avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizie sanctiune disciplinara pe e-mail-ul de serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizie sanctiune disciplinara pe e-mail-ul de serviciu

Am primit o decizie de sanctiune disciplinara pe e-mail-ul de serviciu, in format pdf.
Lucrez in sistem hibrid, mai mult de acasa.
Firma nu mi-a comunicat sanctiunea personal, pe semnatura, asa cum prevede codul muncii. Deci, nu poate fi vorba de refuz din partea mea.
Firma mi-a trimis sanctiunea acasa prin curier, care a lasat-o in tocul usii. Nici vorba ca eu sa fi semnat vreo confirmare de primire.
Vad pe net ca exista o decizie a ICCJ din 2016 prin care se pot trimite pe e-mail doar decizii de concediere, nu si sanctiuni disciplinare. Tot aici scrie ca e-mail ul trebuie sa fie cel comunicat de angajat (presupun ca este vorba de cel personal si nu cel de serviciu)
Va rog sa ma lamuriti daca decizia de sanctionare disciplinara trimisa pe e-mail-ul de serviciu, in format pdf, are vreo valoare juridica.

Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2024
zsorox, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:33, 20 Iulie 2024
Decizia de sanctionare se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta...se mentioneaza in Codul Muncii.

Daca am fi sa luam , prin analogie, exista posibilitatea sa fie comunicata dar în condiţiile în care ati comunicat angajatorului aceste date de contact şi există o uzanţă a acestei forme de comunicare între dvs si angajator.
Deci trebuie sa mi se trimita pe e-mail-ul personal si nu pe cel de serviciu ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa reiese si din Decizia ICCJ ....pe email-ul personal.
Eu inteleg ca decizia ICCJ se refera numai la concediere, nu si la sanctiune. La concediere in codul muncii nu se prevede modalitatea de comunicare si astfel ICCJ a venit cu aceasta completare. La sanctiune se prevede in codul muncii cum se face comunicarea.
1. Am mentionat mai sus, daca este sa facem prin analogie , ca se poate comunica si pe adresa de e-mail in conditiile aratate anterior.

Metoda analogiei (ubi eadem est ratio, eadem lex esse debet sau ubi eadem est ratio, ibi eadem solutio esse debet) merge pe ideea că unde există aceleaşi raţiuni trebuie aplicate aceleaşi norme juridice şi trebuie dată aceeaşi soluţie.

2. Chiar doctrina juridica s-a opinat ca, " Din aceleași raţiuni expuse de instanţa supremă în decizia amintită, credem că aceeași modalitate de comunicare (prin poșta electronică) este posibilă nu numai în cazul deciziei de concediere disciplinară, ci și a celor prin care se aplică sancţiuni mai ușoare, precum și pentru comunicarea altor date și informaţii (inclusiv convocarea la cercetarea disciplinară). (Al. Ticlea, Procedura sanctionarii disciplinare, in RRDM nr.3/2017, p.39)
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Aplicabilitate prevederi cap iii din legea 296/2003 privind funcția ... AIDT AIDT Aplicabilitate prevederi Cap III din Legea 296/2003 privind funcția de șef birou. Bună ziua, As avea nevoie de o părere, având în vedere ca în mai ... (vezi toată discuția)
Corectare decizie inregistrata azi la itm carodum63 carodum63 Buna seara, Dintr-o mare graba am intocmit o decizie de incetare a CIM eronat, mai precis am gresit numarul /data contractului care inceteaza. Va rog, din ... (vezi toată discuția)
Cum obtin un titlu executoriu? puzuzu puzuzu Spuneti-mi va rog... nu ma pricep deloc. Am inteles ca pentru a-mi fi aprobata o cerere de evacuare silita (sunt proprietar adjudecatar si inscris la C.F.) a ... (vezi toată discuția)