avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara! Am o nelămurire,și poate ma ajută ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara! Am o nelămurire,și poate ma ajută cineva cu un ...

Bună seara! Am o nelămurire,și poate ma ajută cineva cu un răspuns să înțeleg. Soțul meu a primit un loc de casă în aceeași curte unde este de altfel și casa părintească, casele având același număr. Ei sunt 4 frați,însă la înțelegerea părinților lui și al fraților s-a ajuns de comun acord să îi rămână soțului meu și sa poată să își ridice casă. Dar problema este că actele sunt pe părinții lui,și ei nu vor sa treacă pe el,abia după ce ei nu vor mai fi el sa fie singurul moștenitor deoarece le este frică să nu cumva sa fie scoși de acolo din casă. În această condiție ce se poate face să fim siguri că nimeni nu va putea cere nimic de acolo? Ma refer doar la locul primit de sotul meu în care și a făcut casă,nu cea părintească. Succesiunea se face după moarte,dar ce acte sunt necesare să nu aibă nimeni parte la aceea casă ridicată de sotul meu? Ma scuzați dacă am scris prea mult, dar am scris să se înțeleagă despre ce este vorba.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:50, 20 August 2024
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
În această condiție ce se poate face să fim siguri că nimeni nu va putea cere nimic de acolo?


Nimic.
Dacă nu ați ales calea legala, adica: sa va fi făcut acte socrii pe o bucata de teren, la notar, după care sa fi ridicat casa cu autorizație de construire pe numele dvs, nimic.
Dacă socri vor, vă dau terenul si casa dvs, dacă nu vor, nu va dau.
Iar cumnatii dvs au și ei drept la succesiune. Poate ca renunță, astfel încât sa rămână soțul dvs unic moștenitor, poate nu.
Depindeti de ce vor ei.
Ultima modificare: Vineri, 16 August 2024
raluk0207, utilizator
Am uitat sa menționez că actele pe soțul meu vor fi făcute peste câteva luni pe cale legală,acolo se va dovedi că el a construit la acea casă. Ma refeream dacă după toate aceste lucruri când vor fi făcute actele dacă cineva mai poate beneficia. Socrii sunt de acord să dea semnătura pe soțul meu că lui ii va rămâne acolo.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2024
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu se va dovedi. Nu aia e dovada. Dovada ar fi fost autorizația de construire, pe care ar fi trebuit sa o aveți înainte de a construi casa.
În momentul de față, casa e a socrilor, ca e făcută pe terenul lor.
Socrii o sa va facă acte și atât. Iar actul dvs de proprietate va fi acel contract.
Dar din ce spuneți ("Dar problema este că actele sunt pe părinții lui,și ei nu vor sa treacă pe el,abia după ce ei nu vor mai fi el sa fie singurul moștenitor deoarece le este frică să nu cumva sa fie scoși de acolo din casă"), nu pare ca socrii vor sa facă niciun act.

Dacă cumnatii dvs vor avea pretenții, depinde de ce fel de act o sa încheiați cu socrii.
E prematur sa știm acum ce o sa fie și ce șanse de succes vor avea.
Discutam pe un act care nici măcar nu există.
Ultima modificare: Vineri, 16 August 2024
raluk0207, utilizator
Sunt mai multe spețe de genul asta pe internet. Căutați, vă va ajuta ptr idei cel puțin!
În ipoteza în care sotii construiesc un imobil pe terenul unui tert, în patrimoniul lor intra toate drepturile decurgând din faptul edificarii constructiei, adica dreptul de a folosi imobilul si dreptul de a fi despagubiti de proprietarul terenului, care devine proprietar ca efect al accesiunii imobiliare, cu exceptia cazului în care între sotii constructori si tertul proprietar al terenului nu a intervenit o conventie, sotii având învoirea proprietarului fondului.

În aceasta ultima situatie, proprietatea constructiei apartine celui care construieste, adica fie sotii, fie, în speta, sotii împreuna cu proprietarii terenului, în patrimoniul comun intrând un drept de superficie care contine în tiparul sau dreptul de proprietate( sau coproprietate, dupa caz) asupra constructiei.

Rationamentul ales de instantele de fond, acela ca imobilul edificat de soti apartine întotdeauna proprietarului terenului, este unul simplist si care se aplica doar în perioada în care Legile 58/1974 si 59/1974 erau în vigoare. Potrivit acestor acte normative, abrogate în prezent, constituirea dreptului de superficie nu putea avea loc deoarece ar fi însemnat ca a avut loc o înstrainare a terenului, ceea ce nu era permis. Chiar si în perioada de timp respectiva, se accepta ideea constituirii unui drept de proprietate al sotilor asupra constructiei atunci când terenul era proprietatea parintilor unuia dintre soti, deoarece într-o asemenea ipoteza se exclude ideea unei speculatii cu terenul si recunoasterea dreptului constituia continuarea unei traditii, mai ales în mediul rural.

Daca între parti a intervenit o conventie în temeiul careia s-a construit, se aplica dispozitiile art. 969 cod civil, în raport de care se caracterizeaza raporturile juridice dintre sotii constructori si proprietarii terenului .


Cum în cauza s-a dovedit si s-a retinut ca atare intentia de a construi împreuna cu parintii, precum si faptul gospodaririi, sotii au dobândit un drept de coproprietate, bunul imobil în discutie având regimul juridic al unui bun coachizit.
Contract de intretinere inschimbul acelei locatii, cu drept de uzufruct viager pe parintii sotului.