avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daca ai fost alungat din propria casa - poti cere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daca ai fost alungat din propria casa - poti cere chiria platita la partaj?

Buna ziua,

am certificat de mostenitor cu o cota indiviza de 1.5/8, in urma succesiunii facute la notar dupa decesul mamei. In urma certurilor cu tatal, din 2013 mi-am refacut viata, am plecat in urma unui scandal (am certificat medico-legal) si nu am mai locuit efectiv in apartament. Din 2016 tatal a si inlocuit yala si nu as putea intra.

Sunt nevoita sa iau masuri, intrucat am aflat ca s-a casatorit civil cu o persoana cu 40 de ani mai tanara fara stirea mea, iar bunurile mele/ale mamei cred ca le-a aruncat. Persoana este si promiscua - pot aduce acuzatii ca a fost adusa in casa pentru favoruri sexuale. Imaginati-va si rusinea, si durerea ca oricat as fi avut de bun un avocat, nu am putut niciodata sa ii mai fac mamei dreptate. A murit in 2010, iar succesiunea am reusit sa o fac in 2014, cu foarte multa greutate si doar datorita unor alte probleme financiare.

Ce se intampla in astfel de cazuri? Pot cere partajul in instanta si sa mi se scada cheltuielile cu chiria de peste 10 ani? Am mai incercat o data iesirea din indiviziune, dar si-ar fi ascuns venitul si avocatul m-a sfatuit sa ma retrag. Acum este altceva, este pensionar si in cazul executarii silite ar ramane fara venit.

Daca am un copil minor - exista sanse sa mi se acorde apartamentul prin partaj, desi eu am acum o cota mica? Sunt dispusa sa ii platesc cota-parte, dar nu va cadea la intelegere, mai ales ca am si un frate care creaza mereu probleme cand vreau sa iau masuri.

Mentionez ca in buletin figurez cu aceasta adresa - in alta parte nici nu as avea cum, nu am nici o alta proprietate

Va multumesc anticipat,
Ultima modificare: Marți, 20 August 2024
IuliaPopescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: LCN , utilizator 21:53, 20 August 2024
"Am mai incercat o data iesirea din indiviziune, dar si-ar fi ascuns venitul si avocatul m-a sfatuit sa ma retrag"
Prost sfat ati primit.
Nu, nu puteti sa ii cereti bani de chirie, trebuia sa fi cerut partajul .
Nu vi se va da casa la partaj, o data ca are cota mai mare și vrea casa și 2, ca sta în ea de atata timp. Deci aveti șanse mici.
Cereti obligatoriu iesire din indiviziune. In ceea ce priveste chiria....de cerut puteti cere orice in instanta, asta nu inseamna ca se si aproba. Nu se va aproba plata chiriei, a fost alegerea dvs sa procedati asa( sa plecati ), si sa nu transati clar, atunci, toata problema legata de mostenire. In ceea ce priveste acordarea apartamentului, se va pronunta instanta care cum si cui ii va plati sulta. Nu are sens sa va intrebati acum daca aveti sau nu sanse cu asta, trebuie intai sa cereti iesirea din indiviziune, iar in cerere specificati ceea ce doriti...ca vreti sa platiti cota parte, etc. Nu este relevant ce vrea sau nu fratele, instanta va decide ce se va plati si cui.
Ultima modificare: Marți, 20 August 2024
LCN, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-truda de zece ani maria24ioana maria24ioana Am si eu o intebare,daca sunteti ababili sa ma ajutati...este vorba despre 2 succesiuni ,a tatalui meu decedat si a bunicului,decedat si el.Acum zece ani ... (vezi toată discuția)
Ajutor!!!!va rog,orice iy_ix iy_ix Va rog mult sa ma ajutati si pe mineintr-o problema!!!!!incep cu o mica istorie ca sa intelegeti cum ma simt ....parintii mei au divortat in urma cu cativa ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi au partile intr-o succesiune mihayu78 mihayu78 sintem 2frati care au primit ca mostenire la decesul tatalui(unic proprietar) un apartament cu 3camere.s-afacut succesiunea la notar fiecaruia revenindu-i 1/2 ... (vezi toată discuția)