avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme intre vecini privind curentul electric
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme intre vecini privind curentul electric

As dori un raspuns de la un specialist:
In vara 2023 am achizitionat un apartament la et. 3, dar apartamentul fiind dezastru (cu stropi, etc) ca de pe timpul comunismului, dupa cateva luni am intrat in renovare, am scos tot, am pus sapa, parchet. usi, etc.
Apartamentul de sub mine ( et. 2) a fost gol, deorece proprietarii erau plecati (ei mai avand un apartament in alt judet).
In vara 2024, a venit proprietarul in varsta de 75 ani, ca doar in sufragerie nu are curent (prizele functioneaza) si pentru ca am pus eu sapa si parchet, muncitorii, i-au facut interupere la curentul de la lustra. In tot apartamentul in afara de sufragerie ii merg becurile.
El motiveaza ca cablurile de la curent (fiind bloc din 1987) trec prin podeaua mea, pe sub parchet, mai precis pe sub zgura (cum erau inainte).
Am vorbit cu muncitorii, au spus ca nu au facut interupere si nu au scoz zgura.
Proprietarul insista ca sa scot din parchet si din sapa, doar in zona care considera el ca este interupere si sa ii repar curentul, ca nu-l intereseaza.
Eu nu stiu, daca el avea curent inainte in apartament sau daca chiar este de la mine, deoarece muncitorii nu au vazut cablu si nici nu s-a atins de el.
Vecinul este mai recalcitrant, amanintandu-ma ca daca nu scot eu sapa, ma da in judecata si imi va cere 10.000 lei pentru a repara pe la el.
El si-a adus un electrician de aproximativ varsta lui care i-a spus ca eu i-am facut interupere pe fir si noi am fi de vina.
Proprietarul insista ca cablurile le de curent trec prin podeaua proprietarului de sus (sub parchet, zgura, etc)
Este si posobilitatea sa aiba el scurt pe fir sau alte probleme.
Eu i-am propus sa-si traga un cablu din duza, cu fir aplicat, dar nu vrea, decat sa stric eu si sa repar.
Nu am cu cine sa ma inteleg.
Intrebarea este daca pot fi obligat de judecator sa stric in apartament sau sa-l despagubesc pe proprietar.
Pentru astfel de caz, nu este necesar de dovezi, ca i-as fi stricat eu, sau se merge doar pe documente ca asa se puneau cablurile? Ce fel de dovezi sau experti are nevoie in astfel de caz?
Daca vine vreun expert, nu trebuie sa sparga la el, deoarece el este reclamantul si este interesul lui sa dovedeasca sau va sparge la mine?
Cel mai recent răspuns: florinm. , utilizator 10:35, 6 August 2024
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista astfel de proiecte de blocuri mai vechi, cu un cablu de la iluminatul celui de dedesubt prevăzut în sapa celui de deasupra.
Problema e reală și nu trebuie sa va bazați neapărat pe ce zic muncitorii ce v-au lucrat la parchet, e foarte posibil sa fi întrerupt acel cablu.
Dacă ajungeți în instanță se pot întâmpla multe, inclusiv expertizarea a ce există sub parchetul dvs. Mai degrabă oferiti-va amiabil sa faceți dvs. complet lucrarea de dedesubt pe cheltuiala dvs., nu cred ca ajungeți la 10000 RON.

5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
in principiu se poate afla usor care e traseul cablului.........din tavanul vecinului se urmareste si masoara adancimea gaurii prin care e tras cablul....

daca nu exista gaura si e beton in jurul cablului, atunci cablul este pus in placa la turnarea ei si trebuie adaugat altul aplicat( nu va poate obliga sa-l treceti prin ap iar placa nu poate suferi interventii care pot afecta rezistenta ei)....mai este o varianta cu conductor de aluminiu aplicat care este bagat prin gletul de finisaj al tavanului

un consumator mic precum lustra nu poate duce la intreruperea cablului pe traseu si ori problema e la capete, ori pe traseu a fost sectionat

muncitorii care au lucrat nu prea sunt credibili avand in vedere ca nu au scos si zgura de umplutura .......sapa cedeaza si crapa daca nu are suport dur cum e cazul placii de beton...

ii spuneti sa aduca(sau aduceti dvs) o firma care sa verifice, sa faca o constatare asumata si in functie de vina, acela plateste.........sau daca isi asuma costurile in cazul in care cablul nu este pe la dvs, cu atat mai bine si cu ocazia asta scoateti si zgura de umplutura si poate nu va mai place culoarea parchetului si vreti sa-l schimbati
8 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
In 1987, blocurile care se construiau aveau plansee din beton prefabricate. Exclus ca instalatia electrica sa treaca prin planseu in etajul de deasupra. Omul de dedesubt sa cheme un specialist abilitat sa faca masuratorile. ( Sunt detectoare care arata continuitatea cablurilor )
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util

sorin.damian a scris:

In 1987, blocurile care se construiau aveau plansee din beton prefabricate. Exclus ca instalatia electrica sa treaca prin planseu in etajul de deasupra.

În calitate de specialist în instalații electrice interioare, vă spun că sunteți în eroare. Toate blocurile de locuințe construite în perioada anilor 60-80 au tronsoanele din instalațiile de iluminat, cuprinse între doza de derivație în care se conectează întrerupătorul și locul de lampă, pozate peste placa tavanului, înglobate în șapa vecinului de deasupra, fie că sunt executate cu cabluri punte (INTENC) sau cu conductoare FY sau AFY protejate în tuburi IPY. Acest mod de execuție s-a utilizat și după 1990 și el este perfect legal și în prezent, Normativul I7-2011 neimpunând vreo restricție în acest sens.
În acest context, este foarte plauzibilă ipoteza conform căreia lucrările executate la pardoseala apartamentului ar fi putut conduce la secționarea acelui tronson din instalația de iluminat a vecinului de dedesubt. Evident, fiind doar o ipoteză, există și posibilitatea ca întreruperea circuitului să aibă alte cauze și să fie doar coincidentală cu lucrările de amenajare executate. Acest lucru îl poate stabili doar o expertiză tehnică. Problema este alta, anume că nu se știe ce fel de lucrări s-au executat la acea pardoseală. Dacă s-au executat cumva operațiuni de tăiere cu disc diamantat a planșeului, asta poate fi o problemă serioasă, iar dacă intră cumva pe fir și ISC-ul, va fi „groasă” rău pentru domnul care și-a amenajat apartamentul. Pentru astfel de lucrări este nevoie de proiect, cu toate avizele autorizațiile și aprobările pe care le implică.
Domnul care a postat subiectul ar trebui să învețe din această pățanie faptul că, chiar dacă suntem proprietarii apartamentelor în care locuim, sub nicio formă nu ne este permis să facem în ele absolut tot ceea ce ne trece prin cap. Din păcate, sunt extrem de mulți cei care se cred stăpânii absoluți ai propriilor apartamente.
Ăsta e dezavantajul de a locui într-un condominiu.
Ultima modificare: Marți, 6 August 2024
florinm., utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme intre vecini privind curentul electric cosming2018 cosming2018 As dori un raspuns de la un specialist: In vara 2023 am achizitionat un apartament la et. 3, dar apartamentul fiind dezastru (cu stropi, etc) ca de pe timpul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, renovam apartamentul si pentru refacerea instalatiei ... Maria_A Maria_A Buna ziua, Renovam apartamentul si pentru refacerea instalatiei electrice baietii au spart in podea pentru fire (5-7 cm). Se pare ca in podeaua noastra sunt ... (vezi toată discuția)
Deteriorare circuit electric CristiACB CristiACB Buna ziua. In urma lucrarilor desfasurate in apartamentul de deasupra mea a fost sectionat de 6 ori pana acum firul care alimenteaza iluminatul in ... (vezi toată discuția)