Neacceptare mostenire
Sora mea a decedat in anul 2015 mostenitori fiind fiul defunctei dintr-o casatorie anterioara si sotul supravietuitor. Succesiunea nu a fost dezbatuta pina in prezent. Fiul a acceptat expres succesiunea in termenul legal de optiune succesorala de 1 an. Sotul supravietuitor nu a acceptat succesiunea, s-a .mutat din imobilul succesoral si ulterior a decedat in anul 2023. Intrebarea este daca dezbaterea succesiunii se poate realiza la notar sau in instanta?
Eu cred ca sotul este strain de .mostenire prin neacceptare.
Multumesc de raspuns,
Notarul are obligatia de a verifica acceptarea sau neacceptarea succesiunii in Registrul National Notarial al Optiunilor Succesorale si acolo nu este pentru ca am verificat eu. .Diferenta intre notar si instanta este de timp, la notar dureaza o saptamana iar in instanta 2 ani.
Din 2015 pina in 2023 a avurt la dispozitie 8 ani de zile sa. faca o declaratie de acceptare la notar dar nu a vrut . A parasit imobilul succesoral intr-un alt imobil mostenit de la părinții lui. Exista in online un model de certificat de calitate de mostenitor in care se precizeaza :
Strain de mostenire prin neacceptare.......................
Deci la notar fara instanta.
Dupa noul cod.
Asta zic, nu aveti cum sa știți daca e strain de mostenire prin neacceptare pt ca mostenirea poate fi acceptata si tacit.
Nu va impiedica nimeni sa mergeti la notar, eu cred ca va expediaza la instanta, mai ales ca omul e mort.