avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotul fara serviciu de ani de zile, cu casa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotul fara serviciu de ani de zile, cu casa proprietate cumparata ...

Sotul fara servici de ani de zile, cu casa proprietate cumparata de mama lui, ii spune partenerei care castiga bine si tine casa si cu care are 2 copii de 5 ani, ca poate sa plece cu ei cu tot ca el nu are nici o obligatie, nefiind casatoriti si casa e doar a lui! Se poate ca tatal sa nu aiba nici o obligatie inclusiv asigurarea casei pentru copii?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:38, 24 August 2024
Buna ziua

Legal, tatal are o obligatie fata de copii, pana la cel putin 18 ani sau 26 de ani daca copilul continua studiile.

Din codul civil:
Art. 530.
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.

Art. 529.
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

Deci, avand 2 copii, tatal poate fi obligat de instanta sa plateasca pana la 1/3 din veniturile sale drept pensie de intretinere pentru copii.

In cazul asta partnera ar fi bine sa plece si sa-l dea in judecata pentru plata pensiei de intretinere.

Din cate spuneti dvs, barbatul e la randul lui intretinut de partenera. Deci pentru ea chiar ar fi benefic sa nu mai tina in spate un astfel de om.
Multumesc pentru raspuns, problema este ca apartamentul este pe numele lui, cumparat de mama lui, inainte de nasterea copilasilor. Cine ramane in casa?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În casă rămâne proprietarul unic, deci el singur (concubinul).
Mama cu copii trebuie să plece în chirie, ca să scape de el.

Chiar nu contează deloc perioada când s-au născut copii, acest aspect nu afectează dreptul de proprietate..

Se pare că n-ați înțeles un lucru reglementat de lege.
Tatăl este obligat să asigure doar bani pentru întreținerea copiilor, NU și imobil unde să locuiască aceștia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 August 2024
Dapix, utilizator
Nu inteleg asta pentru ca in 2011, cand a divortat fiul meu, am vandut apartamentul de 3 camere pe care eu il cumparasem inainte de casatoria lor si apoi am cumparat cate un apartament de doua camere pentru fiecare pentru ca, ramanand copilul la mama, tatalui i s-a spus ca TREBUIE sa asigure locuita copilului! Dvs spuneti ca poate sa ii dea afara, sa doarma si in parc eventual, treaba lui e doar sa le dea ceva bani?!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteți să ne argumentați legal cu articol de lege, ce și de ce ați făcut personal ce NU trebuia să faceți`?

Sau doar ne spuneți ce ați auzit bârfe pe la colțul străzii`!!

Eu v-am spus obligațiile părintelui reglementate în CODUL civil, deci eu v-am spus ce spune legea.

Dacă ați procedat greșit, sau pentru că fiul nu era un tată bun să întrețină copii, este problema dvs personală, dar nu așa reglementează legea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 August 2024
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Iesirea minorului din tara fara acord ClydeS ClydeS speta1.Buna ziua,as dori sa va intreb daca in situatia in care am 2 copii nascuti intr-o relatie de concubinaj care a durat 10 ani,fosta partenera de viata are ... (vezi toată discuția)
Concubinajul este recunoscut de priectul noului cod civil? in europa, in ce tari e recunosut? ContSters89081 ContSters89081 Este o realitate in multe tari europene, inclusiv in Romania.Exista multe cupluri de facto, fara sa fie si de jure...adica, fara sa fi trecut pe la ... (vezi toată discuția)
Drepturile copiilor rezultati in relatia de concubinaj agherghina agherghina In urma unei relatii de concubinaj ce dureaza de cca.18 ani au rezultat 2 copii minori. Tatal poseda 3 apartamente, dobandite ca mostenire in urma decesului ... (vezi toată discuția)