns: Perspico , utilizator 08:28, 24 Mai 2012
.Iata ce prevede codul fiscal art 56 norme metodologice
Obligatia stabilirii persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului in functie de care se atribuie deducerea personala este in sarcina platitorului de venit din salarii, la functia de baza.
Pentru ca o persoana sa fie in intretinere, aceasta trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- existenta unor raporturi juridice intre contribuabil si persoana aflata in intretinere;
- persoana fizica intretinuta sa aiba venituri impozabile si neimpozabile mai mici sau egale cu 2.500.000 lei lunar.
Persoana aflata in intretinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul in a carui intretinere se afla.
Pentru copilul minor aflat in intretinerea parintilor sau a tutorelui, deducerea personala se acorda integral unuia dintre parinti, conform intelegerii dintre acestia, respectiv tutorelui.
Pentru copilul minor provenit din casatorii anterioare, dreptul de a fi preluat in intretinere revine parintelui caruia i-a fost incredintat copilul sau unuia dintre soti care formeaza noua familie, conform intelegerii dintre acestia, indiferent daca s-a facut o adoptie cu efecte restranse si chiar daca parintii firesti ai acestuia contribuie la intretinerea lui prin plata unei pensii de intretinere. Plata unei pensii de intretinere nu da dreptul la preluarea in intretinere a copilului, parintelui obligat la aceasta plata.
Pentru copiii aflati in intretinerea unei familii, dreptul de a fi luat in intretinere se acorda unuia dintre parinti, conform intelegerii dintre acestia. Astfel, in situatia in care intr-o familie sunt mai multi copii aflati in intretinere, acestia vor fi preluati in intretinerea unuia dintre parinti conform intelegerii dintre parti. In aceste situatii contribuabilii vor prezenta platitorului de venit fie o declaratie pe propria raspundere din partea sotului/sotiei, fie o adeverinta emisa de platitorul de venit din salarii al acestuia/acesteia, dupa caz, din care sa rezulte numarul si identitatea copiilor care sunt preluati in intretinere de fiecare sot/sotie.
Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, contribuabilul va depune la platitorul de venituri din salarii o declaratie pe propria raspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
- datele de identificare a contribuabilului care realizeaza venituri din salarii (numele si prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
- datele de identificare a fiecarei persoane aflate in intretinere (numele si prenumele, codul numeric personal).
In ceea ce priveste copiii aflati in intretinere, la aceasta declaratie contribuabilul care realizeaza venituri din salarii va anexa si adeverinta de la platitorul de venituri din salarii a celuilalt sot sau declaratia pe propria raspundere a acestuia ca nu beneficiaza de deducere personala pentru acel copil.
In situatia in care depunerea documentelor justificative privind acordarea deducerii personale se face ulterior aparitiei evenimentului care modifica, in sensul majorarii, nivelul acesteia, angajatorul/platitorul de venituri din salarii va acorda deducerea personala reconsiderata o data cu plata drepturilor salariale aferente lunii in care contribuabilul a depus toate documentele justificative.

Depuneti la angajator ,declaratie pe propria raspundere la care adaugati documentele indiucate si in functie de situatie solicitati acordarea deducerii de la data in care indepliniti conditiile legale sau solicitati reconsiderarea deducerii personale .
Daca (asa cum se intampla mai tot timpul) nu vrea sa primesca documentatia dv. o ve-ti trimite prin posta cu o Confirmare de primire. In scrisoare puneti pe langa documente si o explicatie a intentiei dv.
(Mentionez ca a primi scrisoarea de angajator inseamna ca dv. sa primit un numar de inregistrare cu privire la dresa de instiintare si documentele receptionate)

Daca dupa ce ati trimis scrisoarea si aveti si confirmarea (de la posta) tot nu respecta adresati-va ITM de pe raza unde institutia isi are SEDIUL si puteti sa faceti o instiintare si la ANAF pentru nerespectarea prevederilor Codului Fiscal.


Sunt pur si simplu unii contabili care de frica sa nu incalce legea si din nestiinta nu au curajul sa iasa din tiparul monoton ce-l efectueaza probabil de ceva vreme.
Este foarte important daca copilul este minor si daca dvs ati depus cerere pentru a-l lua in intretinere.
Angel 2007 a scris:

Este foarte important daca copilul este minor si daca dvs ati depus cerere pentru a-l lua in intretinere.


?????? :O
mihai_u a scris:
?????? :O


Am o rugaminte mihai, incearca sa adaugi comentariile la subiectul discutiei, eventual orice completare este bine venita si sa stii ca te vom aprecia doar dupa aceste elemente.

Cautam sa venim cu opinii nu contraziceri sau interjectii exprimate in scris....

Fac acest comentariu pentru ca doresc sa ma afirm solidar cu cei ce isi exprima opiniile in mod liber...

Alte discuții în legătură

Deducere pentru copil pana in 2 ani alexandru andra alexandru andra Se poate ca tatal sa beneficieze de deducere avand in vedere ca mama primeste indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil pana la 2 ani? Cei de la ... (vezi toată discuția)
Intrebare deducere. drinovan drinovan Sunt angajat cu norma intreaga la o firma , am auzit de la o cunostinta ca se poate lua in tinere o rudade gradul I. De exemplu mama mea nu mai are nici un ... (vezi toată discuția)
Adeverinta deducere elev topyion topyion Buna seara, as vrea sa prezint un caz despre deducerea personala a sotiei mele care vrea sa treaca in intretinere cei doi copii ai nostri, unul de 12 ani si ... (vezi toată discuția)