Am o întrebare legată de o situație din cadrul unui complex rezidențial în care locuiesc.
În prezent, există 5 blocuri construite. Al șaselea bloc nu a mai fost realizat deoarece dezvoltatorul a intrat în faliment, iar proprietățile sale au fost vândute prin licitație de către lichidator unei societăți de construcții. În consecință, această societate dorește să înceapă construcția ultimului bloc și solicită acordul asociațiilor de proprietari pentru organizarea de șantier.
În momentul de față, trei dintre blocuri sunt constituite în asociații de proprietari, iar celelalte două aparțin ca proprietate unică unei instituții de stat.
Din ce am citit în Legea nr. 149/2020, care modifică și completează Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, am găsit următorul text:
La anexa nr. 1, capitolul I, secțiunea 1, punctul 2.5.6 se modifică și va avea următorul cuprins:
„2.5.6. Acordul asociației de proprietari conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, pentru construcțiile noi, amplasate adiacent construcțiilor existente sau în imediata lor vecinătate – și numai dacă sunt necesare măsuri de intervenție pentru protejarea acestora –, pentru lucrări de construcții necesare în vederea schimbării destinației în clădiri existente, precum și în cazul amplasării de construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate.”
Acum, întrebarea mea este:
Este nevoie sau nu de acordul blocurilor 6, 5, 4 și 3 dacă acestea nu sunt direct învecinate cu blocul nou pentru organizarea de șantier?
Firma de construcții afirmă că este necesar acest acord, deoarece avem cotă parte indiviză pe terenul unde se va construi noul bloc.