avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am semnat un contract de muncă în care se specifica ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am semnat un contract de muncă în care se specifica ca se lucrează ...

Am semnat un contract de muncă în care se specifica ca se lucrează 8 ore pe zi 5 zile pe săptămână,40 de ore pe săptămână cel mult 48 de ore cu dou zile de odihnă. Din toate astea nu se respectă nimic,.Lucrez cu o zi liberă pe săptămână și dacă vreau să am o duminică liberă lucrez una 12 ore iar a doua zi intru în schimbul 1 și așa o țin până primesc iar o zi liberă.In săptămâna în care am duminica liberă mai am o zi în cursul săptămâni Acea duminică pe care eu o am liberă am lucrat înainte 12 ore.Liberele care sunt date prin lege se dau doar atunci când vrea sau când dorește șefa de magazin Pentru toate orele pe care le lucrăm și zilele pe care le lucrăm nu luăm nimic nici recuperări cu libere nici plătite .Nu putem să facem nimic ,noi niște simpli angajați ei titamai firma .Se profită de neputința noastră. !Am încuiat vestiarul în care îmi pun hainele și lucrurile personale și am fost certată .cu scuza ca nu am voie să îl încui ,vestiare care sunt in toaleta în care intra toți angajații. Deciii ce pot sa fac ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:36, 8 Iulie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.... de exemplu, neincheierea unui .ci.m., neacordarea repausului saptamanal etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumesc! Bonurile de masă se dau pentru zilele lucrate?Eu iau bonuri de 165 de lei pe lună și am sunat la resurse umane și mi s-a spus ca iau bon de 15 lei pe zi ,11 zile pe luna.Daca iau bonurile așa și eu îmi iau 5 zile din concediu ei de ce îmi taie bonurile pe cele 5 zile? Dacă calculez după pontajul legal care îl fac ei se muncește cam 22-23 zile într-o lună și eu dacă îmi iau 5 zile de concediu nu se încadrează neapărat în cele 11 zile pe care îmi dau ei bonuri , zic pontajul legal deoarece eu într-o lună am 6 zile libere dintre care 2 duminici le muncesc 12 ore pentru a avea 2 libere , deci într-o lună am 4 zile +cele două duminici pe care le-am muncit și atunci socotind zilele pe care le muncesc sunt 27 -28 zile , diferența dintre zilele pe care le muncesc este gratis adică nu sunt plătită și nici nu recuperez cu zile libere .Deci dacă îmi taie bonul de masă înseamnă ca bonul se dă la zilele lucrate și atunci înseamnă ca iau bon de masa de 7,50 lei la zi Voiam sa știu dacă undeva în țara asta se mai dau bonuri de valoarea asta și dacă suma de 7,5 lei este legală. Mulțumesc !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare

Art. 10. - (1) In cazul tichetelor de masa, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea/transferul valorii nominale a tichetelor de masa, dupa caz. In sensul prezentelor norme nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) efectueaza concediul de odihna,
potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, si respectiv, potrivit contractelor colective de munca;

.....

In speta, pentru zilele de CO nu se acorda tichete de masa.
Dar dacă eu primesc tichete de masă pentru 11 zile de câte 15 lei din luna de ce trebuie sa îmi taie din ele dacă intru in concediu 5 zile? aceste 5 zile de concediul nu se pot încadra in celelalte zile pentru care nu primesc tichete de masa?adică în celelalte 12 zile.?Din 23 de zile eu iau pe 11 zile tichete și pe 12 zile nu iau tichete iar , îmi iau 5 zile din acestea 12 zile ,de ce trebuie sa mi le oprească?Eu asta nu înțeleg ,cum calculează ei aceste zile în care sunt date tichetele.?Mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea este clara, pentru zilele de CO nu se acorda tichete de masa ... ce program aveti ? Care este durata timpului de munca ?