Buna ziua,
Am o nelamurire legata de calculul punctului de pensie . In cazul meu sunt angajat ca operator productie intr-o fabrica si contribui atat la pilonul 1 de pensii de stat cat si la pilonul 2 de pensii privat.
In presa au aparut informatii potrivit carora la calcularea punctului de pensie pilon 1 anual se ia in calcul venitul meu brut din care se scade contributia la pilonul doi.
A se citi acest articol de presa in care se spune ca "În cazul în care cotizează la Pilonul II, pensia de la stat va fi mai mică, dat fiind că și contribuțiile sunt mai mica"
[ link extern ]
In legea 360/2023 articolul 85 se precizeaza ca : " Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv"
Asadar cum va fi influentat calculul punctului de pensie lunar/anual al pilonului 1 de pensie de catre contributia la pilonul 2 de pensii ?
Voi avea o pensie de stat mai mica datorita faptului ca eu contribui si la pilonul 2 ? ??
Va Multumesc