Buna ziua,
In cazul in care angajatul este in deplasare profesionala in afara tarii de luni pana duminica, iar motivul pt care acesta ramane pana duminica este ca participa la petrecerea firmei sambata, angajatorul este obligat sa compenseze cu timp liber + indemnizatie zilele de weekend?
Multumesc.
Durata delegatiei este stabilita de angajator si nu de angajat.
Daca participarea la acea petrecere a fost stabilita de angajator sau facea parte din sarcinile corespunzatoare atributiilor de serviciu atunci da, participarea este considerata timp lucrat si deci trebuie compensat cu timp liber (sau platit daca nu se poate acorda in urmatoarele 30 de zile) plus diurna pentru acele zile. De exemplu in anumite firme exista persoane de la resurse umane, marketing, facilities etc care au ca sarcina de serviciu organizarea de astfel de evenimente pentru angajati. Tot ei sunt cei care, pe durata evenimentului, se asigura ca totul decurge conform planului. Pentru ei asta e timp lucrat.
Daca insa angajatul a hotarat din proprie initiativa sa ramana si sa participe la acea petrecere atunci angajatorul nu este obligat sa compenseze cu timp liber si nici sa acorde diurna.
Codul Muncii
Art. 43
Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziția angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuțiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
Multumesc pentru raspuns. Din pacate angajatorul sustine ca sambata nu am lucrat, ci ne-am distrat si refuza sa compenseze cu timp liber sau platit. Se poate face ceva in acest caz? Multumesc
Diurna
popanaid
Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti, in cazul in care un angajat este trimis intr-o delegatie care incepe joia si se termina martea, primeste diurna si pentru ... (vezi toată discuția)
Zile delegatie
sofia02
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:
firma la care lucrez trimite salariati in delegatie in Italia sau Germania pentru perioade mai ... (vezi toată discuția)