avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Intrebare: Pilonul 2 de pensii privat ne scade pensia ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Intrebare: Pilonul 2 de pensii privat ne scade pensia de stat ?

Buna ziua,
Am o nelamurire legata de calculul punctului de pensie . In cazul meu sunt angajat ca operator productie intr-o fabrica si contribui atat la pilonul 1 de pensii de stat cat si la pilonul 2 de pensii privat.
In presa au aparut informatii potrivit carora la calcularea punctului de pensie pilon 1 anual se ia in calcul venitul meu brut din care se scade contributia la pilonul doi.
A se citi acest articol de presa in care se spune ca "În cazul în care cotizează la Pilonul II, pensia de la stat va fi mai mică, dat fiind că și contribuțiile sunt mai mica"

[ link extern ]

In legea 360/2023 articolul 85 se precizeaza ca : " Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv"

Asadar cum va fi influentat calculul punctului de pensie lunar/anual al pilonului 1 de pensie de catre contributia la pilonul 2 de pensii ?
Voi avea o pensie de stat mai mica datorita faptului ca eu contribui si la pilonul 2 ? ??

Va Multumesc
Ultima modificare: Luni, 2 Septembrie 2024
livvv, utilizator
Cel mai recent răspuns: livvv , utilizator 14:34, 18 Septembrie 2024
Buna ziua,
Evident ca pensia de la stat este diminuata proportianal cu procentul care pleaca la pilonul 2, diferenta o primiti de la pilonul 2.
nu este evident deloc. Dimpotriva. In legea 360/2023 scrie :
" Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv"
Buna ziua,
Cititi, va rog, si art.85, punctul( 12) din legea mentionata.

În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre cota de contribuţie de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii de asigurat, prevăzută de Codul fiscal, din care s-a dedus cota de contribuţie aferentă fondului de pensii administrat privat şi cota de contribuţie prevăzută pentru persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, potrivit Codului Fiscal, sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale
Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2024
elenazan, utilizator
daca acum contributia la Pilonul 2 este de 4,75% cu cat se diminueaza punctajul lunar aferent pensiei de stat ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
19% la pilonul 2 si 81% la stat

Alte discuții în legătură

Plata cas dorinstancescu dorinstancescu buna ziua. INTREBAREA 1: NU sunt salariat, in ianuarie 2017 castig ca pfa 900 lei. idem in toate lunile lui 2017. in 2018 cat CAS (contributie pt pensie) ... (vezi toată discuția)
Pensie ani355 ani355 Bună ziua, Conform legii 263/2010, pentru a afla valoarea punctului de pensie se raportează salariu brut lunar al angajatului la salariu mediu brut pe ... (vezi toată discuția)
Cas pfa takis takis conform noului CF plata cas din 2016 se face prin decl 600 ,raportata la venitul net realizat (35 %) ,de ce legea nu imi permite sa platesc CAS la un venit ... (vezi toată discuția)