avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Am inchiriat un spatiu comercial la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Am inchiriat un spatiu comercial la parterul unui ...

Buna ziua,
Am inchiriat un spatiu comercial la parterul unui bloc. Propietarul este o persoana fizica si nu are domiciliul in acelasi imobil. Spatiul comercial are intrarea pe o parte a blocului iar locatarii au intrarea in scara pe partea cealalta. Prin urmare niciun angajat al spatiului comercial nu foloseste scara, curatenia facuta pe scara, iluminat, liftul, etc. Asociatia de propietari ne-a trecut la intretinere un numar de 4 persoane, cate lucreaza in acel spatiu comercial.

Este normal sa ne treaca la intretinere un numar de 4 persoane?

Mi se pare logic sa ne treaca zero persoane fiindca niciun angajat nu beneficiaza de aceste servicii si bunuri care sunt trecute pe lista de intretinere si care se impart la numarul de persoane din condominiu.

Mi se pare foarte similara situatia cu a unui apartament in care nu locuieste nimeni si implicit este scutit de anumite cheltuieli.

Nu mai zic ca angajatii spatiului comercial platesc cheltuieli de intretinere unde au domiciliul. Daca ar plati si la locul de munca ar insemna ca "locuiesc" in doua locuri in acelasi timp, nu?

Cu cheltuielile care se calculeaza per cota parte nu am nimic impotriva, mi se pare normal cum sunt calculate.

Cum ar trebui sa procedez? Cine are dreptate, asociatia de propietari sau eu?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:55, 10 Iulie 2024
'' . Prin urmare niciun angajat al spatiului comercial nu foloseste scara, curatenia facuta pe scara, iluminat, liftul, etc''...toate astea sunt cheltuieli pe cota parte.
Poate nu am dat cele mai corecte exemple dar anumite cheltuieli sunt impartite si pe numarul de persoane, corect?
Da...pe numar de persoane este salubriatea,sunt gazele...daca nu sunt centrale sau contoare proprii, lumina pe scara...putine.
Cereti explicatii in scris, de la presedinte. Sa va dea numar de inregistrare la cerere.
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2024
vali m, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Proprietarul locuintei care i-a dat o alta destinatie proprietatii sale, sa mearga la sediul as. prop. (poate fi in prezenta dvs,) si sa incheie o conventie de plata cu as. prop. prin care se vor stipula toate categoriile de costuri ce vor fi repartizate spatiului respectiv. Ca dvs. intrati pe o usa laterala - are mai putina importanta. De exemplu - curatenia in scara - adica, nu se face curat in dreptul acelei locuinte? Dar in jurul blocului? Apoi, toate salariile se repartizeaza proportional pe cota-parte indiviza de proprietate, asa ca nu trebuie sa fiti exceptati.
La lift, ar putea fi o discutie, insa acest lucru se discuta si se aproba in AGenerala a membrilor.
Vedeti care este "politica" asociatiei in legatura cu impartirea diferentelor la consumul de apa. Daca repartizarea diferentelor se face pe nr. de persoane - iata ca va sunt repartizate costuri, da?
Daca stai si te gandesti, ce mai lipseste pe aici?
Succes!
Conform Legii 196/ 2018, toți proprietarii de spații, indiferent de destinația de locuință ori altă destinație, indiferent la ce etaj se află spațiul datorează cheltuieli ce se stabilesc pe baza cotei indivize la asociația de proprietari.... la spațiile comunei ale CONDOMINIULUI...curățenie, lumină, încălzire spații comune, CONSUMUL DE ENERGIE TERMICA AL CONDUCTELOR VERTICALE CARE TRAVERSEAZĂ SPAȚIILE IN CAUZĂ, salarii plătite de asociație, reparații, întreținere, înlocuire ascensor...nu mai vorbesc de terasă, subsol, fațada blocului...
Este vorba de principiul proprietății comune forțate, clar definită de lege... spațiul dintr-un condominiu nu este o unitatea separată, de sine stătătoare, el nu poate exista fără existența celorlalte spații...
Evident, nu se poate renunța la folosința spațiilor comune.... altfel, o locuință, construcție individuală este opțiunea celor care vor legi doar pt interesele lor....
Dacă are legătură separată la gaze, nu plătește la consumul asociației, rămân însă celelalte legate de căldura din sistem centralizat ...
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iunie 2024
Manuela Rășină, administrator