avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Buna ziua. De cand trebuie sa incepi sa respecti o ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna ziua. De cand trebuie sa incepi sa respecti o hotarare definitiva ...

Buna ziua.
De cand trebuie sa incepi sa respecti o hotarare definitiva (ma refer la o hotarare in urma apelului care nu mai este atacabila)? de la pronuntare sau de la comunicare? Stiu ca se spune ca de la "pronuntare" - dar ce faci in situatia in care intre momentul pronuntarii si momentul comunicarii (care stim ca poate dura luni intregi pana primesti comunicarea, chiar daca soliciti si urgentare redactare) tu de buna credinta respecti mentiunile din hotarare, dar, partea adversa nu respecta hotararea, fapt ce te prejudiciaza pe tine care ai respectat (ex.sa spunem ca iti fura ceva ce conform hotararii nu avea voie), doar ca tu nu poti recupera ce ti-a furat deoarece nu ai hotararea comunicata, iar executorul iti cere hotararea in original, legalizata? In aceasta situatie, riscul fiind foarte mare, nu ar fi mai indicat de asteptat hotararea sa fie redactata iar abia apoi sa o respecti, si nu sa o respecti imediat de la pronuntare-practic, pana la momentul comunicarii hotararii, nu avem "drept la aparare" - care drept este stabilit prin constitutie. Multumesc.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce-ar fi daca ne-ati scrie speta concreta? Hmmm? Intrebarea d-voastra poate fi pusa altfel. Din ce moment se naste obligatia de a respecta hotararea judecatoreasca? Evident ca daca hotararea nu a fost comunicata nu am de unde sa stiu ce a hotarat instata, nu exista obligatia de a cauta pe portaljust.ro solutia si nici informatia de acolo nu e privita ca o comunicare cu exceptia uor disp. din OUG 195/2002. Asa ca trebuie sa respect status-qvo-ul dinainte de proces pana cand hotararea judecatoreasca il modifica. Doar dupa ce hotararea judecatoreasca face din patrat rotund si din alb negru (nu e de la mine asta, ci de la Cicero) pot sa consider cercurile patrate si noaptea zi.
Dl Avocat Gazdovici, multumesc frumos pentru raspuns.
Este vorba despre un apel la procesul de divort in care singura modificare a fost la programul de vizita al tatalui: daca la hotararea de fond se stabilise ca programul de vizita sa aiba loc doar la domiciliul meu o data pe luna (3ore), acum programul de vizita are loc de 2 ori pe luna la domiciliul meu (tot cate 3 ore fiecare vizita) iar in al 4-lea weekend poate iesi cu fetita afara 5 ore in prezenta mea sau a unei persoanei desemnate si a mamei mele. Acest program restrictiv vine ca urmare a faptului ca fostul sot a furat fetita de 3 ori. De aceea imi fac acum griji, in cazul in care acesta repeta fapta de a fura fetita in urma acestui program modificat, avand voie sa iasa afara cu fetita (fetita are 3 ani) cum ma pot eu apara si cum pot trimite in executare daca nu am hotararea judecatoreasca comunicata? Certificatul de grefa nu este suficient nici pt executor nici pt politie, autoritatile nu il iau in seama, nici buletinul nu mi l-am putut schimba cu certificatul de grefa.
In minuta de pe portal just (respectiv in certificatul de grefa) scrie: "(...). Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, (...)", Mai este o mentiune: "Menţine în rest dispoziţiile sentinţei civile apelate.", iar in hotararea de la fond era mentionat:"Prezenta hotarare este executorie de drept in ceea ce priveste masurile privind minora ( art. 448 alin. I pct. I si 4 C. proc. civ. ) . " -> Nelamurirea ar fi: cumva acest: "executorie de drept" privind masurile cu privire la minora face ca aceasta hotarare definitiva sa trebuiasca sa fie pusa in aplicare de la pronuntare? Desi in hotararea de fond scrie doar fraza de mai sus, nu spune "de la pronuntare". Sau "executorie de drept" inseamna de la pronuntare? Daca aceasta hotarare de la apel ar trebui respectata doar de la comunicare, inseamna ca si in cazul hotararii de la fond se nastea obligatia de a o respecta doar dupa comunicare?

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2024
Catalina2000, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Explicați exact care este situația cu care va confruntati și care este întrebarea dvs.Restul sunt teoretizari fără nici un fel de valoare juridica care se fac de către profani.Din păcate sau din fericire justiția nu funcționează asa cum își imaginează justitiabilii sau cum interpretează ei normele legale.
Buna ziua,

am scris/detaliat mai sus in urmatorul mesaj pe care l-am trimis, nu se vede mesajul? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 15 Iulie 2024
Catalina2000, utilizator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fetita e rapita, nu e furata. Poti sa furi doar un bun mobil, iar copiii desi sunt mobili, nu sunt bunuri. Sfatul meu este sa respectati de acum noul program pentru ca oricum pana la comunicarea hotararii nu poate sa dureze prea mult, sotul poate scoate minuta de la instanta si, in cele din urma, pentru a-i arata tatalui o oarecare bunavointa, poate se potoleste cu rapirile fetitei si ajungeti sa comunicati ca doi adulti normali care au facut un copil impreuna si care pentru acest motiv vor trebui sa se sufere unul pe celalalt cam inca vreo 15-20 de ani. Daca fostul sot e normal dezvoltat intelectual trebuie sa inteleaga ca daca mai rapeste copila risca sa o mai poata vedea doar la domiciliul d-voastra.
Daca as fi in locul d-voastra, dar evident ca nu sunt, i-as da voie chiar sa isi vada mai des copilul decat i-a dat instanta cat timp va puteti intelege asupra programului. Faptul ca-i acordati mai mult decat a obtinut in instanta il va descuraja sa mai faca vreo alta rapire.
Daca o mai rapeste din nou pe copila trebuie sa mergeti la politie. Executarea hotararilor judecatoresti privind domiciliul minorului sunt un cosmar, mai ales pentru copii, asa ca ar fi bine sa evitati situatia cu cat va sta in putinta.

Alte discuții în legătură

Legalizare hotarare Catalina2000 Catalina2000 Buna ziua, imi poate spune cineva, daca este utilizata practica urmatoare in vederea punerii in executare a unei hotarari care inca nu este redactata si ... (vezi toată discuția)
Copie de pe minuta gross405 gross405 Buna ziua Am divortat, dar hotararea judecatoreasca nu a fost redactata inca. In urma divortului unul din copii respectiv baiatul care are 12 ani, m ia fost ... (vezi toată discuția)
Dreptul parintelui la vizitarea copilului Andrea Nagy Andrea Nagy Sunt divortat iar fetita a ramas sub tutela mamei.In hartiile de la tribunal ea,fosta sotie, si-a declarat adresa din buletin care e la 30 de km de oras(o ... (vezi toată discuția)