avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de moștenitor cu nr Carte Funciara gresit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de moștenitor cu nr Carte Funciara gresit

Actul de moștenitor cu nr Carte Funciara gresit are vreo valoare? Ce importanta are CF la intabulare? Notarul susține ca contează doar actul de moștenire, ca CF are o eroare materiala pe care eu trebuie sa o corectez. Eu cred, după nr de CF pe care l-a obținut notarul, ca e vorba de alt apartament de pe scara mea, are și o suprafață cu vreo 35 mp mai mult decât am eu în actele de proprietate și în vechiul act de mostenire ( aveam 50% eu și 50% tatăl meu care a decedat).
Ultima modificare: Joi, 8 August 2024
MihaelaDAM, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
certificatul de mostenitor tine loc de titlu de proprietate. rezultatul intabularii este CF. apartamentul era deja intabulat, si atunci aveti si extras CF, care vi s-a inmanat de cadastrist dupa inregistrarea la OCPI. e suficient sa comparati cele doua numere ca sa va dati seama de eroare.
acest răspuns util
Trebuie identificata eroarea si facuta o indreptare de eroare materiala.
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Dl Adrian Dimitriu: Multumesc pt raspunsul dv. Insa, numarul cadastral si nr. CF de acum 20 de ani nu au nicio legatura cu numerele actualele (noi). Eu nu am vazut extrasul CF de acum, ii stiu doar numarul, cel trecut in certificatul de mostenitor. Doar mi s-a spus ca difera substantial suprafetele si ca apartamentul trecut e altul, 7, eu stau dedesubt, la 4, deci diferenta de suprafata nu are cum sa fie de `30 mp. Din codificarea noua a CF inteleg ca este vorba de apt 8, care intr-adevar este mult mai mare decat ce am eu. Ori notarul a cerut aiurea, ori cei de la OCPI au eliberat aiurea, ori , in 20 ani, ceva a fost inscris gresit in CF. Nu am de unde sa stiu. Ce nu mi se pare normal este de ce s-a mers mai departe cu succesiunea, de ce nu s-a lamurit inainte ce s-a intamplat, de ce trebuie eu sa alerg acum - probabil si sa platesc in plus- sa rezolv ceea ce altii au fost platiti sa faca corect de la bun inceput? Multumesc.
MihaelaDAM, utilizator
Multumesc pentru raspunsul dv. Daca eroarea e la OCPI trebuie indreptat la ei? Si mai apoi reintors la notar care sa faca si el o indreptare de eroare materiala in certificatul de mostenitor? Multumesc.

Liliana Gradinaru a scris:

Trebuie identificata eroarea si facuta o indreptare de eroare materiala.

MihaelaDAM, utilizator
acest răspuns util
cred ca am inteles: e vorba de numere cadastrale dupa modelul vechi. ce trebuie sa faceti e sa angajati un topograf sa va faca actualizarea. e un cerc vicios, in care cel interesat...plateste:
- notarul a copiat numarul de pe extrasul CF (vechi) fiindca altul nu era si nici nu putea face o ilegalitate sa nu elibereze certificatul de mostenitor;
- OCPI este o institutie care inregistreaza ce primeste din teren (de la topografii autorizati), verifica eventualele suprapuneri si face inscrierile in CF; e un fel de serviciu contabilitate;
ce cred ca trebuie facut e urmatorul lucru:
1. contactati un topograf autorizat (lista este la OCPI-ul local, pe site) si explicati situatia;
2. topograful va face o lucrare de actualizare (o sa va spuna cat costa si ce face pentru banii astia), o depune la OCPI si dupa ceva vreme veti avea extrasul CF in coordonatele actuale.
3. cu extrasul CF mergeti la notar si corectati certificatul de mostenitor

explicati in detaliu situatia fiindca topograful s-ar putea sa aiba nevoie de o discutie lamuritoare cu notarul in cauza.
sper ca nu mi-a scapat nimic