avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate renunta la o mostenire pe cote (imobil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate renunta la o mostenire pe cote (imobil plus teren)? ...

Cum se poate renunta la o mostenire pe cote (imobil plus teren)?

Noi nu ne putem intelege cu ceilalti mostenitori, nu avem de unde plati taxa de timbru de 3% pt iesirea din indiviziune, si nici cheltuielile de avocat etc care vor urma (caci ceilalti mostenitori nu sunt flexibili sau rezonabili).

Ar fi ideal daca am putea primi ceva de la ei (sa ne cumpere partea) dar ei stiu ca noi nu avem bani sa incepem demersuri si spun ca nici ei nu au bani sa ne cumpere.

Ultima solutie ar fi sa le "donam" cotele noastre. Cum se face asta si va costa ceva (cat???) - ar fi ridicol sa ne coste, dar poate putem sa ii facem pe ei sa plateasca actele de donatie. De asemenea, dureaza mult sa le donam? Noi nu mai putem sa traim acolo din mai multe motive...

Multumim!
Cel mai recent răspuns: AdrMa_Ro , utilizator 21:03, 12 Iulie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce sa fie ridicol?
Da, costa, normal. Trebuie achitat onorariul notarial (care se calculează în funcție de valoarea cotei părți din bunuri) + tva, extrasul de carte funciara, tariful pentru intabulare si verificarile la Registrele Naționale Notariale.
Iar dacă nu sunteți rude de pana la gradul 2, aveți de achitat și un impozit la stat, de 3 %.
Nu va face nimeni gratis.
Aveți documentație cadastrala și intabulare?
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2024
raluk0207, utilizator
acest răspuns util
Dacă ar fi oameni de înțeles ar fi normal sa suporte costurile aferente donației.Daca bunurile au totuși o valoare economica vindeți cuiva chiar în pierdere cota parte,,găsiți un avocat care sa agreeze un comision de succes mult mai mate decât de obicei etc.
"Ridicol" in sensul ca ei iau totul gratis si noi pe deasupra mai trebuie sa platim ceva sa le dam totul pe tava... nu in sensul ca statul n-ar trebui sa ia, sau notarul sa nu fie platit... m-am gandit doar la situatia noastra.

Cred ca nu suntem pana la gradul 2 - e vorba de varul meu si unchiul (tatal varului, cumnatul mamei) - eu sunt cu mama iar varul cu tatal lui pe cealalta parte. Deci se pare ca va fi inca 3% impozit...

Da, avem cotele pe CF, daca asta inseamna "documentatie cadastrala si intabulare"...???

De fapt cat e tariful de intabulare pe care il mentionati d-voastra? Cat e TVA?

Cred ca bunul imobiliar/teren va fi valorat la 1 mil euro pe hartie (grila notariala), dar nu se va putea vinde nici pe jumate...

Deci la cat am putea ajunge daca donam? 50mii euro???? Acum mi se pare si mai ridicol...
De ce ati dona? Asta nu înțeleg, ati dezbatut succesiunea? Vindeti cotele dvs ...nu contează pe cât, nu contează cui. Daca ei nu vor, nu pot, găsiți pe alții. Pt un preț rezonabil, daca imobilul e valoros, puteti găsi cumpărători.
E culmea tupeului sa le donati și sa platiti și cele câte sunt de platit.
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2024
gi-jane2, moderator
acest răspuns util

AdrMa_Ro a scris:

"Ridicol" in sensul ca ei iau totul gratis si noi pe deasupra mai trebuie sa platim ceva sa le dam totul pe tava... nu in sensul ca statul n-ar trebui sa ia, sau notarul sa nu fie platit... m-am gandit doar la situatia noastra.

Cred ca nu suntem pana la gradul 2 - e vorba de varul meu si unchiul (tatal varului, cumnatul mamei) - eu sunt cu mama iar varul cu tatal lui pe cealalta parte. Deci se pare ca va fi inca 3% impozit...

Da, avem cotele pe CF, daca asta inseamna "documentatie cadastrala si intabulare"...???

De fapt cat e tariful de intabulare pe care il mentionati d-voastra? Cat e TVA?

Cred ca bunul imobiliar/teren va fi valorat la 1 mil euro pe hartie (grila notariala), dar nu se va putea vinde nici pe jumate...

Deci la cat am putea ajunge daca donam? 50mii euro???? Acum mi se pare si mai ridicol...

Dacă aveți Carte funciara, înseamnă că aveți și documentație cadastrala (schița) si intabularea.
Tariful de intabulare este de 0,15% din valoarea obiectului contractului. Este colectat de notar și virat către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliara.
Tva-ul e 19% din onorariul si e tot al statului.
Plus impozitul de 3%.