Am primit o decizie de sanctiune disciplinara pe e-mail-ul de serviciu, in format pdf.
Lucrez in sistem hibrid, mai mult de acasa.
Firma nu mi-a comunicat sanctiunea personal, pe semnatura, asa cum prevede codul muncii. Deci, nu poate fi vorba de refuz din partea mea.
Firma mi-a trimis sanctiunea acasa prin curier, care a lasat-o in tocul usii. Nici vorba ca eu sa fi semnat vreo confirmare de primire.
Vad pe net ca exista o decizie a ICCJ din 2016 prin care se pot trimite pe e-mail doar decizii de concediere, nu si sanctiuni disciplinare. Tot aici scrie ca e-mail ul trebuie sa fie cel comunicat de angajat (presupun ca este vorba de cel personal si nu cel de serviciu)
Va rog sa ma lamuriti daca decizia de sanctionare disciplinara trimisa pe e-mail-ul de serviciu, in format pdf, are vreo valoare juridica.
Decizia de sanctionare se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta...se mentioneaza in Codul Muncii.
Daca am fi sa luam , prin analogie, exista posibilitatea sa fie comunicata dar în condiţiile în care ati comunicat angajatorului aceste date de contact şi există o uzanţă a acestei forme de comunicare între dvs si angajator.
Eu inteleg ca decizia ICCJ se refera numai la concediere, nu si la sanctiune. La concediere in codul muncii nu se prevede modalitatea de comunicare si astfel ICCJ a venit cu aceasta completare. La sanctiune se prevede in codul muncii cum se face comunicarea.
1. Am mentionat mai sus, daca este sa facem prin analogie , ca se poate comunica si pe adresa de e-mail in conditiile aratate anterior.
Metoda analogiei (ubi eadem est ratio, eadem lex esse debet sau ubi eadem est ratio, ibi eadem solutio esse debet) merge pe ideea că unde există aceleaşi raţiuni trebuie aplicate aceleaşi norme juridice şi trebuie dată aceeaşi soluţie.
2. Chiar doctrina juridica s-a opinat ca, " Din aceleași raţiuni expuse de instanţa supremă în decizia amintită, credem că aceeași modalitate de comunicare (prin poșta electronică) este posibilă nu numai în cazul deciziei de concediere disciplinară, ci și a celor prin care se aplică sancţiuni mai ușoare, precum și pentru comunicarea altor date și informaţii (inclusiv convocarea la cercetarea disciplinară). (Al. Ticlea, Procedura sanctionarii disciplinare, in RRDM nr.3/2017, p.39)