avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Doresc sa cumpar o casa, din banii obtinuti ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Doresc sa cumpar o casa, din banii obtinuti din vanzarea ...

Buna ziua!
Doresc sa cumpar o casa, din banii obtinuti din vanzarea unui apartament, al carui unic proprietar sunt. Divortata, un copil, major.
Casa pe care doresc sa o cumpar are 2 proprietri, cote 1/2, fiecare.
Unul dintre proprietari este casatorit( actul este facut doar pe numele lui, desi este casatorit la momentul achizitionarii casei-intrebarea este: la intocmirea actului de vanzare-cumparare trebuie sa vina si sotia?), iar al 2-lea proprietar, divortat, 1 copil, major.
Ce forma de contract pot folosi, astfel incat sa imi pastrez calitatea de unic proprietar?
Mentionez ca, mai apoi, doresc sa ma casatoresc cu proprietarul actual al casei(cel divortat), si exista posibilitatea ca, dupa deces, copilul acestuia sa doreasca parte de mostenire. Alta avere nu am si doresc sa las copilului meu casa.
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:44, 11 Iulie 2024
Copilul soțului cu siguranță îl va moșteni pe tatăl său.
Copilul are calitatea de moștenitor rezervatar al părinților săi, și nu poate fi dezmoștenit.
Problema este să aibă ce moșteni, dar cu siguranță va moșteni dacă va avea ce de la tatăl său.

Dacă veți muri prima, soțul va moșteni 25% din averea dvs, apoi copilul soțului îl va moșteni el pe tatăl său.
Deci este posibil ca 25% din casa dvs să ajungă în proprietatea copilului soțului.
Copilul dvs va moșteni 75%.
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2024
Dapix, utilizator
La primul proprietar ar trebui sa vina si sotia la notar si la al doilea vedeti daca au facut partajul si a ramas singurul proprietar ( daca nu ar trebui sa vina si fosta sotie la notar) dar mai multe ar trebui sa va explica notarul la care mergeti...

Bunul cumparat o sa fie doar al dvs., chiar daca va casatoriti apoi dar nu faceti prostia sa l faceti coproprietar si pe viitorul sot( editat ca e eronat_)

Ar mai fi o problema daca dvs. plecati* prima dintre noi, asa copilul dvs. ( impreuna cu cei pe care poate o sa i mai aveti cu viitorul sot) o sa mosteneasca 3/4 din bunurile ce o sa le aveti atunci si sotul 1/4. Copilul dumnealui nu are niciun drept la bunurile dvs., nu va este mostenitor direct ( poate mosteni doar pe tatal sau si mama...) sau va poate mosteni doar daca il infiati sau plecati* dvs. prima, mosteneste sotul dvs. ( tatal lui) cota de 1/4 de mai sus... si aceata ii revine lui la decesul parintelui...
gi-jane2, moderator
pt coproprietarul casatorit, bunul e comun cu nevasta-sa, deci vor vind eimpreuna sau el cu procura de la nevasta.
Celalalt coproprietar vinde ingur.
Daca vreti sa fie casa copilului, cumparati direct pe numle lui nuda proprietate si dvs dreptul de uzufruct.
Singura variantă ar fi să nu mă căsătoresc și să îmi vândă partea lui cu drept de uzufruct viager? Sau căsătoria, după ce se face actul de vânzare-cumpărare, cu specificația ca ce se achiziționează de către fiecare, să rămână în posesie?
Mulțumesc, din nou!
Mwei, utilizator
Mulțumesc!