sorin.damian a scris:
In 1987, blocurile care se construiau aveau plansee din beton prefabricate. Exclus ca instalatia electrica sa treaca prin planseu in etajul de deasupra.
În calitate de specialist în instalații electrice interioare, vă spun că sunteți în eroare. Toate blocurile de locuințe construite în perioada anilor 60-80 au tronsoanele din instalațiile de iluminat, cuprinse între doza de derivație în care se conectează întrerupătorul și locul de lampă, pozate peste placa tavanului, înglobate în șapa vecinului de deasupra, fie că sunt executate cu cabluri punte (INTENC) sau cu conductoare FY sau AFY protejate în tuburi IPY. Acest mod de execuție s-a utilizat și după 1990 și el este perfect legal și în prezent, Normativul I7-2011 neimpunând vreo restricție în acest sens.
În acest context, este foarte plauzibilă ipoteza conform căreia lucrările executate la pardoseala apartamentului ar fi putut conduce la secționarea acelui tronson din instalația de iluminat a vecinului de dedesubt. Evident, fiind doar o ipoteză, există și posibilitatea ca întreruperea circuitului să aibă alte cauze și să fie doar coincidentală cu lucrările de amenajare executate. Acest lucru îl poate stabili doar o expertiză tehnică. Problema este alta, anume că nu se știe ce fel de lucrări s-au executat la acea pardoseală. Dacă s-au executat cumva operațiuni de tăiere cu disc diamantat a planșeului, asta poate fi o problemă serioasă, iar dacă intră cumva pe fir și ISC-ul, va fi „groasă” rău pentru domnul care și-a amenajat apartamentul. Pentru astfel de lucrări este nevoie de proiect, cu toate avizele autorizațiile și aprobările pe care le implică.
Domnul care a postat subiectul ar trebui să învețe din această pățanie faptul că, chiar dacă suntem proprietarii apartamentelor în care locuim, sub nicio formă nu ne este permis să facem în ele absolut tot ceea ce ne trece prin cap. Din păcate, sunt extrem de mulți cei care se cred stăpânii absoluți ai propriilor apartamente.
Ăsta e dezavantajul de a locui într-un condominiu.