avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi

Marți, 15 aprilie, are loc evenimentul: Reges-Online - Care sunt noutățile și cum abordăm tranziția la noul registru de evidență a salariaților. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Câte zile libere se acorda la cununia copilului și ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Câte zile libere se acorda la cununia copilului și la nunta ...

Câte zile libere se acorda la cununia copilului și la nunta dacă nu sant în aceiași luna și sant la distanta de câteva luni. Angajatorul mia comunicat ca pt cununia la starea civila am 3 zile. Iar pt nunta fiului mei la biserica nu mai am dreptul și ca trebuie sa îmi iau din concediul de odihna. Va rog să-mi trimiteți baza legala. Mi sa comunicat ca asa scrie în contractul colectiv de munca pe care eu nu lam văzut. Și mi sa comunicat ca eu nu am dreptul să-l vad. Va rog să-mi dați un răspuns. Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:33, 15 August 2024
Zilele libere pentru evenimente speciale sunt reglementate in Regulamentul Intern si in contractul colectiv de munca. Angajatorul are obligatia sa va puna la dispozitie aceste documente.
In general se acorda cateva zile o singura data, nu si la casatoria civila si si la cea religioasa.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2024
ARGUS AUDIT SRL, Consultant fiscal
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Astfel:
Pentru sectorul privat, acordarea acestor zile trebuie sa fie prevazuta in cm aplicabil ori in reg.intern al angajatorului.

Pentru sectorul bugetar exista prevederi legale prin care sa beneficiati de un numar de zile de concediu plătit in cazul casatoriei. (pentru personalul contractual - HG 250/1992 sau OG 6/2007 - pentru functionarii publici sunt zile lucratoare).

2. Procedura - modul , cand etc. - de acordarea zilelor libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite, ar trebui sa se regaseasca in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Prin urmare, verificati daca este posibil ceea ce doriti dvs.
Contractul colectiv de munca nu este cunoscut de angajați și nici pus la vedere. Când am cerut asa ceva mi sa comunicat ca nu este treaba mea. Și din zilele de concediu de odihna ni sau tăiat fără a fi anunțați. Mulțumesc anticipat

Cornel Vasile a scris:

1. Art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Astfel:
Pentru sectorul privat, acordarea acestor zile trebuie sa fie prevazuta in cm aplicabil ori in reg.intern al angajatorului.

Pentru sectorul bugetar exista prevederi legale prin care sa beneficiati de un numar de zile de concediu plătit in cazul casatoriei. (pentru personalul contractual - HG 250/1992 sau OG 6/2007 - pentru functionarii publici sunt zile lucratoare).

2. Procedura - modul , cand etc. - de acordarea zilelor libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite, ar trebui sa se regaseasca in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Prin urmare, verificati daca este posibil ceea ce doriti dvs.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti depune o sesizare la ITM.
Nu se rezolva nimic am depus mai mulți și nu sa întâmplat nimic. Sant toți mana în mana cu iei

Cornel Vasile a scris:

Puteti depune o sesizare la ITM.