avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... actiune politie verificare autovehicule inmatriculate ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

actiune politie verificare autovehicule inmatriculate in alte tari (Bulgaria, Polonia)

O.U.G. nr. 195/2002
"ART. 82
(1) Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în România pot trece frontiera de stat pe drumurile publice, dacă îndeplinesc condiţiile cerute pentru a fi admise în circulaţia internaţională, iar conducătorii lor posedă permis de conducere valabil în condiţiile stabilite prin tratatele la care România este parte sau care este eliberat de autorităţile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene ori Spaţiului Economic European sau a cărui valabilitate este recunoscută în aceste state pe bază de reciprocitate.
(2) Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state pot trece frontiera de stat şi pot circula pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile tehnice prevăzute în Convenţia asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980, dar numai pe perioada cât sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule.
(3) *** Abrogat
(4) Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute de persoane care au sediul sau domiciliul în România, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioadă de maximum 90 de zile de la introducerea acestora în ţară, dacă sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de circulaţie.
(5) Persoanele care şi-au stabilit domiciliul ori reşedinţa sau, după caz, au rezidenţa normală în România pot să îşi înmatriculeze autovehiculele sau remorcile la autoritatea competentă pe raza căreia au domiciliul, reşedinţa sau, după caz, rezidenţa normală.
(6) Autovehiculele înmatriculate în statele care nu sunt semnatare ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, prevăzută la alin. (2), sunt obligate să poarte în partea din spate semnul distinctiv al statului care a efectuat înmatricularea."
Zilele trecute, Politia Rutiera a desfasurat o ampla actiune de verificare a atuovehiculelor inmatriculate in alte state, retinand, in temeiul art. 82 alin, (4), foarte multe acte si numere, si intocmind dosare penale conducatorilor autovehiculelor.
Puteti viziona aici, o inregistrare a unui asemenea control.
[ link extern ]
Intrebarea mea, este : sunt legale aceste masuri, sau e un abuz al politiei romane, in ideea de a mai rari de pe sosele epavele cu acte straine, precum si de a incuraja plata taxei de prima inmatriculare?
Mentionez ca in prg. meu de legistatie, art. 82 alin.(4) nu apare ca o noua modificare, ci este in acea forma de cativa ani...sa fie o scapare a politiei romane, sau e o interpretare eronata?
As ramane recunoscator celor care vor lasa deoparte considerentele personale, si vor posta strict referitor la subiect, eventual si cu argumentatia legala. :)
Aceste masuri sunt perfect legale si era normal ca sa fie puse in aplicare de multa vreme! Sunt oameni care circula cu masini inmatriculate in Germania si Austria de cativa ani de zile fara sa paraseasca tara o data la 3 luni si sa reintre in tara pentru a justifica cele 90 de zile permise de lege pentru a circula cu un autoturism inmatriculat in alta tara!B-)
Booon, sa zicem ca aveti dreptate, desi in art. sus-mentionat, nu se prevede explicit ca o data la 3 luni trebuie sa ies cu autovehiculul din tara, si reintorcandu-ma, automat mai beneficiez de inca 3 luni de dreptul de a circula pe drumurile publice din Romania.Dar, intrebarile mele , in acest caz, sunt:
1. cu ce-mi demonstreaza agentul de politie, ca nu am iesit cu autovehiculul din tara, o data la 3 luni?
2. daca autovehiculul apartine d-lui. X, proprietar, cetatean german, platitor de taxe si impozite in tara lui, platitor de rogivneta in Romania, care mi-o imprumuta mie, pe...sa zicem, 5 luni, cat e el plecat in Jamaica, la specializare pentru a se apara de flacara violet, cu ce drept pot io inscrie in tara mea autovehiculul care nu-mi apartine?
3. daca io lucrez sa zicem... la banca X, (am fost angajat, in tara mama,ex. Austria) care are filiala in romania, si ma detaseaza in Romania, pentru o perioada de 6 luni, punandu-mi totodata, conf. CIM sau mai stiu io caror clauze, la dispozitie, masina de serviciu, cu ce drept o inscriu io in Romania...io, cetatean roman, cu domiciliul in Romania?
4. aceasta prevedere legala, nu este oare, incalcarea unui drept comunitar, cu privire la libera circulatie?
5. de ce oare, s-a observat tocmai acum acest articol? :)
colegul meu a raspuns partial.
politia poate opri in trafic astfel de masini daca sunt date si indicii ca nu sunt inmatriculate.se intocmeste dosar penal pt.art.85 alin.1 din OUG 195/02 rep.politistii fac verificari prin interpol si in 80% din cazuri masinile respective sunt radiate cu 2-3 ani in urma.fiind in UE nu mai este necesar sa iesi din tara.la 3 luni la vama nu iti mai pune stampila in pasaport pt.a avea o evidenta
Boon, io ma refer la masinile care sunt intradevar in regula.... nu la cele radiate/furate/masluite, etc. Ca un exemplu, la cele inmatriculate in bulgaria, sau polonia.:)
mihaicalinescu2005 a scris:

Booon, sa zicem ca aveti dreptate, desi in art. sus-mentionat, nu se prevede explicit ca o data la 3 luni trebuie sa ies cu autovehiculul din tara, si reintorcandu-ma, automat mai beneficiez de inca 3 luni de dreptul de a circula pe drumurile publice din Romania.Dar, intrebarile mele , in acest caz, sunt:
1. cu ce-mi demonstreaza agentul de politie, ca nu am iesit cu autovehiculul din tara, o data la 3 luni?
2. daca autovehiculul apartine d-lui. X, proprietar, cetatean german, platitor de taxe si impozite in tara lui, platitor de rogivneta in Romania, care mi-o imprumuta mie, pe...sa zicem, 5 luni, cat e el plecat in Jamaica, la specializare pentru a se apara de flacara violet, cu ce drept pot io inscrie in tara mea autovehiculul care nu-mi apartine?
3. daca io lucrez sa zicem... la banca X, (am fost angajat, in tara mama,ex. Austria) care are filiala in romania, si ma detaseaza in Romania, pentru o perioada de 6 luni, punandu-mi totodata, conf. CIM sau mai stiu io caror clauze, la dispozitie, masina de serviciu, cu ce drept o inscriu io in Romania...io, cetatean roman, cu domiciliul in Romania?
4. aceasta prevedere legala, nu este oare, incalcarea unui drept comunitar, cu privire la libera circulatie?
5. de ce oare, s-a observat tocmai acum acest articol? :)

In aceste cazuri ipotetice dvs. nu sunteti proprietarul autovehiculului ci aveti doar un drept de folosinta asupra masinii respective. Prin urmare puteti dovedi aceasta calitate ( de chirias/locatar/imprumutat/etc. ori de salariat cu drept de folosinta pentru autovehiculul respectiv) fie cu un contract de inchiriere/imprumut/etc. ori cu contractul de munca in care se prevede ca si clauza ca puteti folosi masina de serviciu.
Rezulta ca art.82 (4) din OUG nr. 195/2002 nu va este aplicabil ci vi se va aplica art. 82. (2) sau (6), dupa caz, din aceeasi OUG.
Mai mult, in art. 82 (2) nu este prevazuta ca si limita de timp in care aceste autovehicule inmatriculate in alte state pot circula pe teritoriul nostru decat perioada cat "sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule".:coffee:
De acord?

Alte discuții în legătură

Procura auto cerveneanu cerveneanu Sal!! Sunt nou pe acest forum si imi cer scuze daca am gresit locul in care scriu. Am o rugaminte la cunoscatori Intentionez sa achizitionez o masina ... (vezi toată discuția)
Masina cu numar strain. carol52968 carol52968 Buna seara. Pot circula cu o masina inmatriculata in Ungaria, (daca am dubla cetatenie si rezidenta in Ungaria) fara sa o inmariculez in Romania? Masina este ... (vezi toată discuția)
Dețin un autoturism cu numere de spania. pot circula în românia, până la înmatriculare, dacă am asigurare românească? adryanoo_boy adryanoo_boy Asa cum reiese si din titlu , vreau sa va-ntreb daca pot circula cu un auto cu nr de Spania pe drumurile din Romania , in vederea inmatricularii. Am facut ... (vezi toată discuția)