avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Diurna externa: acordare in RON sau valuta?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Diurna externa: acordare in RON sau valuta?

Buna ziua,
Desi stiu ca diurna externa poate fi acordata atat in valuta cat si in echivalentul acesteia in RON (la aprecierea firmei), intrebarile mele sunt: 1. daca exista implicatii legale/fiscale daca s-ar acorda totusi in EUR
2. nu este totusi mai recomandat sa fie acordata diurna in EUR?

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: ILIE ANDRIES , Contabil 15:39, 3 August 2024
Trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:

Cursul de schimb: Atunci când diurna este acordată în valută, se utilizează cursul de schimb al Băncii Naționale a României (BNR) pentru a calcula echivalentul în RON la momentul acordării sau la data efectuării plății.
Reglementările contabile: Conform legislației contabile din România, evidențierea diurnei în contabilitate trebuie să fie făcută în RON. Astfel, chiar dacă diurna este plătită în EUR, aceasta trebuie înregistrată în contabilitate la cursul oficial al BNR din ziua plății.

Dacă aveți încasări în EUR acordarea diurnei în EUR poate fi mai avantajoasă și mai practică în anumite situații, având în vedere următoarele:
Fluctuațiile cursului valutar: Diurna în EUR protejează de fluctuațiile cursului valutar.
Lipsa comisioanelor de schimb valutar.
Simplicitate și claritate: Acordarea diurnei în EUR poate simplifica procesul de administrare a diurnei, atât pentru angajator, cât și pentru angajat, evitând calculele suplimentare necesare conversiei valutei.

Este recomandat să consulți un expert contabil sau un consultant fiscal pentru a te asigura că toate procedurile sunt respectate corect și pentru a obține sfaturi personalizate în funcție de specificul activității tale și de legislația în vigoare.

~ final discuție ~