O.U.G. nr. 195/2002
"ART. 82
(1) Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în România pot trece frontiera de stat pe drumurile publice, dacă îndeplinesc condiţiile cerute pentru a fi admise în circulaţia internaţională, iar conducătorii lor posedă permis de conducere valabil în condiţiile stabilite prin tratatele la care România este parte sau care este eliberat de autorităţile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene ori Spaţiului Economic European sau a cărui valabilitate este recunoscută în aceste state pe bază de reciprocitate.
(2) Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state pot trece frontiera de stat şi pot circula pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile tehnice prevăzute în Convenţia asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980, dar numai pe perioada cât sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule.
(3) *** Abrogat
(4) Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute de persoane care au sediul sau domiciliul în România, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioadă de maximum 90 de zile de la introducerea acestora în ţară, dacă sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de circulaţie.
(5) Persoanele care şi-au stabilit domiciliul ori reşedinţa sau, după caz, au rezidenţa normală în România pot să îşi înmatriculeze autovehiculele sau remorcile la autoritatea competentă pe raza căreia au domiciliul, reşedinţa sau, după caz, rezidenţa normală.
(6) Autovehiculele înmatriculate în statele care nu sunt semnatare ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, prevăzută la alin. (2), sunt obligate să poarte în partea din spate semnul distinctiv al statului care a efectuat înmatricularea."
Zilele trecute, Politia Rutiera a desfasurat o ampla actiune de verificare a atuovehiculelor inmatriculate in alte state, retinand, in temeiul art. 82 alin, (4), foarte multe acte si numere, si intocmind dosare penale conducatorilor autovehiculelor.
Puteti viziona aici, o inregistrare a unui asemenea control.
[ link extern ]
Intrebarea mea, este : sunt legale aceste masuri, sau e un abuz al politiei romane, in ideea de a mai rari de pe sosele epavele cu acte straine, precum si de a incuraja plata taxei de prima inmatriculare?
Mentionez ca in prg. meu de legistatie, art. 82 alin.(4) nu apare ca o noua modificare, ci este in acea forma de cativa ani...sa fie o scapare a politiei romane, sau e o interpretare eronata?
As ramane recunoscator celor care vor lasa deoparte considerentele personale, si vor posta strict referitor la subiect, eventual si cu argumentatia legala. :)